Tisdag

| Postat i: Allmänt
0
Hej!
Idag red jag ett markarbetspass på planen vid stallet där jag står. Hon jobbade på bra till slut hon var lite ofokuserad till en början. Tror att det var för att det blåste lite mycket och de höll på att ta in alla andra hästar samtidigt som jag red. Men efter lite övertalning så vart hon faktiskt jättefin. Har inte riktigt tid att skriva så utförligt idag, tyvärr. Jag ska iväg på middag, men imorgon ska jag hoppa med Emma!

30 April

| Postat i: Allmänt
0
Idag vilar Fimpe! Imorgon ska jag nog försöka att hoppa lite själv då det inte är någon träning eftersom det är röd dag. :) Vore ju kul att ha hoppat i alla fall en gång på två veckor inför tävlingen i helgen liksom! 
 
 
/Emma

Måndag

| Postat i: Allmänt
0
Hej, idag red jag ut en sväng i skritt och trav hon var bråkig i början men jag tog mig ner till ridskolan där jag fick sällskap av en till som skulle rida ut. Då skötte hon sig såklart jättebra och jobbade på fint, man måste bara älska tjuriga ston ibland ;)
Imorgon ska jag trimma på nån plan ute om det är bra väder =)
 

Byte i vart tredje

| Postat i: Dagens ridpass
0
Idag trimmade jag honom i paddocken utanför stallet. Började med att skritta fram honom för att sedan börja skrittjobba honom. Gjorde öppna,sluta, skänkelvikningar och halter. Gick sedan över till trav, gjorde samma saker men la även in serpentiner och travökningar. Han var jättefin men jag måste tänka mer uppåt i ökningarna så han släpper igenom ordentligt i bogarna lite snabbare :) 
 
Därefter arbetade jag honom i galopp. Gjorde förvänd galopp, serpentiner där jag bytte i varje båge och stora tempoväxlingar där jag utmanade gränserna lite och red så kort jag kunde med snudd på att han skulle lägga av och sedan red jag på framåt ordentligt. Han var jättefin! De enda är att jag måste komma ihåg att slappna av i axlarna emellanåt så jag inte spänner mig där och för över de på honom. När jag tänkte på detta gick det verkligen bra! 
 
Därefter fick han pausa. Sedan jobbade jag vidare i galopp och gjorde nu byten. Slutligen gjorde jag några vändor med byten i vart tredje! De höll inte så länge och jag tappade lätt räkningen, men någon vända bytte han klockrent i var tredje vilket var jättekul då vi aldrig riktigt arbetat med det förut :D Jag fick kämpa rätt mycket i början, han byter inte sådär på rakt spår om man inte sitter helt rakt i sadeln, gör tydliga halvhalter, är noga med ställningen och är helt avslappnad osv. Men vi fick kläm på det till slut :D
 
Sen travade jag av honom i låg form och skrittade av honom ute :)
 
 
/Emma 

Vad tror ni?

| Postat i: Utrustning
0
Har ni sett den nya sadelpadden "Ogilvy Pad" som användes flitigt under världscupen?
 
 
Beskrivning utav produkten:

"Padden ligger perfekt formad efter varje hästs rygg tack vare V-formen samt den unika memory foam fyllningen. Fyllningen anpassar padden efter varje hästs behov, den minimeras där det är trångt, och fyller ut där det behövs.

 

Med andra ord ligger varje sadel optimalt på varje hästs rygg, inga tryckpunkter skapas och de som finns minimeras. Anti-glid material stabiliserar padden och utesluter ovälkommen rörelse, padden ligger på plats och skav uteblir.

 

Den absorberar stötar och erbjuder därigenom stötdämpning för ryggen till både häst och ryttare, en padd som hjälper er båda på en och samma gång!"

 

2199:- går den loss på om någon är intresserad av att köpa den :)

Vad tror ni, kommer det bli en ersättare för den gamla hederliga fårskinnspadden? :)


Fredag, lördag och söndag

| Postat i: Allmänt
0
I fredags red jag lektion för Johanna Hammarstrand. Gick helt ok men han var rätt trälig och lite oengagerad. Men de släppte lite på slutet. :) 
 
I lördags vilade han och idag så red jag ut tillsammans med Victoria och Botino + Accord på släp! 
 
