Gårdagens hoppträning

| Postat i: Allmänt, Träning
0
Johanna skrev ju om passet och mitt var rätt lika förutom att vi trimmade fram tillsammans hela tiden. Hoppade som hon skrev fram på ett räcke på ena långsidan och en oxer på den andra, har mest med det på räcket för de är filmat så pass långt ifrån oxern så de är inte lika kul att se. Sedan som avslutning hoppade vi en trekombination några gånger :)
 
 

Torsdag

| Postat i: Allmänt
0
Hej på er :)
Idag så fick Fimpe ofrivillig vila. Det blåste så himla mycket så blev avrådd att rida ut och de kändes inte heller som en rolig idé. Trampat sig hade han också gjort, rätt rejält men som tur var tror jag kotringen ändå räddade ganska mycket. Så jag har pysslat med trampet ikväll och jag bestämde mig också för att äntligen ta tag i hans vackra kalufs :P haha.. Det var minst sagt på tiden! 


Härliga trampet/revan (och ja, hela den där stora biten var helt "bortfiléad".. inte så mysigt.
Mucho fresh.. :))) Ni som är känsliga behöver ju inte kolla haha
 
Manen innan frisering
 
 
Manen efter
(suddig bild jag vet, men såg inte det då.. haha)

Klippte även pannluggen till hans klassiska "dagisbarn-look" ;)
 

Benskydd

| Postat i: Utrustning
1
Mina benskydd gick sönder påväg hem från träningen så fick köpa ett par nya idag. Köpte samma som jag hade eftersom att jag var nöjd med dom och dom är perfekta slit och släng benskydd.
 
Köpte också ett par nya som jag tänkte att jag ska ha på tävling och när vi ska vara fina =) Då vart det Veredus Vento.
 

Träningen igår

| Postat i: Allmänt
0
Hej, Igår tränade jag för Catta. Vi började med att rida fram lite själva sedan lite tillsammans i trav. Sen vart det lite sjävlständig uppvärmning i galopp.
Vi hoppade fram på ett räcke med en upphöjd bom ett galoppsprång innan, hindret höjde vi eftersom. Tycker att hon hoppade bra här och jobbade på bra med hindret. Sedan gjorde vi samma sak fast på andra långsidan med en oxer. Samma här så höjde vi hindretg eftersom. Hon hoppade verkligen fint och var inte sådär slarvig bak som hon kan bli ibland.. Oftast är det om jag tar lite för mycket i handen eftersomatt hon är så kännslig i munnen.
Sedan hoppade vi en tre kombination med två galoppsprång mellan varje. Har lite svårt med sånt här nät hon ligger på för då vill man ju automatiskt ta i handen men då blir ju hon istället spänd och hoppar sämre med bak men tycker att jag fick rätt bra koll på det idag =)
Avslutade med oxern igen, skulle försöka få henne att hoppa av lite längre ifrån bommen innan, istället så blir jag lite hetsig och rider lite för fort men hon räddade situationen ändå, snällaste rut<3
Fick till detg tills slut, men är jättenöjd med träningen tycker att hon hoppade fint och vart pigg & glad
=)
 

Träningen osv.

| Postat i: Allmänt
0
Allt kommer upp imorgon :)
 
 

Dagens sämsta :(

| Postat i: Allmänt
1
..Jag kan inte tävla i Umeå (sista helgen i mars) för det finns ingen uppstallning kvar :( Typiskt!!!
 
 

Få hästen lydig efter hinder

| Postat i: Allmänt, Träning
0

 

 

 TRÄNINGSTIPS: Det är lika viktigt att hästen är lydig efter hinder som att den är lydig före. Den här övningen är bra att börja med när du vill ha en lydig häst.

 

Mål
Ryttaren tränar på att få hästen lydig efter hinder. Övningen övar även ryttarens förmåga att rida i en bra rytm både före, över och efter hinder och rätt utförd blir hästen lydig.

 

Svårighetsgrad
Övningen rids på ridbana eller utomhusbana med måtten 20x50 meter eller större.
Starta med en hinderhöjd på 60 centimeter och öka successivt beroende på hästens utbildnings­nivå.

 

Hinderuppställning
Ett rättuppstående hinder mitt på långsidan innanför spåret. En bom pla­ceras cirka 15 meter (fyra normala galoppsprång) på den ena sidan av hindret och en annan bom placeras 18 meter (fem normala galoppsprång) på den andra sidan.

 

Framridning
Börja med att lägga en volt över en av bommarna, för att träna "ögat-känslan" att hitta bommen. Övningen är också bra att träna på för att göra hästen lydig.

 

Så här rider du övningen
Börja i galopp i vänster varv och galoppera i en jämn rytm över bommar och hinder. Till att börja med blir det ganska enkelt att få in fyra språng före hindret. Däremot blir de fem galoppsprången fram till nästa bom ganska svåra att få in eftersom avståndet blir kort.

 

Byt varv och hoppa från det and­ra hållet. Nu blir det enkelt att få in de fem sprången före hindret men det blir däremot svårare att få in de fyra galoppsprången efter hindret.

 

När det fungerar (och om du har en rutinerad häst) kan du lägga in ett galoppsprång extra, framför allt före hindret. När du höjer hind­ren blir det svårare att få in det extra galoppsprånget mellan bom och hinder eftersom hindret blir högre och avsprångspunkten något tidigare. Om du ändrar till oxer flyttar du bommen bakom hindret motsvarande hindrets längd.

 

Det här är en bra övning att träna på för att stärka hästen genom att få den att "elevera" mer (hästens språngkurva där den sätter under sig mer) och få den att hoppa mer på styrka/kraft i stället för på fart.

 

Tänk på
Övningen ska resultera i att du får en lydig häst så att du kan rida med en mjukare och jämnare rytm både före, över och efter hind­ret.

 

Lycka till!

Sylve Söderstrand & Mari Zetterqvist Blokhuis, Jump Club
Illustration: Hella Stening

källa:Tidningen ridsport


Uteritt

| Postat i: Allmänt
0
Red ut tillsammans med Victoria på kvällen. Med Talulah då :) Var ute i ca en timme! Allt gick bra och hästarna fick även lite miljöträning då vi mötte både lastbilar och en traktor. 
 

Tisdag

| Postat i: Allmänt
0
Hej!
Idag vart det en kort skritt tur, tänkte att jag skulle rida lite längre. Men det blåste verkligen jättemycket och hon är ganska svättig av sig och jag vill helst inte få ett träd på mej så red bara en väg runt stallet och husen som ligger runt omkrig. Den vägen fick hon gå 3 gånger.
Jag vet att bilden är åt fel håll, men alla bilder som jag laddar upp blir som "liggandes" vet inte vad jag gör för fel! haha

Morgonstund har guld i mun

| Postat i: Dagens ridpass
0
Eller ja, hehe. Skönt att få någonting gjort är de alltid även om de är jobbigt att kliva upp! I alla fall, var uppe med tuppen idag för att rida ut tillsammans med Emelie och Flisan. Vi red bort till kvarsätt i alla gångarter. De vart inte så mycket ordentligt jobb utan lät han mest ha lite kul, haha. Men man måste ha sånna dagar också! :)
 
När det ringde tänkte jag "VARFÖÖÖÖÖÖÖÖÖR, jag som är ledig :'( "
 
Sen såg man den här nyvakna gopluppen och då blev de värt det trots allt :) Skönt ute var de också, bara någon enstaka minusgrad!
 

Haha fy vad gullig!!

| Postat i: Allmänt
0

20:48

| Postat i: Allmänt
0
Hejhej! Idag har jag jobbat till stängning och hade några ärenden att uträtta i morse så Fimpe fick helt enkelt vila idag. Var där och fixade allting på förmiddagen och så =) Imorgon är jag ledig så jag funderar på att rida ut en längre sväng i dagsljuset och köra lite galoppintervaller :) Får se hur de blir! 
 
 
Hoppas ni har en bra kväll, kram 

Klipp från förra träningen

| Postat i: Allmänt
0
Här kommer ett klipp som Emelie har klippt ihop ifrån förra träningen!! :D
 

Dagens ridpass

| Postat i: Allmänt
0
Hej, idag red jag i ridhuset. Hon hade varit bråkig och vrång igår när Sara red så hade inte så höga förväntningar idag. 
Började med att flytta henne på volten, och det vart ett stoigt nej på en gång. Hon sparkade och hoppade i luften så fick lirka med henne och till slut kunde damen gå med på att lyssna på mig. Sedan flöt passet på rätt bra, hon kortade sig bra och lyssnade framåt bra. Den förvända galoppen var superbra idag, kunde till och med rida på en liten volt inåt ställd i förvänd :D
Tränade fattningar på volten där varierade jag mellan att fatta rätt galopp och förvänd. Avslutade med att försöka flytta henne på volten utåtställd för att få fatt i yttersidan. Men hon vart arg och vrång igen så fick lirka och lirka lite till och lura henne till att göra det. Men då gjorde hon det faktiskt bra, hon är just nu brunstig och har pälsfällning!! Rolig kombo va? Jätteargtsto_05!!