/Emma 

senaste dagarna

| Postat i: Allmänt
0
Hej, jag har som sagt haft lite problem med Blogg.se appen och datorn så haft lite svårt att blogga.
I Onsdags var det hoppträning red fram ganska länge och hon kändes riktigt bra. Sedan red vi små bockar med 3 språng mellan varje på s-bågar. Trodde att vi skulle totalt suga på det eftersom att hon är svår att ha framme på små hinder men till min förvåning gick det riktigt bra. Snacka om nöjd jag vart!
Sedan travhoppade vi i bägge varv och avslutade med en linje med räcke 4 språng oxer 4 språng räcke. Fick tull det bra och störde henne inte genom att ta för mycket med handen så hon hoppade riktigt bra där. Jag var nöjd med träningen.
Igår red jag ut en sväng  i skritt och trav jobbade med halter och skänkelvikningar, hon jobbar på mycket bättre ute även om hon kan behöva övertalas hurvidare vi ska gå från stallet eller som hon vill hem till stallet igen. Men igår verkade hon va på bra humör och höll inte på att vända.
Idag då. Idag ska hon få vila så har inte så mycket att skriva om det inte ;)

Klättring

| Postat i: Allmänt
1
Klättrade lite med Fimpe idag. Dock varken länge eller mycket, har tänkt att han ska få ta det lite lugnare denna vecka :) 
 
/Emma

Problem med blogg.se appen

| Postat i: Allmänt
0
Hej Johanna ville att jag skulle hälsa att hon har problem med att skriva från appen men att hon ska publicera så snart hon kan :) 

Missa inte GHS på tv!

| Postat i: Allmänt
0
Slå på 2an så ni inte missar sändningen från Göteborg Horse show!
 
 
 

Onsdag

| Postat i: Allmänt
0

Skriver om träningen imorgon :)
/Johanna


Apr. 24, 2013

| Postat i: Allmänt
0

Idag fick Fimpe en skritt-tur då det inte var någon träning. Imorgon tänkte jag klättra lite med honom :)


Mental träning

| Postat i: Allmänt
0

Idag har jag och Johanna varit på en kurs i mental träning! Det var väldigt givande och framförallt chockerande att inse hur "dålig" man är psykiskt. Skulle kunna skriva mycket om detta men det blir nog bara långdraget.. Men kan säga såhär: får ni chansen så GÅ på en sån här kurs!

Johanna i cafeterian tidigare ikväll:


Tisdag

| Postat i: Allmänt
0
Hejsan!
Idag vart det en uteritt för Rut hon gick jättesnällt och vände inte till en början, det var inte förr än på väg hem hon vände?! Alltså hon är ju rolig ibland nu skulle hon inte gå hem.. Men sedan fattade hon typ att vi var påväg hem och gick snällt. Sedan red jag tre gånger i galopp upp till masten, det är en ganska brant backe upp dit. Sen travade vi en bit hem och jobbade till sist galoppfattningar i en uppförsbacke. Till sist travade jag av på våran ridbana vid stallet och sen skrittade jag ifrån stallet mest för att få se att jag hade "fått bort" vända hemåt betendet och det hade jag. Ibland kan man behöva sånna här pass bara för att få bort det dåliga betendet. 
Men jag tycker att hon var duktig idag och lyssnade på mig till sist :)

new in

| Postat i: Allmänt
0
Idag köpte jag en ny grimma till Rut, har lyckats tappat bort så många eller om jag har lagt dom på något smart ställe ;) Så vart iallafall en sån här grumma ifrån schockemöhle.
Den Längst till vänster vart det =)

.

| Postat i: Allmänt
0
Hejhej,
Tävlade ju också i helgen med blandade resultat, är inte så överdrivet nöjd. Har analyserat och funderat och tar med mig det bra sakerna och försöker att lägga den här tävlingen bakom oss.
Idag fick Rut bara gå i hagen och mysa, rullat sig massa hade hon också gjort! Så borstade och rycktade lite extra idag, sedan fick hon nya skor. =)

Fint från Kingsland

| Postat i: Utrustning
0
De senaste kollektionerna från Kingsland har jag inte hittat mycket i klädväg som fallit mig i smaken. Jag tycker om när de är stilrent och gillar inte riktigt hur plåttriga deras senaste saker har sett ut med 1000 blaffiga loggor hit och dit. Nu är det inte så att ALLT har varit på det viset, men väldigt mycket i alla fall. Till saken: Jag hittade ett par fina (och kanske även gamla) ridbyxor som verkligen var jättefina, nämligen dessa:
 
 
Slirent och snyggt :-)
/Emma

Röra på eventuellt ömma muskler

| Postat i: Allmänt
0
Idag ska Fimpe få sig en skritt-tur i skogen. Ska skritta honom på lång tygel och låta honom knalla på i alla fall en timme. Tänkte även linementera honom efteråt och massera lite då han förmodligen kan vara lite trött i musklerna sen helgen :)
 
Typical Fimpe: Slänga sig ner så fort man fått nytt spån eller är det minsta lilla fuktig!
/Emma

Lottas mjölksyrehöjande övning

| Postat i: Övningar
0

TRÄNINGSTIPS : När utomhussäsongen närmar sig är det bra att öka hästens mjölksyrenivå så att den orkar hoppa utomhusbanorna som är lite längre jämfört med banorna inomhus. Det kan du bland annat göra genom att hoppa längre serier. Den här övningen kan användas för att träna upp hästens mjölksyrenivå och styrka. Hinder som hoppas i en S-båge ingår också i den här övningen och det gör hästen smidig och lydig.

 

 

Mål
Ryttaren tränar sin sits och position och förmågan att lätta i handen och vara kvar i balans genom serien. Ökar hästens mjöksyrenivå och styrka och får hästen att hoppa med runda språng och att öka ryggverksamheten i sprången. Hästen övas också att bli ”snabb i tanken”.

 

Svårighetsgrad:
Medelsvår övning där antalet hinder i serien och hinderhöjden kan anpassas till hästens utbildningsståndpunkt. Övningen rids i ridhus eller på ridbana med måtten 20 x 60 m.

 

Uppvärmning:
Börja med att värma upp hästen i samtliga gångarter. Galoppera sedan på en volt och lägg små volter i den stora volten. Var noga med att vända hästen för ledande innertygel och yttre skänkeln och balansera hästen genom att hålla stöd på yttertygeln. Om hästen är svår att vända kan du ligga kvar ytterligare ett varv på den lilla volten. Byt varv och gör volter i andra varvet.

 

Hinderuppställning:
Använd gärna ”karaktärshinder” som exempelvis små grindar i serien för att göra det tillräckligt intressant för hästen. Serien kan hoppas från båda håll.

 

Hindren på S-båge:
Hinder 1: Räcke med utfyllnad.
Hinder nr 2: Räcke med grindar under.
Hinder nr 3: Räcke med utfyllnad. 

 

Serien:
Starta med oxer med cavalettibock 5.5 m framför (kort avstånd) och 6.5 m fram till nästa hinder. Därefter kommer en studsserie med tre räcken varav det mittersta är en låg planka. Avstånd ca 3.2 m. Därefter är det 9.5 m (två galoppsprång) fram till nästa hinder (en oxer) och 6.80 m fram till det sista hindret som består av ett räcke.

 

Så här rider du övningen på S-båge:
Börja med att hoppa fram på hinder nr 2 med travbom framför (2.20 m). Därefter hoppar du övningen i båda varven (1-2-3 och 3-2-1). Var noga med att forma hästen i svängarna och ”vidga vägen” genom att flytta hästen en aning undan för innerskänkeln i varje sväng.

 

Så här rider du serien:
Börja med att bygga upp det sista hindret i serien och bygg på med det näst sista osv. Det gör att hästen inte står emot i serien. Det gäller att hålla hästen är intresserad av hindren i serien så att den inte rusar igenom. Därför är det bra att använda karaktärshinder. Hästen ska jobba mot hindren och stå emot något så du kan lätta på handen och lägga om benen. Då får hästen förutsättningar att runda av sprången och hoppa med ordentlig ryggverksamhet.



För yngre hästar som har svårt att bära sig så kan du gärna öka avstånden mellan hindren så att de blir 2-3 dm längre. Det är viktigt att du alltid anpassar avstånden så att de är ”bekväma” för hästen. Kom ihåg att övningarna alltid ska främja en god ridning. Om du märker att avstånden inte passar din häst måste du vara beredd att ändra dem. Var noga med att hästen går spikrakt genom hela serien.

 

Tänk på
Det är väldigt trångt mellan cavalettibocken och första hindret i serien. Avstånden blir något kortare om du rider genom serien i vänster varv.