Söndag

| Postat i: Dagens ridpass
0
Det blev en uteritt idag! Fick sällskap av Victoria så det var jätteroligt :D Vi red förbi hov och tog vänster, red upp för backen och fortsatte in i skogen. Vi hade tur, för de verkade precis ha plogat där så att de gick att rida ordentligt! Var ute i lite drygt 1h 10 min. :)
 
Goplupp! ♥

Dagens upplägg

| Postat i: Allmänt
0
Fimpe ska få gå en tur i skogen. Tänkte försöka mig på lite galoppintervaller, men vi får se hur underlaget är då det varit varmt och runt nollan några dagar. Om underlaget inte är så bra så får han istället klättra idag och styrketräna lite! 
 
 
Själv ska jag nu jobba några timmar så uppdaterar mer ikväll! Hoppas ni haft en bra helg.
kram
 

Vad tycker ni?

| Postat i: Allmänt
0
Vi lägger ut övningar som vi ridit själva eller hittar och tycker är bra. Vi publicerar dem här främst i syftet att själv kunna gå tillbaka och få inspiration då det tryter, men frågan är då: är det jättetråkigt att läsa? 
 


Övning av Leif Hall

| Postat i: Övningar
1

 

A-tränaren Leif Hall bjuder på en bana som får fram rytmen i hästar och ryttare. Övningen passar unghästar och mindre rutinerade. Särskilt bra är den för hästar som inte väntar på att ryttaren ska säga vart de ska.

 

Tipstack till: Leif Hall
Text: Hege Hellström 
Illustration: Linda Eriksson

      
Den här övningen är en riktig klassiker, antagligen för att den ger både häst och ryttare så mycket - och för att den inte är krånglig. - Den är bra för oss som har blandade grupper också, för man kan variera svårighetsgraden utan att bygga om, säger A-tränaren och ridinstruktören Leif Hall. 


Vad är det då övningen ger? Ett ekipage som kan rida jämnare, mer rytmiskt. 
- Om man ska kunna rida rytmiskt måste hästen både bjuda och vänta. Det är det man jobbar på jättemycket - om hästen bjuder och väntar är det ganska lätt.
Övningen är särskilt bra för hästar som inte väntar på sin ryttare, eftersom de inte riktigt vet vilken väg som väntar. 
- De lär sig att vänta på sin ryttare och fråga "vart ska jag någonstans?".
  
Bygg så här: 

Bygg banan med avstånd på 22-22,5 meter inomhus. Hindren kan vara ganska låga säger Leif (som med det menar cirka 80 centimeter). Om du har ett "lättare" underlag, till exempel fibersand, kan du behöva länga lite eftersom det är mer lättgalopperat.
Det kan vara bra att använda sig av koner eller liknande för att markera vägen på kortsidan. 
- Många hästar genar, och det är vanligt till och med för rutinerade ryttare att ställa till det för sig genom att rida dåliga vägar, säger Leif.
  
Tips! Ha gärna karaktär på hindren - då tar hästen riktiga språng även om de är små. Kan vara bra att göra många repetitioner på tittiga eller spända hästar så att de slappnar av.
  
Värm upp så här: 
Börja med en enkel uppvärmning, eftersom övningen i sig är ganska tröttande. Värm upp och hoppa sedan på volt på ett enkelhinder några gånger i varje varv.
- På en volt kan man rida jämnare, man kan rida vägen i stället för att bromsa, säger Leif.
Träna på att hålla jämna, rytmiska språng och använd dig av vägen.
  
Gör så här:
När du rider banan ska det vara sex galoppsprång mellan hindren. Fokusera på rytmen. Du får gärna hålla på ett tag så att både du och hästen får upp flåset.
   
Tips! Vuxna ryttare klarar för det mesta av en "evighetsbana", men om Leif har ponnybarn brukar han ofta säga "hoppa det hindret, sedan det", och så vidare - för de kan tycka att det är lite krångligt annars.

 

Syfte: 
Rytm och att hästen ska vänta.
  
Svårighetsgrad: 
Bas-medel.
  
Tänk på det här: 

Det är du som ryttare som bestämmer vägen.
 
källa:hippson

Stalljour

| Postat i:
0

Hejhej:) idag på förmiddagen har jag stalljour och sedan ska jag ev. hoppa in på jobbet några timmar då en kollega är sjuk. Fimpe får en tur i skogen och jag vet inte om jag hinner med att blogga så bra idag då jag ska bort senare på kvällen.

Hoppas att ni får en bra lördag iaf!

/Emma


Fredagslista

| Postat i: Allmänt
0
Hittade en rolig lista hos niotillfem. Så jag tänkte göra den :)

Hur har din dag varit?
Väldigt intensiv och jobbig till en början med sjukhusbesök osv. Men sedan lugn och okej. :)

 

Vad skulle du ha hetat om du inte fått det namn du har nu?
Mina föräldrar valde mellan Emma och Emelie, så antagligen Emelie då. Älskar själv namnet Elle, så om jag får en tjejbebi någon gång så ligger det högt på listan. Och jaaaa, jag vet.. Många gillar inte de namnet men jag tycker de är jättefint! Tänk på hur man uttalar de i USAAA (som ett L bara) och inte E-L-L-E som i schweden.

 

Vilket är ditt största beroende?
Lypsyl. 

här är min favorit. och ja, jag vet att den är till för barn men den luktar ju så himla gott PLUS att den är rosa!!

Vad gör du när ingen annan ser?
Sjunger, läser bloggar, lyssnar på musik, kollar på film/serier.

 

Finns det något helt vanligt en gör som du tycker är ovanligt roligt?
Fina samtal med vännerna slår aldrig fel. Och att ha sådär roligt så man knappt kan andas.

 

Om du skulle bli psykiskt sjuk, vilken sorts sjukdom skulle du drabbas av?
Panikångest. Lovar. Skulle vara typsikt mig!

 

Vad beställer du på krogen?
Vitt vin oftast. Annars kanske rosa panter eller något annat sött och gott!

 

Vilken är din största skräck?
Hajar, ormar och att mina nära och kära ska försvinna från mig.

 

Hur gör man för att ragga på dig?
THE MILLION DOLLAR QUESTION!! hehe, skoja. Nä men man är rolig, får mig att skratta och vågar vara sig själv. Låter skitfjantigt och som en cliché, men har jättesvårt för människor som låtsas vara någon eller något som de inte är. Ser oftast rakt igenom sånt och känner liksom av det på stämningen i rummet, är ju en HSP:are för er som inte visste. Haha. (Highly Sensitive Person = känslig för omgivningen, så som stämningar osv)

 

Vad har du funderat över på sistone?
Vad jag ska göra. Varför, hur osv. 

 

Vad var det konstigaste som hände i helgen?
Att det inte hände något konstigt..?

 

När skäms du?
När jag säger saker före jag tänkt till ordentligt. Eller när folk uppfattar saker jag sagt fel. Då mår jag riktigt dåligt.

 

Berätta om en minnesvärd bakfylla du haft?
Den värsta i mitt liv (och typ enda, de andra räknas inte om man jämför)var när jag inte hade ätit middag, gick på min gode vän Davids födelsedagsfest och sedan inte minns så mycket mer. Sov inte en blund och kastade typ upp magsäcken på köpet. Hade även stalljour dagen efter. Tror jag grinade mig genom 60% av den. Helt sjukt. Har aldrig hänt innan och definitivt inte efter.

 

Vem är den mest kända människa du talat med?
Malin Baryard? Hanapee? haha nä men vet inte.

 

Vilket uttryck använder du lite för ofta?
Liksom.

 

Har du någon gång fått en konstig komplimang som varit bra ändå?
Haha ja. Det konstigaste jag varit med om var när en helt random kille kom fram på krogen (bokstavligen trängde sig förbi mina vänner) och sa att jag typ var den finaste han sett. Haha. Konstigt just då, men rätt modigt och fint när man tänker efter liksom.

 


Vilket är ditt vanligaste vardagsproblem?
Att jag dricker för lite vatten.

 

Vad gör du när du är ledsen?
Grinar om jag vet varför jag är ledsen. Eller slår på en sorglig film så jag kan grina fast jag inte vet varför. Det känns alltid bättre när man fått grina lite. Haha.

 

Om du bara fick ha på dig en sak för resten av ditt liv, vad skulle det då vara?
Nä, får man säga sådär :( Men förmodligen en lagomt fin klänning som funkar vardag som fest. Eller ett par snygga jeans med en jättefin tunika? Vad svårt de här var.. haha.