Dagens resultat

| Postat i: Tävling
0
Hoppade en 120 idag med bedömning a:0. Kändes rätt bra, något språng (bland annat det på trippeln var inte direkt optimalt..) men resten var bra förutom att jag tabbade mig såååå otroligt mycket på sista hindret. Kom inte riktigt ur svängen och halvhalten jag tog gick inte igenom som jag ville då jag hade rätt hög fart, så JAG rev det sista hindret väldigt grovt. Klaaaantigt!!!!! Han var kanon i alla fall. Är supernöjd med honom :) ♥
 
Åh vad irriterad jag blir på mig själv på trippeln och sista hindret när jag ser detta..... :P
/ Emma

Dagens resultat

| Postat i: Tävling
2
110: 0:0a och knep den sista placeringen.
Helt ok runda! Något sämre skutt men överlag okej! :)
 
 
120: 4 fel i omhoppningen.
Bra runda också tycker jag, kändes som jag hade rätt bra flyt! Jag tror han rev för att jag svängde lite i luften över 8an, men har inte kollat filmen än så kan inte säga säkert:) Prövade att rida på honom lite i omhoppningen också för att se hur han svarade på det och de tycker jag gick bra. Skönt att se att han kan fajtas lite utan att bli stressad och springig :) Glömde också vägen i slutet av banan, haha! Missade att svänga min planerade väg (som var mellan två hinder) när jag skulle till trippeln, så vart lite fundersam och fick rida runt istället vilket man också ser på filmen.. men sen såg jag ju vart jag skulle som tur var .. haha! Tappade lite flytet till oxern ur sväng efter trippeln, men han tog sig ju över! :) 
 

 
Han har verkligen varit toppen idag. Jättebra på framridningen, han sköt aldrig rygg och han var avslappnad och lugn, inte så tossig som kan kan vara. Jätteskönt verkligen! :) Bästa Fimpe ♥
/Emma

Godnatt!

| Postat i: Allmänt
0
Idag har jag haft fullt upp, därav dåligt bloggning. Har i alla fall varit i stallet mellan 3-20 och fixat inför tävlingarna. Byggde bana, fixade i cafeterian, duschade Fimpe osv. :)
 
Fimpe innan dusching (Detta var den bra sidan......)
 
Efter:
Han fick ha täcke en kort stund för att torka till lite, plus att han ALLTID rullar sig precis när han kommer in i boxen så ville inte att han skulle bli så spånig ;)
 
 
 
Ska upp tidigt imorgon (6.00 :( ) så ska sova nu! Godnatt :)
/Emma

Sent inlägg

| Postat i: Allmänt
0

Hejhej! Fimpe fick vila idag då jag hade hand om en extra häst och skulle laga mat inför tävlingarna i helgen. Imorgon ska han få sig en lättare joggingtur ute i skogen :)

/Emma


Gårdagens träning

| Postat i: Allmänt
0
Hej, igår var det som sagt hoppträning vi hade gemensam framridning sedan började vi travhoppa. Hon hoppade bra och höll sig till trav. Sedan hoppade vi en liten serie med 3 hinder och 1 språng mellan varje. Det var lite svårt eftersom att hon gärna vill bli lång och snabb istället för att sitta ihop och vara lite "snärtig".
Sedan hoppade vi lite linjer en med 4  språng, en med 5 och en med 6. Hoppade först alla linjer några gånger sedan satte vi ihop det till en liten bana. Tycker att hon hoppade bra men första linjen vart jag lite ivrig på och red iväg henne så hon vart lite lång. Men tog om det och tänkte att jag skulle vara lite mer upprätt och då gick det jättebra.
Ska försöka ha med mig den här träningen i tanken i helgen, jag är så laddad för tävling nu :D
 

Träning: Snett hinderhopp

| Postat i: Träning
0

Hoppträningen

| Postat i: Träning
1
Vi började med att trava fram dem självständigt. Sedan arbetade vi med öppna längs långsidorna, samt volter vid A och C där vi lät dem trava på lite för att sedan fånga upp lite och gå in i öppna igen. Tyckte han gjorde detta bra :) Fick i vänster varv vara på honom med stälningen som vanligt, alltså att han inte ska sänka vänster öra utan istället vinkla nacken. Men de gick till sig rätt fort :) Jobbade dem sedan lite i galopp på volten där vi flyttade dem vid varje vändningspunkt.
 
Sedan började vi travhoppa som lite uppvärmning. Han gjorde det helt okej, lite att han ville dra åt vänster så att jag behövde vara på honom mycket med ytterskänkeln för att få honom rak och få honom att kliva på igenom kroppen. Tycker han var lite hög i nacken idag på travhoppningen, men han var väl lite taggad antar jag. Därefter hoppade vi studs någon vända åt varje håll. Ljuset på filmen är knas här, vet inte riktigt varför, tror mamsen kanske råkade komma åt någon inställning.
 
Därefter hoppade vi några linjer. Oxer till räcke med vatten, 4 språng, räcke med vatten till smaloxer, 5 språng och oxer till stopp-planket 6 språng. Tyckte han gjorde detta rätt bra :) Sedan gjorde vi en liten slinga och då tappade jag lite. Fick inte riktigt till det, han hoppade bra men det kändes konstigt (jag red inge vidare)
 
Men men :) Han hoppade som sagt bra och de är jag jättenöjd med! Hoppas att han hoppar lika kanon i helgen och att jag har med mig huvudet på banan :)
 
 
/Emma

Filmen laddas upp

| Postat i: Allmänt
0
Inlägg om kvällens hoppträning kommer så fort det är färdigt :)

Till Salu

| Postat i: Allmänt
0
Vid intresse maila, [email protected].
Fårskinnspad MediLamb, Passar till ponny (16" sadlar) 400:- Köparen står för frakt
Pikeur Kavaj i färgen Midnight Blue, strl 34. Modellen heter Ghia och är i Softshell. 1100:-

Vila

| Postat i: Allmänt
0

Idag vilade Fimpe. Han går utan täcke nu de dagar det är varmt (det var 13 plus idag) och han hade verkligen tagit tillfället i akt och rullat sig ordentligt! ;) var där och fixade allt samt duschade ren benen och borstade resten :)


Längtar tills det ser ut såhär:


Hermès

| Postat i: Allmänt
0
Visste ni att modehuset Hermès tillverkar ridsport utrustning, mestadels sadlar då. Men även lite ridkläder och annat till hästen.
Till exempel det här täcket, vill du bli ägare till det får du betala 6897:-!!
Om du kanske vill matcha din häst med en dunjacka i samma färg så får du betala tro det eller ej 15559:- ;)
 
Vill du borsta hästen med stil kostar den här borsten 898:-
 

Tisdag

| Postat i: Allmänt
0
Hej hopp!
Idag red jag ett ordentligt markarbetspass, vilket var välbehövligt!
Jobbade med lite allt möjligt men var alltid fokuserad på att hon skulle ta ett jämt stöd på bägge tyglar. I början var hon tittig och skyggade för nästan allt så fick försöka få bort det till att börja med. Jobbade mycket med skänkelvikningar och öppna  så hon skulle bli mer lösgjord. Sedan jobbade jag med förvändgalopp, tycket att det är så kul att rida det nu när hon har blivit så stark i den.
Sedan jobbade jag med fattningar på rakt spår, så varierade med att fatta "rätt" och förvändgalopp, det gjorde hon bra och det vart inga missförstånd.
Avslutade med tempoväxlingar här "överdrev" jag ganska mycket så att det vart skillnad mellan riktigt kort galopp och galoppen med längre språng.
Tycker att hon jobbade på bra idag :) 
 
Imorgon är det hoppträning sedan har jag lagt upp veckan så här:
Torsdag: Vila
Fredag: Ett lättare markarbetspass
Lördag: Tävling 110, 120
Söndag: Tävling 110 eller 120
 

Träning: Rakrikting och att hålla rytmen

| Postat i: Övningar
0
 
del 2

Skulle inte tacka nej..

| Postat i: Utrustning
0
 
Till de här fina sakerna från B.Vertigo!
 

Uteritt

| Postat i: Allmänt
0

Red ut tillsammans med Victoria. Red i alla gångarter och de blåste lite så hästarna var rätt på g :) Det har varit varmt idag så marken hade mjuknat upp jättebra där vi red, härligt! :-)

/Emma


Träning: lydnad och rytm

| Postat i: Övningar
0
 
del 2 
 
 
 

Måndag

| Postat i: Allmänt
0
Hejhej, idag vart det bara en kort skritt tur hade planer på att rida lite längre men eftersom att det blåste vart det inte så. Jag tycker inte om att rida i skogen när det tok blåser så höll mej till vägarna istället. Rut är inte heller så förtjust i blåsten hon var mest rädd under ridturen hehe :P

Haha jag undrar bara: varför?!

| Postat i: Allmänt
1
???!