 

Har du någon gång slagit någon?
Haha ja, min bror och jag har varit väldigt omtänksamma mot varandra när vi var yngre.

 

Vad ser du fram emot just nu?
Att få sova och mysa med Mozzie. Är jättetrött.


Vila

| Postat i: Allmänt
0
Idag var det som sagt vila för Fimpe! Jobbade till stängning så var där och pysslade imorse :)
 
Bjuder på en muppig failbild ;) MEEEN den är somrig! Ge mig sommar tack :)

Fredag

| Postat i: Allmänt
0
Hej, jagf jobbar natt nu några dagar framöver så kommer bli lite dålig bloggning från min sida om jag känner mig själv rätt :P
Men idag red jag ut en kort tur barbacka, vart skritt och lite trav. Hon var snäll och vände inte vilket var tur eftersom att jag red barbacka. hehe =)
 

Hahaha

| Postat i: Allmänt
0
Är det bara jag som älskar serien "New Girl"? Älskar Jess. Vill typ vara hennes bästis.
 
 

Kloka ord

| Postat i: Allmänt
0
Ett citat från vår grymma månadstränare Leif Hall "De bästa berömmet du kan ge din häst är att sluta med din inverkan."
Leif och hans Emma

Sadelhållare i ny tappning =)

| Postat i: Allmänt
0

 

 

"En sadelhållare gjord i tåligt polyetylen plast.
Trots att den väger bara 3 kg så är den väldigt tålig och kommer inte att spricka. Dessutom är den lätt att rengöra. Utrymme även för t ex hjälm, ryktsaker m m.
Bäst i test Ridsport special vår 2012!"

Källa: HÄR


Roligt minne

| Postat i: Allmänt
1
Ibland tycker jag verkligen att det är toppen att man lägger upp filmer osv så pass ofta som man gör. Då är det lätt att gå tillbaka och titta på gamla minnen osv som man lätt glömmer bort :) 
 
Denna clinicen var jätterolig att vara med på, men de känns knappt som att det har hänt nu i efterhand. Jag minns inte så jättemycket liksom. Men när jag då tittar på klippen så kommer minnena tillbaka vilket är jättekul och därför brukar jag också kika igenom mina gamla klipp. För att få motivation till att bli bättre, för att få inspiration från en bra runda osv. 
 
 
 
 

Torsdag

| Postat i: Dagens ridpass
0
Red ut tillsammans med Frida, Kerstin och Charlotte! Skrittade mest och vi var ute i lite drygt en timme. Imorgon ska han få välförtjänt vila :)
 

Problemet med ponnyakuten

| Postat i: Allmänt
1
Ponnyakuten är ett smart och bra program. Man utbildar hästsverige om vanliga men ibland svåra problem på ett roligt och effektivt sätt. Det enda som kan störa mig med detta är att barnen/ungdomarna idag ser det som en chans till rampljuset. Jag har sett säsong 1 och delar av de andra. Har inte hängt med till fullo men kan endå se en drastisk skillnad i problemen på exempelvis castings. Jag menar, sen när söker man till ett ridläger för problem med anledningen att man exempelvis inte kan sitta ner i trav eller inte vågar galoppera? Sen hur otroligt ouppfostrade de flesta ponnyer är och hur pass okunniga alla runtomkring är, det är ju verkligen oroande. 
 
Missförstå mig inte. Alla har vi varit nybörjare och okunniga, men det jag tycker är konstigt är att man väljer att söka till ett så pass stort program som ponnyakuten med simpla problem (som dock kan bli farliga, det är jag medveten om) istället för att ta hjälp utav tränare i sin närhet? Jag vet inte hur det ser ut runt om i landet, kanske är det bara vi på Sundsvalls Ridklubb som har otroligt lyxigt med kunnigt folk vart man än vänder sig, men det kan väl inte vara så att det inte finns någon annan hjälp att få? Har man problem med lastning hos oss så har vi en otroligt duktig kvinna (man skulle kunna kalla expert)  Har man problem med någonting ridmässigt så tränar vi för våra tränare, får tips & ideér och framför allt TRÄNAR, TRÄNAR och TRÄNAR vidare. Ingenting kommer ju gratis! Det känns som att de flesta är lata(?) och vill ha en snabb lösning på sina problem samtidigt som syftet är att bli känd och kunna göra sig ett namn. Jag menar, HALLÅ. Vart är vi påväg? Sen NÄR är det "häftigt" eller "coolt" att ha en ouppfostrad häst? Sen när är det "inne" att inte ha kontroll över sin häst?...Ja sen ponnyakuten förmodligen.. 
 
Borde det inte vara mer "inne" att ha en välskolad häst som du rider jättebra? Vore det inte "häftigare" att rida stilrent, snyggt och hantera din häst väl? Det tycker i alla fall jag. Jag ser inte och har aldrig sett det "coola" med oridna och dåligt hanterade hästar/ponnyer. Det visar ju bara på att ägaren sitter på för lite kunskap!
 
Vill än en gång förklara att jag tycker det är ett jättebra och viktigt program! Men jag gillar inte riktigt det som blivit runt omkring.
 
 
 

Träningen

| Postat i: Allmänt
0
Hej, tränade som sagt idag istället var bara jag och Emelie, kul när man är så få eftersom att man får ut så mycket av träningen. 
I framridningen fokuserade vi mycket på tempoväxlingar,kortao länga osv. Red även skänkelvikning men utåt ställd häst, det här tyckte Rut var jättejobbigt men vi löste det ganska bra. Hon kändes överlag ganska fin i framridningen.
Hoppade fram med en slinga på 20 hinder, banan skulle man komma på själv(!). Här skulle vi rida hästarna i en lite lägre form, det blir som styrketräning för hästarna! Hon var fin här, men vart bättre på slutet och hoppade med runda och fina språng istället för att skynda sig över hindren.
Därefter hoppade vi lite linjer i banhoppningstempo först en linje med räcke sedan 6 språng till en oxer, vart lite långt första gången eftersom att vi hade ridit i ett lägre tempo innan. Sedan hoppade vi en S-båge med räcke 4 språng kryss 4 språng räcke. 
Till slut satte vi ihop detta till en liten bana. Är nöjd med dagens träning, var roliga övningar och Rut skötte sig bra :)

Gårdagens hoppträning

| Postat i: Allmänt, Träning
0
Okej. kan konstatera att igår var inte riktigt min dag. Jag tycker jag red rätt dåligt, var sen i reaktionen osv. Började iaf. med att trimma dem, han kändes väl helt ok! Sedan började vi galoppera över ett räcke någon gång innan vi byggde på den övningen och hade 4 språng till en oxer. Detta blev långt för alla då vi hade låga hinder och inte "hoppat igång" än så att säga. Sedan hoppade vi en linje med sex språng. Ett räcke lite ur sväng och sedan sex språng fram till en oxer. Det var också lite långt här iom. lägre hinder men nu hade vi alla hoppat igång lite så det vart inte lika tydligt som övningen innan. Denna övning tycker jag att han gjorde bra. Efter det gick vi över till att hoppa en S-båge med fyra språng mellan varje, det gick faktiskt bra. Fick problem med den sedan när vi hoppade om allt och fick liksom inte med mig honom i svängen, men de löste sig såfort jag skärpte till mig. 
 
Tycker man ser i överlag att jag inte var på topp denna träning. Är först och främst sen att få fram honom mellan första övningen. Sedan på näst sista hindret är jag sen att ta tillbaka honom istället, så jag tycker det ser slarvigt ut. Därefter trycker jag av honom på ett onödigt stort läge på sista hindret som är oxer ur sväng.. :P Onödigt onödigt.. Det enda som var bra var att han tog min hjälp och litade på mig, haha.. Nää, min ridning denna träning tycker jag att vi ignorerar.
 
 

Rakrikta hästen

| Postat i: Övningar
0

Foto: Hella Stening
 
 
På bilden ser man en häst som är starkare i höger sida, vilket gör att den sätter mer muskler på högersidan.
 

Träningstips: Att rakrikta hästen är grundläggande för allt arbete och för alla rörelser. Med den här övningen kan du kontrollera att din häst är rakriktad.

 

Börja med att rida på mittvolten i den svaga sidans varv i trav lättridning eller nedsittning, eller i galopp om det känns lättare. - Då blir det trevligare ridning och hästen sätter sig inte emot. Om du börjar med att bråka med hästens starka sida så förstärker du den.

 

Forma efter mittvolten
Rid på mittvolten och utse fyra punkter. Rid med hästen ställd och böjd efter linjen. Behåll ställningen på den inre tygeln och reglera ställningen med yttertygeln. Om hästen vill förböja sig i inre sidan, rätar du ut den med hjälp av yttertygeln. Den yttre tygeln reglerar ställningen och den yttre bogen hålls på plats genom den framåtdrivande ytterskänkeln.

 

När det fungerar rider du rakt fram längs fyrkanten innanför spåret och ställer hästen inåt. Kontrollera att hästen "spårar", det vill säga att den går rakt fram med fram- och bakben på samma spår.

 

Byt till den starka sidan
Därefter byter du varv och rider på stora mittvolten i den starka sidans varv.
- Där är principerna desamma, men var noga med att behålla stödet på den yttre tygeln genom att driva fram hästen med den svaga sidans skänkeln så att hästen spårar. Rör på den inre handen så att du "lirkar loss" den starka sidan med innertygeln. Innerskänkeln håller den inre bogen på plats och hind­rar hästen från att falla inåt i volten.

 

Ta små ledande tygeltag på innertygeln och undvik att tränga med den inre handen. Försök att omväxlande leda in och lätta med den inre tygeln och se till så att du aldrig fastnar i den starka sidans tygel. Om du hela tiden är mjuk och följsam blir hästen mjuk, eftersom den inte har något att göra motstånd mot.

 

Bjuda framåt

Fortsätt runt fyrkanten och driv fram hästen på den svaga sidan samtidigt som du håller koll på den starka sidans bog, så den inte faller ut. Oavsett vad du gör ska hästen hela tiden bjuda framåt. Rakriktningen får aldrig ske på bekostnad av hästens framåtbjudning.
- Jag utgår alltid från känslan i handen, säger Mads. Det vi känner i handen är ett symptom på vad vi har bakom oss och under oss. - Jag håller stadig kontakt med den svaga sidans tygel och genom en mjuk hand på den starka sidan lirkar jag långsamt tills jag får in hästens kropp mellan hjälperna.

 

Handen följer med
Hästen rör sig i en pendlande rörelse från sida till sida i alla gångarter och därför är det viktigt att ryttaren är mjuk och följsam för att inte begränsa hästens rörelser. Extra viktigt är att handen följer med i hästens rörelser.
- Titta på hur hoppryttarna gör om hästen hoppar snett. Då bygger de hinder som gör att hästen lär sig hoppa rakt, i stället för att hela tiden försöka rätta in hästen. Vi dressyrryttare grejar gärna för mycket.

 

Mads råd om hur du rakriktar din häst
* Se till att din häst förstår de grundläggande hjälperna (framåtdrivande, förhållande, vändande och sidförande).
* Kontrollera att hästen bjuder framåt och bär sig själv och accepterar bettet, det vill säga ryttaren.
* Börja med att kontrollera att du själv sitter mitt över hästen.
* Starta med böjning och kontrollera att hästen är lika genomarbetad i den inre som den yttre sidan och är redo att bära mera vikt på bakbenen.
* Inrikta dig på att stärka den "svaga" sidan.
* Utgå från känslan i handen, eftersom den är ett symptom på vad du har bakom och under dig.
* Undvik att rikta in fram- och bakdel för mycket på en för ung häst, den behöver först lära sig att flytta sina ben.

 

Lycka till!
Mads Hendeliowitz och Mari Zetterqvist Blokhuis, Jump Club Dressage
Illustration: Hella Stening
källa:tidningen ridsport


Skriver om träningen imorgon!

| Postat i:
0

Är så himla trött och har inte ätit middag än:) /Emma


-

| Postat i: Utrustning
1
Har ny nosgrimma eftersom att Rut fick skav av de andra. Så vilken tycker ni hon är finast i?
 
Den här som är ny?
Eller den här spm vi brukar ha?

Onsdag

| Postat i: Allmänt
0
Hej,
Eftersom att jag jobbar idag så kan jag inte vara med på träningen ikväll, istället ska jag träna för Johanna Hammarstrand imorgon. Så idag trimmade jag henne i ridhuset, sved lite då det var så himla fint väder ute idag=(
 
I framridningen tänkte jag mycket på att hon skulle vara riktigt framme för skänkeln så jag skulle få ett bra stöd i tyglarna. Hon var lite pigg och bökig i början av passet idag men det gav med sig när hon började fokusera mer på mig och mina hjälper. Sedan forsatte jag i samma tänk som sist jag var i ridhuset jag jobbade på med fattningar, avbrott och igångsättningar. Tyckte att hon gjorde det bra idag, efter det så la jag fokus på att hon skulle flytta för skänkeln så det vart lite skänkelvikningar och öppnor på långsidan. Till slut vart det förvänd galopp började enkelt med att rida över ridbanan och "bara fortsätta" i den förvända och sedan ökade jag svårighetsgraden och red i rätt galopp på volten för att sen byta till förvänd. Hon gjorde detta ganska bra idag =) Avslutade med tempoväxlingar och sedan travade jag av =)
 
Är nöjd med dagens ridpass och längtar till morgondagens träning =)

 

Lotta Björes tips för en bra hand

| Postat i: Allmänt
0
 
Illustration: Hella Stening
 
Lottas tips för en bra hand
* Handen ska vara en förlängning av tygeln mot hästens mun.
* Håll handen "buren" med armbågen lätt böjd.
* Det ska vara en handsbredd mellan dina händer och du ska se de tre första knogarna på handen.
* Det är du själv som ryttare som formar hästen.
* Målet är att du ska kunna rida med så lite betsling som möjligt och med mjuka, fina händer och full kontroll över hästen.
* Ung ryttare ska rida på skolad ponny/häst för att kunna koncentrera sig på rätt saker.
* Öva din balans, koordination och benstyrka för att få en mjuk och obe­roende hand.
* Titta på ryttare som är bättre än du själv för att få inspiration.
 
källa:tidningen ridsport

Galoppintervaller

| Postat i: Dagens ridpass
0
Fimpe fick också gå en tur ute i skogen. Fick sällskap utav Jossan och vi red galoppintervaller. Vi var ute i en och en halv timme och galopperade större delen utav passet med undantag för snabbare skritt och jogg-pauser. Hästarna var riktigt fina och väääldigt pigga! Det finns en väldigt lång och seg backe och där lät vi hästarna ta i allt de kunde. Tusan vad roligt de tyckte att de var! De hade ju mest varvat mellan arbetsgalopp och "banhoppningsgalopp" på vägen dit så de tyckte de var jättekul att få lattja lite också!
 
 
Imorgon är det hoppträning som står på schemat!

Dagens ridpass

| Postat i: Dagens ridpass
0
Ja, Talulah som hon heter red jag då ute i skogen. Jobbade med halter, igångsättningar och avsaktningar. Började i skritt och gjorde halter. Gick sedan över till trav och bröt av till skritt och till sist gjorde jag samma i galopp och bröt av till trav. Hon var jättefin! Lite att hon i början kastade sig iväg och pinnade på in i galoppen, men sedan efter några gånger fattade hon ordentligt och vägde av fint.  Hon var jätteduktig idag. Så mysig häst så :)
 

Dagens upplägg

| Postat i: Allmänt
0
Idag har jag två hästar att rida. Fimpe och den andra hästen som jag hjälper till att rida. Fimpe ska få gå en tur i skogen med tanken att rida galoppintervaller för att träna flåset (om underlaget tillåter dvs.) Den andra hästen ska jag också rida ute, men tänkte mest fokusera på övergångar och speciellt då fattningar. Känns som att de är bättre och roligare att göra det utomhus, de har ju som bättre bjudning då och då kommer man lättare till bra ridning på dem och de stärks ju så mycket mer av det i längden än att harva runt i ett ridhus utan/med sämre bjudning. :)
 
Är som ni kanske märkt inget fan av att rida i ridhuset även fast jag står vägg i vägg med två stycken. Jag tycker det är tråkigt för hästarna och de gör ingenting annat än att missgynna dem i längden av att gå i ridhus flera dagar i veckan. Anser också att folk oftast rider i ridhuset utav lathet.  Jag får lätt dåligt samvete om jag skulle rida två dagar i rad i ridhus, bortsett från tävlingar då. Visst, det kanske är extremt det med. Men sån är jag och jag rider hellre ut och trimmar i skogen (för det fungerar faktiskt lika bra om man är konsekvent) än rider i ridhuset :) Fimpe gillar också det upplägget skarpt!
 
..Självklart så trimmar jag i ridhuset jag med, inget snack om den saken! Men jag försöker verkligen att rida ute så mycket som det går då jag vet att jag har en fast dag inomhus varje vecka endå- onsdagens hoppträning. Sen är det ju dokumenterat hur mycket bättre hästarnas senor, leder osv. mår av att gå på varierat underlag. För att inte tala om hur mycket bättre det är för dem psykiskt att ridas ute. Så heja naturen! hehe. =D
 
 
Glada öron ute på tur!