Animo schabrak

| Postat i: Utrustning
0
Vad tycker ni om Animos schabrak? Själv tycker jag att de är lite barnsliga, men det är min åsikt!

Träns

| Postat i: Utrustning
1
Ett tips till er som gillar dyons träns The differens men tycker att det är lite väl dyrt. Det här tränset som är identiskt med Dyons hittar ni på Top Horse för 829:-

Klubbis

| Postat i: Allmänt
0
Hej, Som ni såg så hoppade jag och Rut en klubbtävling idag. Vi red en 110 och var felfria kändes jättebra och jag hoppas att den känslan håller i sig till nästa helg så det är tävlingar.

Pannband med 2 rader swarovski

| Postat i: Utrustning
0
Dessa pannband är onekligen fina, tänkte faktiskt köpa ett sådant till min förra häst men de blev aldrig av. Nu  skulle jag ju kunna göra det, men det känns dock inte som att de riktigt passar då jag har en killhäst! Vet inte varför men jag tycker verkligen dessa pannband är lite tjejiga..!?!
/Emma

Johanna & Rut idag

| Postat i: Tävling
1

17:07

| Postat i: Allmänt
0

Har precis kikat på Johanna när hon hoppade på klubbhoppningen! De var nolla och jätteduktiga! :D
/Emma


Tips

| Postat i: Tips
0
En svans som kliar är inte roligt för någon (irriterande för hästarna och matte/husse blir inte så glad då svansen försvinner av kliandet...) Därför tänkte jag tipsa om en bra salva! :)
 
Viatop heter den och ser ut såhär:
 
Som ni kan läsa är det en antiseptisk gel mot hudklåda och hudirritation :) Finns att köpa på apoteket!

Gårdagen och dagens ridning

| Postat i: Allmänt
1
Igår red jag först fram ute i skogen.Sedan jobbade jag honom på planen utanför stallet. Han var lite busig och därmed hade han inte 100% fokus, men det släppte efter en stund och då blev han bra :)
 
Idag skrittade jag ut tillsammans med min mamma som lånade Talulah. Jag red barbacka och på hackamore :) Riktigt varm var det också, hela 8 grader! ÄNTLIGEN :D
 
Just nu sitter jag framför datorn och väntar på att Emma -> Zpeedhunter.blogg.se och hennes familj ska komma hem till oss på middag :D 
puss ♥

Fredag

| Postat i: Allmänt
0
Hej,
Idag red jag ut med Jenny och Storm var ute i kanske 40 minuter vart mest skritt men lite trav också. Eftersom att underlaget var lite knöligt. Men red in på en ridbana vid ridskolan som var upptinad, det var dock lite knöligt där också=/ Men red lite i trav och galopp där, hon var duktig och jobbade på bra :) Sedan red vi hem =)
Jenny tog lite bilder på oss också :D

Frågor & svar med RGB

| Postat i: Allmänt
0


Hur kommer det sig att du har tävlat i spanska Oliva Nova?

- Jag kan inte bara åka ut och tävla med de två bästa hästarna, utan måste också se till att få upp andra hästar. Och då är sådana här tävlingar väldigt viktiga.

Ni brukar åka till Arezzo annars, men valde den här nya touren i år. Hur kom det sig?

- Ja, vi ville prova något annat och här är det i alla fall inte snö... Det har visserligen inte varit så bra väder, det har stormat och häromdagen kom det regn. Men det är en väldigt bra tour, framför allt gillar jag att det är bra underlag överallt.

Ert team, Stall Bengtsson & Kristoffersen, är här med 30 hästar. Ni har många elever med er, hur mycket coachar du?

- Det är framför allt Bo Kristoffersen som gör det, jag hjälper mest till i nödfall när Bo eller vår beridare Andreas inte kan. Men det händer att jag går banan med dem och ger tips.

Hur ser en vecka ut på Mediterranean Equestrian Tour?

- Jag har sex hästar som startar i stort sett varje dag, så det är fullt program. Men måndagar är vilodag och tisdag till torsdag är det fem-, sex-, och sjuårsklasser samt träningsbanan som är igång.

Är det stor skillnad mot världscupen och Global Champions Tour?

- Ja det är det, här är fullt upp hela tiden. Men det här är viktigt och grundläggande för att få fram nya hästar.

Du är i ett golfområde och solen skiner. Hinner du ut och svinga golfklubban?