Kommunicera bättre med din häst

| Postat i: Övningar
0

 

 

TRÄNINGSTIPS:  Hoppryttaren behöver ha en bra kommunikation med hästen för att lyckas på tävlingsbanan. Dessutom behöver hästen vara tillräckligt stark för att orka hoppa en hel bana.

Här presenterar JumpClubs Lotta Björe en evighetsövning som du kan använda tidigt på säsongen och som hjälper dig att hitta en bra kommunikation med din häst.

Mål
Övningen tränar kommunikationen med din häst och får den lydig för små hjälper. Dessutom övar hästen upp sin styrka.

Svårighetsgrad
Det här är en medelsvår övning som rids över låga hinder. Övningen rids i ridhus eller på ridbana med måtten 20x50 meter eller större.

Uppvärmning
Värm upp hästen i skritt, trav och galopp. Därefter rider du skänkelvikning in på diagonalen och tillbaka ut till spåret igen på den ena långsidan. Rid ett varv över cavalettiserien (hinder nr 1) på kortsidan.

Rid små serpentiner mellan hindren i serien på den andra långsidan. Håll ett långsamt tempo så att du hinner ta ut svängarna ordentligt. Rid lätt på kortsidorna och sitt ner på långsidorna. Upprepa övningen i det andra varvet.

Växla mellan att galoppera på den ena volten och att följa fyrkanten. Flytta ut hästen ordentligt för innerskänkeln i volten och rid i ett friskare tempo på långsidorna. Kom ihåg att variera din sits.

Hinderuppställning
Hinder 1: Cavalettiserien med fyra bommar (1,10-1,20 meter mellan bommarna.)
Hinder 2: Oxer med galoppbom framför och bakom (cirka 2,8 meter mellan hinder och bom).  
Hinder 3: Rättuppstående hinder med utfyllnad.
Hinder 4: Oxer med utfyllnad.
Hinder 5: Serie som består av kryss och planka på studsavstånd (cirka 3 meter) följt av oxer med ett galoppsprång (5,5 meter mellan). Därefter 5,5 meter (ett galoppsprång) till nästa planka. Serien avslutas med ett kryss cirka tre meter efter plankan.
Avståndet mellan hinder 3 och 4 är cirka 20 meter.

Framhoppning
Starta i höger galopp och hoppa över cavalettibocken. Hoppa först det rättuppstående hindret (hinder nr 3) och ta ut diagonallinjen ordentligt upp mot serien. Lägg en volt över cavalettibocken ut mot långsidan innan du avslutar med att hoppa oxern (hinder nr 4). Rid en noggrann väg mot oxern.

Rid övningen i det andra varvet med volt över cavalettiserien. Forma hästen ordentligt runt innerskänkeln och var noggrann med att tempot inte blir för högt. Se till att du blir klar med handen in mot avsprångspunkten.

Starta i vänster galopp och rid över serien (hinder nr 5), fortsätt in på volten på kortsidan och rid över oxern med bom framför och bakom (hinder nr 2). Om du har en unghäst eller en häst som vill hoppa långt rider du in i trav, annars i galopp. Samma sak gäller vid anridning på serien (hinder nr 5).
Byt varv och hoppa oxern på kortsidan (hinder nr 2) och därefter serien (hinder nr 5).

Bana
Starta med att rida över serien (hinder nr 5) i vänster varv, lägg en volt och hoppa över oxern på kortsidan (hinder nr 2). Därefter hoppar du hinder 4 och 3; lägg en volt emellan, över cavalettibocken ut mot långsidan. Bryt av till trav på kortsidan och avsluta med att trava över cavalettiserien (hinder nr 1). Därefter rider du banan på samma sätt i det andra varvet.

Tänk på detta
Det här är en evighetsövning som du kan rida flera gånger tills du är nöjd med kommunikationen med din häst. Tänk på att lägga in pauser så att både du själv och din häst får tid att hämta andan.

Lycka till!
Lotta Björe och Mari Zetterqvist Blokhuis, Jump Club
Illustration: Hella Stening

Källa:tidningen ridsport

 
 

Dagens ridpass

| Postat i: Dagens ridpass
0
Trimmade honom i lilla ridhuset (det enda som var ledigt på hela kvällen) Jobbade med övergångar, öppna, tagen bakdel, förvänd galopp samt riktigt samlad galopp på stora mittvolten. Jobbade liksom med nyanser, försökte få honom att korta så mycket att vi blev stillastående i galopp och släppte sedan fram honom när jag var nöjd och sen gjorde vi om det. 
 
Han var riktigt bra idag! Verkligen jättekul att rida. Skrittjobbet börjar också ta sig vilket känns jätteskönt!  :D Linementerade honom efteråt och han såg väldigt nöjd ut :)
 
 
Imorgon blir det nog uteritt med fokus på galoppintervaller!
 

måndag

| Postat i: Allmänt
0
 Hej!
Idag red jag ner till ridhuset och red ett lättare markarbetspass. Hon var ganska pigg och tittig idag men jobbade på med övergångar och fattningar. Hon var duktig och stressade inte igenom det. Sedan tränade vi på förvändgalopp på volten, red i rätt galopp och sedan på bytte jag till förvänd på den öppna delen och bytte sedan till rätt på kortsidan. Hon jobbade på bra idag men ska fortsätta på samma tänk imorgon  tänkte jag. Ska även försöka skritta fram en lite längre bit ute i skogen innan =)

Vad tycker ni

| Postat i: Allmänt
0
..om den nya sidan horsetrade.se som är till för hästannonser? Bättre eller sämre än hastnet?
 

 
 

Dagens ridpass

| Postat i:
0

Skrittade ut tillsammans med Jossan och Victoria :-)


Våga vänta in hindret

| Postat i: Övningar
0

TRÄNINGSTIPS  Här presenterar Lotta Björe en hoppövning - Lottas klockövning - där ryttaren tränar på att få hästen lydig och lösgjord och där ryttaren lär sig att ha ”is i magen” och våga vänta in hindren.

 

Övningen består av en ”klocka” med bommar och låga hinder samt en studsserie och två kombinationer.

Mål:
Ryttaren övar sig på att få hästen lydig och även att på att forma den ordentligt i sidorna. Ryttaren tränar sin framförhållning och sin förmåga att våga ”vänta in” hindren.

Svårighetsgrad:
Det här är en medelsvår övning som rids på ridbana eller i ridhus med måtten 20 x 60 m eller större. Övningen startar med låga hinder som kan höjas upp till 1,20 m.

Uppvärmning:
Värm upp hästen genom att rida på volten. Sitt ned och flytta hästen för innerskänkeln i långsam trav. Lägg små volter runt bommar och koppelräck. Rid nära bommar och stöd så du får hjälp att få loss hästen i den inre sidan. Växla tempo och sits och rid framåt mellan volterna och ta tillbaka hästen igen före nästa volt. Rid övningen i både nedsittning och lättridning och i båda varven.

Hinderuppställning
Hinder nr 1: Lågt räcke på ca 50-60 cm.
Hinder nr 2: Lågt räcke på ca 50-60 cm.
Hinder nr 3: Studsserie med kryss, bom och kryss. Avstånd ca 3-3,2 m mellan hinder och bom.
Hinder nr 4: Två kryss oxrar med ca 10,2 m emellan.
Hinder nr 5: Två räcken med ca 10,2 m emellan.

Övning A
Rid i galopp på volten och galoppera över bockarna i lugnt tempo. Forma hästen ordentligt runt inre skänkeln på volten och över bockarna och se till att hästen väntar. Var noga med att hela tiden hålla blicken på nästa bock. Därefter byter du varv och rider hela klockan med både bommar och koppelräck i galopp. Jobba på att galoppera med korta, runda språng och våga vänta in hindret när du rider över bommar och koppelräck.
Om du rider iväg hästen blir landningen långt bakom hindret och då blir hästen onödigt stark mot nästa hinder.

Övning B (se ovan)
Rid klockan i höger varv. Sväng vänster och rid över studsarna i vänster varv. Byt varv och starta med klockan i vänster varv, sväng höger och hoppa studsen i höger varv.

Övning C (se nedan) 
Starta med klockan igen i höger varv, sväng vänster och hoppa studsen. Fortsätt i galopp in på diagonalen och hoppa hinder nr 4 (oxer-oxer) och därefter hinder nr 5 (räcke-räcke). Det är kontrasterna mot varandra eftersom det blir mer plats när du hoppar oxer-oxer och mindre plats (kortare) när du hoppar räcke-räcke.
Använd utdragen markbom i räcke-räcke kombinationen och starta med låga hinder. När det går bra kan du höja och länga oxrarna och hoppa övningen en gång till.



Tänk på
Ju högre hinder på klockan, ju närmare avståndspunkt krävs för att hästen inte ska hoppa iväg för långt bakom hindret.

Lycka till med din träning!
JumpClub/Lotta Björe och Mari Zetterqvist Blokhuis

Illustrationer: Hella Stening

Källa:ridsport


Tävling på Timrå HSF

| Postat i: Allmänt
1
Hejhej! Idag är de tävlingar på Timrå HSF. Jag ska inte tävla där och inte heller Johanna, men de är i alla fall några från vår klubb som ska dit och hoppa! Så ska försöka hinna dit och kika lite samt heja på tjejerna! :) Varför vi inte tävlar själv är för att de är så pass långt till nästa tävling och de är jättemycket snö och is, så våran tränare sa till oss så känns det lite som "att elda för kråkorna" och de håller vi med om. Vi ser istället fram mot en pay and jump som våran klubb ska ha om några veckor. Egentligen skulle det varit en tävling på färsta då, men deras ridtält har kollapsat så därför uteblir den. Så då är de skönt att våra tränare la in en pay en jump på hemmaklubben som lite träningstävling innan allt drar igång! :)
 
Hur brukar ni lägga upp era första starter på tävlingssäsongen? Själv går jag mycket hällre ner nån eller några klasser för att hästen ska få en rolig och "lätt" introduktion till säsongen. Berätta gärna hur ni tänker och ser på detta! kram
 


Lördag

| Postat i: Dagens ridpass
0

Hej! Idag red jag ut i det fina vädret Rut skötte sig bra men hon var lite busig och bockade lite hehe:) skrittade förutom hennes bus då, var ute i ca 30 min:)
/Johanna


Dagens ridpass

| Postat i:
0

Red ut i skogen idag. Jobbade med övergångar och halter. Han var riktigt fin så det kändes roligt!


Det jag köpte igår

| Postat i: Allmänt
0
..Var detta:
 
 
Dunjacka från Kingsland! Jättemysig och skön :D
 
 

Gymnastikövning

| Postat i: Övningar
0

 

l:
Ryttaren övar sin takt och rytm och på att renodla sina hjälper och få hästen att svara både framåt och tillbaka. Dessutom tränar ryttaren sin framförhållning. Övningen ger ett kvitto på om hästen är lydig och svarar på ryttarens hjälper. 

Svårighetsgrad:
Det här är en medelsvår övning där hinderhöjden kan varieras upp till max 1 m. Övningen rids i ridhus eller på ridbana med måtten minimum 20 x 50 m eller större. 

Uppvärmning:
Trava över bom/cavalettiserien (hinder nr 1) på volt i båda varven ett par gånger som uppvärmning. 

Hinderuppställning 
Hinder nr 1: Bom/cavalettiserie (bom, 2 st cavaletti och bom med 1.3m emellan, 0.9-1.2m för ponny). Placeras ca 2 m innanför spåret. 
Hinder nr 2: Rättuppstående hinder med travbom framför (ca 2.5 m framför, 2-2,4m för ponny). Placeras ca 2 m innanför spåret. 
Hinder nr 3: Studsserie som består av kryss in och ut och två räcken i mitten. Avstånd ca 2.8m (2.4-2.6 för ponny) mellan hindren i serien. 
Hinder nr 4 och 5: Oxrar. 

Så här rider du övningarna:
Övning A:
Trava över bom/cavalettiserien och travhoppa därefter hinder nr 2. Fortsätt i galopp, byt varv och byt galopp och hoppa tillbaka över hinder nr 2 (OBS! rulla in travbommen). Bryt till trav och trava över bom/cavalettiserien (hinder nr 1). Upprepa övningen ett par gånger. 

Övning B:
Starta i trav i höger varv och trava in i studsen (hinder nr 3), fortsätt i galopp och bryt till trav på kortsidan, rid utanför hinder nr 1 och travhoppa hinder nr 2. Fortsätt i galopp och hoppa hinder nr 4 i galopp. Bryt till trav och trava över bommarna (nr 1). Om det är svårt att få ner hästen till trav kan du bryta av till skritt istället. Gör halt, rygga hästen, skritta fram och trava igen. 

Övning C:
Avsluta med att rida exakt samma övning som övning B men fatta galopp efter bom/cavalettiserien (nr 1) och hoppa hinder nr 5 i galopp. Bryt av till trav och travhoppa hinder nr 2. 

Tänk på
Var noga med att hela tiden påverka hästen mellan hindren och vara ”före” i tanken och förberedd på vad som ska hända i nästa moment. Rid övergångar från galopp, ner till trav och ner till skritt. Trava igen och fatta galopp. Känn att hästen väntar på dej i alla gångarter. Lägg in en volt om du behöver för att skola hästen. Hästen ska vara lydig men ändå tänka framåt. 

Lycka till med din träning!
JumpClub, Sylve och Mari

Källa:ridsport


Fredag

| Postat i: Allmänt
0
Hejhej! Precis som jag skrev igår så vilade Fimpe idag! Finns inte så mycket mer att säga. Imorgon ska han få sig en tur i skogen hade jag tänkt! :)
 
 

uteritt

| Postat i: Allmänt
0
Hej Hallå!
Idag red jag ut en sväng själv med Rutis red i alla gångarter. Galopperade upp till masten två gånger hon tyckte det var kul och var busig idag =) Tränade även galoppfattningar, sjukt stor skillnad när man är ute. Man får ju betydligt bättre bjudning och hon fattade som galopp med hela kroppen =)

Shopping

| Postat i:
1

Har shoppat lite idag! Kan ni gissa vad jag köpt? :)


Ny stigbygeltrend?

| Postat i: Allmänt, Utrustning
3
UPDATE: Vi är medvetna om att denna stigbygeln funnits länge, det vi syftade på var ifall att ni läsare tror att den kommer att kunna slå igenom någon gång! Alla saker som slår igenom är inte splitternya =) Utan de räcker ju med att några profilryttare skulle börja använda dem och VIPS så vill resten av ridsverige ha likadana. Förstår ni vad vi menar?
 
Vad tror ni.. är detta något som kommer slå igenom? :
 
 
 

Torsdag

| Postat i: Allmänt
1
Idag ska Fimpe få sig en uteritt med skritt och lite trav för att sträcka på sig sen gårdagens träning! Imorgon är planen att han ska få vila och då tänkte jag massera honom med massageborsten och sedan rykta igenom honom ordentligt. Gjorde det i tisdags också och han äääälskar det verkligen. Tycker det är så skönt!
 
Att borsta och rykta hästarna är ju så himla underskattat. Det får igång blodcirkulationen och kan lösa fler problem än man tror! Därför brukar jag försöka att hinna rykta varje dag. Men det är såklart inte alltid man har tid att borsta och fixa i en timme, och därför brukar jag också ha massagedagar då jag börjar med att massera honom med massageborsten för att sedan rykta honom ordentligt. Det kan ta väldigt mycket tid, upp till en och en halv timme om inte mer, men man ser ju på honom hur skönt det är plus att man vet hur bra det är för hans kropp!  Brukar även avsluta med någon milt linement, t.ex. arnika. 
 

Vila

| Postat i: Allmänt
1
Hej idag fick Rut vila, så har inte så mycket att säga. Hoppas att ni läsare har en bra alla hjärtans-dag =)

VILL HA

| Postat i: Allmänt
2
Den här ullfilten från Kingsland skulle inte varit helt fel att ha. Men ska man få den så får man betala ca 3000:-
Fin men dyr, man kan ju fortsätta drömma.
 
Eller varför inte en rid dunjacka från Gucci! Ca 9786:- 
 
Gucci Schabrak Ca 9470:-
 
Man kan ju alltid drömma eller hur? ;) hahah

Ny häst

| Postat i: Allmänt
0


 
Sammanfattning: Malin har nu en ny häst: 6åriga Cilke Quality SC!
 
 
 

Träningen

| Postat i: Allmänt
0
Idag började vi med att rida fram själva det var mycket tempoväxlingar. Fokuserade på min sits och att hon skulle lyssna framåt på engång utan att jag skulle behöva driva på mycket och att hon skulle lyssna tillbaka när jag rätade upp mig.
Sedan hoppade vi fram på ett litet hinder på medellinjen åt bägge håll sedan la vi till ett till hinder och detta hoppade vi åt bägge håll. Sedan fortsatte vi med att hoppa några linjer och eftersom blev det en liten bana. Jag är nöjd med henne idag hon hoppade superfint de språng som jag verkligen blir stilla i handen, hon har en tendens till att bli väldigt hög i formen och det leder till att hon inte "sitter ihop" riktigt i galoppen. Så det är något vi ska jobba med, men som sagt är nöjd med det som faktiskt var bra idag =) vi pratade även om att jag ska testa ett annat bett som är snällare, då kanske hon inte slår sig fri på samma sätt. Hon är väldigt känslig i munnen så minsta lilla att man råkar ta lite för mycket så blir hon för hög i formen.
 

Dagens hoppträning

| Postat i: Träning
0
Vi fick rida fram de själva innan vi började hoppa. Fokuserade i framridningen på att ha honom framme för skänkeln men inte i extas om man säger så, haha.  Red lite förvänd galopp också för att få honom loss och igenom i sidorna. Man måste ju älska alla fördelar med förvänd galopp!
 
Sen började vi hoppa på en gång. Började med ett litet räcke, sedan byggde vi på allt eftersom och hoppade olika linjer och till sist satte vi ihop allting till en bana. Mamma stod och hjälpte till med hindrena så hon hann inte filma allting eftersom hon behövde bygga upp saker om de innan rev. Bland annat så har jag inte banan osv. Men det som finns de finns! Tycker han kändes bra. =) Han var jättefin på framridningen vilket var skönt då han var rätt stökig och jobbig när jag red ut senast (i förrgår). Så det som är skönt är ju att de jag tog igenom då verkligen gav resultat :)
 

Påväg hem från stallet!

| Postat i:
0

Film osv från dagen träning kommer upp så fort klippet laddat färdigt!


Gårdagens ridning

| Postat i: Allmänt
2
Hej, jag glömde helt bort att blogga igår! Men i varjefall så red jag inne i ca 40 minuter, vart ett lättare pass eftersom att jag var så trött efter att ha jobbat natt. Känner att det inte är så stor idé att rida ett allt för "avancerat" pass när man själv inte är på topp. Jobbade med övergångar och få henne att reagera på en gång när jag gav nån hjälp. Flyttade henne även lite för skänkeln och jobbade med tempoväxlingar. Jag tycker att hon skötte sig bra men att jag inte riktigt red så bra, men man kan inte alltid ha kanon pass.
Just nu sitter jag och väntar på att tiden ska gå typ, hehe. Ska träna ikväll kl 18 :D
 
 
 
 
 

Ridövning: Bästa uppvärmningen inför hoppning

| Postat i: Övningar
3

 

Här kommer B-tränaren Mia Granes favoritövning för uppvärmning.   


- Att galoppera över bommar är något jag gör på nästan varje träning. Man får en så bra känsla för vilken galopp man har, säger Mia Grane -  B-tränare i hoppning - som lånat övningen från Henk Noreen.
Många som ska rida den här övningen för första gången får problem på ena eller andra sättet. 
- Hemligheten är att komma in bra på första bommen så att man kan vara lugn till andra och tredje, säger Mia. Sätt en bra galopp och håll den genom svängen. 
Hon brukar rekommendera sina elever att göra några bomövningar dagen innan de kommer till träning, så att de är lite förberedda.
  
Lär sig galoppen
- Den här övningen är bra för ryttarens avståndsbedömning och för att lära sig att reglera hästens galopp. Du kan göra det här varje dag utan att det sliter, men du får ändå öva på väldigt mycket.
Det är svårt för många att hålla igång galoppen i sväng, det här ger bra träning, menar tränaren. 
- Man får ett kvitto: Hur lång galopp har jag? Det är vanligt att man inte riktigt vet.
Försök att ha bommen mitt i galoppsprånget så att du har hästens framfötter en bra bit från bommen. Annars blir det lätt att de trampar på bommen med bakbenen. 
Rid som om det var ett hinder, med tanke på var du ska placera bommen. 
- Men försök att sitta ner när du gör det här, ställ dig inte upp för då hoppar hästen ofta iväg och tappar sin balans. Gör det här i en vanlig sits.
  
Bygg så här:
Lägg tre bommar på varje långsida i ridhuset, innanför spåret. Det ska vara 15 meter mellan bommarna.
KORT RIDHUS? Använd två bommar på varje långsida. 
UNGHÄST? Använd två bommar på varje långsida. Det här är ett bra sätt att vänja unghästen vid att korta sig, eftersom det är korta sträckor (mellan bommarna) det handlar om.
LÄTTARE? Använd två bommar i stället för tre. 
SVÅRARE? Höj upp bommarna med kavallettiblock.
   
Gör så här: 
Börja med att rida med fyra språng mellan bommarna. På 15 meter innebär det en "vanlig" galopp (tremeterssprång).
- Det går ofta för sakta, för det är en ganska kort sväng när man vänder upp. De flesta rider lite för kort och får öka på till andra bommen, och då blir det trångt till tredje. 
När du rider på bommarna på båda långsidorna blir det ganska tajta svängar. Se till att hålla igång galoppen i svängarna.
När fyra språng fungerar bra är det bara att börja experimentera. Kan du rida på fem korta? Fyra mellan första bommen och andra - och fem mellan andra och tredje?

  

Syfte: 
Att lära känna hästens galopp - och att lära sig vad som krävs för att reglera den.
  
Svårighetsgrad: 
Bas.
  
Tänk på det här: 
Sitt ner i sadeln, du behöver inte tänka att bommarna är hinder. Men sitt inte bakom lod utan lite lätt.
 

 Tipstack till: Mia Grane

Text: Hege Hellström 

Illustration: Linda Eriksson

Källa: Hippson


Dagens ridpass

| Postat i: Dagens ridpass
0
Red som sagt en annan häst idag. Började med att skritta fram ute i ca 20 minuter innan jag gick in i ridhuset. Jobbade mycket serpentiner och volter för att försöka få loss henne i sidorna. Det svåraste med denna häst är galoppfattningarna, hon vill liksom bara springa in i dem (tar alltid några snabba travsteg innan hon börjar galoppera) och de är det som ägaren också tycker att hon har problem med.  Det var första gången jag red henne någonsin så jag red varken länge eller gjorde så himla mycket egentligen, men jag fick svettas för de kan jag lova :) Speciellt i galoppen då som sagt. Attans va svårt de var att få till utan att hon sprang och blev hängig i handen eller körde upp huvudet och inte tog skänkeln alls. Men fick i alla fall till någon hyffsad i varje varv, så då gav jag mig också direkt och travade samt skrittade av henne.  Detta blir helt klart spännande att följa och lärorikt! Det är en jättemysig häst förövrigt. Go och glad :)
 

Tisdag

| Postat i: Allmänt
2
Idag ska Fimpe vila, men jag ska endå rida. Blev tillfrågad att hjälpa till att rida en annans häst ibland, så det ska bli roligt och lärorikt :) Skulle trimma lite i ridhuset idag så skriver om det passet ikväll :)
 

Klättring

| Postat i: Dagens ridpass
0
Idag var det klättring på schemat! Började med att skritta och trava fram i skogen innan jag begav mig till klätterbacken. Skrittade sedan upp några gånger innan jag lät honom galoppera upp. Skritt och galopp är ju de bättre gångarterna att använda sig utav när man klättrar. :) Jobbade honom i låg form upp för backen och var noga med att stämma av och inte låta honom rinna iväg när vi skrittade nedför. Han låg på vädligt mycket till en början så jag fick göra flera halter på nedvägen för att han skulle bli mer vaksam för mina hjälper, flytta tyngdpunkten lite och arbeta mer korrekt. Var sedan noga med att trava av honom ordentligt eftersom att han förmodligen hade rätt mycket mjölksyra, sedan skrittade jag hem :)
 
 
Här har ni en film på klätterbacken och hur den ser ut under sommarhalvåret:
Den är mycket brantare än vad det ser ut, haha. Ser typ platt ut på filmen :) 

Måndag

| Postat i: Dagens ridpass
0

Hejsan! Idag red jag ut en sväng i skritt och trav. Hon skötte sig bra, det var inte så kallt så var skönt att rida ut idag :) imorgon ska jag rida ett markarbetspass i ridhuset!
/Johanna


Kvällsbloggning

| Postat i:
0

Hej! Skrittade ut tillsammans med Victoria och Frida på eftermiddagen. Alltid lika roligt att rida tillsammans med dem:-) jobbade på förmiddagen och skulle bort direkt efter stallet (fick typ springa genom duschen och sedan torka håret samtidigt som jag sminkade mig och åt en macka innan jag åkte, haha) så därför blev de sen bloggning idag!


Vila

| Postat i: Dagens ridpass
0

Hej! Idag vilade Rut var bara i stallet och mockade å packade mat:) sen pysslade jag om henne lite oxå!
/Johanna


Nytt täcke

| Postat i:
7

Ja. Nu har vi köpt ytterligare ett nytt vintertäcke. Vi har ett på lagning och de han fick förra veckan gick ju som sagt sönder.. Så nu har vi köpt ett likadant till då själva tyget var så pass slitstarkt. Det var ju kantbanden de hade bitit sönder och sedan dragit i för att rispa upp täcket.

Tyvärr fanns inte täcket i den blå färgen vi köpte förra gången. Så han fick ett lila då de var de enda som fanns, haha ;) men de gör inget -Fimpe är säker i sin manlighet ;)

Nya täcket: (missvisande färg iom. instagram-filtret. Men det är metallic-mörklila :P

 


Uteritt

| Postat i:
2

Idag red jag och Johanna ut tillsammans! :) Vi var ute i ca en timme och red i alla gångarter. Hästarna var snälla och de var riktigt kallt!


Vila

| Postat i: Allmänt
0
Idag har Fimpe vilodag! Har varit där och pysslat och fixat med honom :)
 

Heja SRK!

| Postat i: Allmänt
2
Igår kväll så vann Sundsvalls ridklubb årets arrangemang på Medelpads idrottsgala! Priset fick vi för våra årliga sommartävlingar som kallas "Sundsvall Summer Horse Show" :D  Så himla bra och så himla roligt!! 
 
 
 
(Bild lånad av ST)


Dagens ridpass

| Postat i:
0

Red ut tillsammans med Josefin och Gurra idag. Skrittade mest men travade även lite så de fick sträcka lite på benen :) Var ute i ca en timme.


Vila

| Postat i: Dagens ridpass
1

Hejsan, idag fick rutan vila så pysslade om henne lite extra :) fick även laga hagen idag :( hon hade lyckats förstöra den igen! /Johanna


Hoppträning onsdag

| Postat i: Träning
3
Började med att rida fram dem själva i alla gångarter innan vi började med att travhoppa en studs. Red sedan vidare över en liten sockerbit. Gjorde sedan samma sak fast på ett annat hinder och i andra varvet. La eftersom till fler hinder och tillslut blev det en liten slinga som ni kan se på filmen.
 
Jag tyckte han kändes okej! Lite gasig i magen verkade han dock vara, hahaha! Nä men han hoppade som vanligt idag och vi höll de på en bra nivå så att han bara skulle tycka de var roligt och vi slutade innan de blev jobbigt för honom. En bra träning även psykiskt för honom :) Visst är det detaljer i min ridning som jag inte är nöjd med när jag ser filmen men de orkar jag faktiskt inte gå in på idag. Han hoppade med glädje och de var prio ett. Hur jag betéer mig tar vi en annan gång, haha ;)
 

Onsdag

| Postat i: Dagens ridpass
0

Hej!
Idag red jag ut en kort tur själv var ute i ca 30 min och klättrade upp till masten:) Rut skötte sig bra och försökte inte vända, snacka om att jag vart nöjd :D
/Johanna


Film osv kommer!

| Postat i: Allmänt
0
Så fort filmen är uppladdad kommer inlägget om dagens hoppträning!
 
 

Det visste ni inte om mig..

| Postat i: Allmänt
1
När jag var liten var det jättemånga som påpekade att jag var lik Eva i "Eva & Adam" haha..
 
 
 

Kvällsuppdatering

| Postat i: Dagens ridpass
0
Hejhej! Blir ett lite sent inlägg ikväll då tiden sprang iväg i stallet. Jag red i alla fall ut tillsammans med min trogne vapendragare Frida! Vi var ute i ca två timmar och travade samt galopperade en hel del. Vi red längs en gammal väg (typ lerväg på sommaren) och de var helt perfekt underlag! Vi fick även möta inte bara en utan 2 bilar och en plogbil 2 gånger. Rätt bra miljöträning för min lilla grabb kan man säga!  ;)
 
När vi kom hem var vi rätt blöta allihopa och såg ut som snögubbar, haha..
 
Detta var INNAN vi ridit iväg, hade precis hoppat upp och då såg Fimpe ut såhär:
..Ni kan ju tänka er hur vi såg ut efter två timmar i snöstormen som var!
 

Tisdag

| Postat i: Dagens ridpass
1

Hej!
Idag Hopptränade jag för Johanna, vi red fram ganska mycket. Fokuserade på att ha dem mellan hjälperna, red på volten och skiftade med att rida på den stora volten och flytta in de på en liten volt. Sedan hoppade vi fram på volt i bägge varv. Sedan hoppade vi en liten slinga med studs å små hinder. Hon hoppade på bra och snärtigt! Den här slingan hoppade vi som en liten evighetsbana! Sedan hoppade vi slingan igen och kopplade ihop den med att hoppa på volten:) är nöjd med henne idag hon jobbade på bra och hoppade bra, kul med sånna här träningar:D


Nya tyglar

| Postat i: Utrustning
0
Jag rider aldrig med ridvantar, därav behöver jag väldigt mjuka och bekväma tyglar. De jag har och har haft är det väl inget fel på, men jag ramlade av en händelse över dessa inne på hööks häromdagen och kände sedan ett enormt köptvång. De är ju SÅ mjuka. De mjukaste tyglarna jag har haft faktiskt! :)
 
Så om de finns fler där ute med känsliga händer: köp dessa :) ca 300 kr gick de loss på 
 
Närbild:
'

Feb. 04, 2013

| Postat i:
0

Skrittade ut en sväng idag så att han fick sträcka på benen sen trimningen igår :) Hans täcke var även sönderbitet idag, på kanten ( kandbanden liksom) KUUUL :):):) men men.. Inte så mycket att göra åt. De är i alla fall helt och fint på ryggen osv där de är bitmärken, så de har ju hållt bra endå:) kandbanden är ju liksom bara tyg. Får laga de och bara hoppas att de inte händer igen :-)


Idag & Igår

| Postat i: Allmänt
0
Hej, igår hann jag tyvärr inte blogga, men igår red jag ut en längre tur med en från mitt stall, vi var ute i kanske 50 min. Var kul att rida ut när det var så fint väder, Rut skötte sig ganska bra hon var ganske spänd o rädd för mycket.
Idag red jag ner till ridhuset för att, hon gick snällt ner till ridhuset idag :D red ett lättare pass för att känna av hur hon kändes eftersom att hon har fått tagit det lugnt de senaste dagarna. Hon kändes bra idag och jobbade på riktigt bra. Sånna här ridpass är verkligen roliga! Eftersom att jag jobba på onsdag så kan jag inte vara med på träningen då, så ska hoppaträna lite imorgon istället =)

Bilder från Leif Hall träning dag 2

| Postat i: Allmänt
1
Har fått lite bilder som togs under uppvärmningen dag 2! :) 
 
 
 
 
 

Söndagens ridpass

| Postat i:
0

Skulle iväg på bio igår efter att jag hade ridit och innan det så jobbade jag, därav dålig uppdatering!

Trimmade i alla fall Fimpe i ridhuset. Jobbade mycket i skritt till att börja med, flyttade för skänkeln, gjorde bakdelsvändningar och tempoväxlingar (SVÅRT i skritt! Speciellt när man har en häst som föredrar snabbare gångarter..:p ) Gick sedan över till trav. Jobbade honom lång och låg och red serpentinbågar där jag var noga med att jag verkligen formade igenom, rakställde samt formade igenom nya innersidan. När han kändes bra där så tog jag upp honom i formen och satte ihop honom lite mer. La på benen lite extra, gjorde långa halvhalter och mycket tempoväxlingar för att få honom kvick och alert samt lätt i handen. Jobbade på stora mittvolten och red tagen bakdel samt tagen framdel. Det gjorde han bra! I galopparbetet fortsatte jag att fokusera på tempoväxlingar. Satte ihop honom ordentligt och försökte tänja på gränserna när jag minskade samt att han lätt sedan skulle gå fram i vägvinnande galopp när jag bad om det. Inte springa iväg, utan en aktiv, bärig och helt enkelt vägvinnande galopp hur fjantigt det ordet än låter, haha.

När jag var nöjd med det jobbade jag honom i förvänd galopp i båda varven. Började på fyrkanten nått varv men gick sedan in på volten och jobbade med att få honom ordentligt på bakbenen samtidigt som han var ställd och genomsläpplig på insidan (han kan bli lite hängig och skjuta in bogen och liksom "falla" inåt i förvänd galopp) Tycker att han gjorde de bra! Det tog något varv men sen så släppte de relativt snabbt. När jag hade gjort det åt båda håll så nöjde jag mig och travade samt skrittade av honom. :)


Lördag

| Postat i: Dagens ridpass
0

Hej! Idag fick Rut vila så har inte så mycket att skriva. Var där och pussade på henne å fixade. Imorgon ska jag rida en tur i ridhuset :)
/Johanna


Dagens ridpass

| Postat i:
0

Red ut en sväng i skritt och trav. Han var pigg och alert med tanke på att han nu vilat i två dagar :) imorgon tänkte jag antingen rida ut en längre sväng eller trimma lite i ridhuset, vi får se!:)


Förlåt!

| Postat i: Allmänt
0
Dålig uppdatering idag! (eller ja, igår blir de ju nu..) Men Fimpe har skotts och vilat. Idag ska jag rida ut när jag slutar jobbet (17:00) så skriver ett inlägg på kvällen! :)