- Nej, man är rätt slut när man har startat sex hästar... Det händer inte så ofta att jag golfar faktiskt.

Det är ganska unikt att ha stranden så nära. Har du varit där och ridit - eller överlåter du det åt hästskötarna?

- Två gånger har jag varit nere och skrittat faktiskt, jag var ju bara tvungen att gå ner. Det är väldigt vackert.

Snart är det dags för Göteborg och världscupfinalen, hur ser planen ut?

- Jag har kvalat båda mina topphästar och de kommer att hoppa i Paris, så jag får se hur det går där. Det är formen som får avgöra vem jag väljer till finalen. Jag har ju inte lyckats riktigt i världscupfinalerna tidigare så det är klart att jag vill lyckas bättre, dessutom i Göteborg och på hemmaplan. Mitt mål är att vara bland de fem första.

Det är inte så att du kommer att välja häst med hjärtat - nu när du har kvalat med två?

- Nej, det blir formen som får avgöra.

Du är ju fenomenal på att toppa formen på dina hästar, hur gör du?

- Det är ingenting man trollar fram och heller ingenting man ändrar eller gör speciellt, så här några veckor innan en final. Det handlar bara om att lägga upp tävlingsplaneringen rätt och att inte tävla sönder dem. Man ser till att de är i bra kondition och är fräscha från början. Och så får man tävla i lagom mängd för att bygga upp dem mot toppen.

Ditt lyckade och långvariga samarbete med La Silla och Alfonso Romo tar slut efter världscupfinalen. Hur kommer det sig?

- Det är ett ömsesidigt beslut som tagits då både jag och Alfonso har ändrat inriktning lite, hans hästar kommer nu att tävlas av mexikanska ryttare. Vi är fortfarande goda vänner och det är inga hard feelings, utan ett beslut som vuxit fram. Det är mycket möjligt att jag kommer att rida på en La Silla häst i framtiden igen. Vi har haft många bra år och bra resultat ihop, och har haft ett väldigt lyckat samarbete.

Vilka hästar kommer att vara kvar i ditt stall?

- Casall La Silla och Quintero La Silla kommer att vara kvar (de ägs av Holsteiner Verband, reds anm.), och ett gäng andra hästar vi har hemma i stallet som inte ägs av La Silla. Däribland de jag rider här i Spanien.

Är någon av dem din nya, framtida stjärna?

- Det är för tidigt att säga ännu, men det kan säkert bli något bra!

Har du en ny sponsor på gång?

- Det är klart att det har varit fantastiskt bra med La Silla och vi jobbar på lite olika, nya förslag som kan bli bra. Men en sak är ju säker och det är att det här är för kostsamt att dra runt utan en stor sponsor.

Vad händer med Ninja nu när han pensioneras?

- Han åker till Mexiko och ska få ha det gott på farmen. Gå på stort bete och ha det bra.

Vem kommer att fortsätta rida de hästar som lämnar ditt stall?

- Alberto Michan, är en mexikansk ryttare baserad i Europa. Jag vet att hästarna åker dit först i alla fall.

Nu när du inte blir matad med hästar från La Silla, blir det som att starta om från början?

- Ja det blir det ju lite grann, men det är bara att jobba vidare. Jag har redan testat av lite hästar så det känns ändå lovande.



Källa:hippson.se


Gårdagens ridning

| Postat i: Allmänt
0

Red ut med Josefin och Gurra! Vi skrittade till stor del på asfaltsvägar och travade även lite på några lervägar. De var väldigt mysigt! Det var kanonfint väder och jag red på hacket så att han fick vila munnen lite :)

Brukar lägga in att skritta lite på asfalt nån gång i veckan så han får ridas på så olika och varierande underlag som möjligt :)
/Emma


Gårdagens hoppträning

| Postat i: Träning
0
(skrev inlägget igår )
Orkar inte skriva så mycket, är verkligen jättetrött! Men jag har film så ni får se vad vi gjorde:) Blev lite markarbete med på fimen också, min kamera hade slut på minne så mamma fick filma med sin gamla 3gs, därav sämre kvalité :) Men det funkar ju!
 
Tycker han var bra idag. Det enda är att när han är pigg och busig så går han mer uppåt än framåt och då måste jag driva ännu mer än vad jag tror behövs. För han tar inte för sig speciellt mycket framåt när han blir pigg, utan mest uppåt och då tappar man ju mark och avståndet om man inte agerar direkt. Så det måste jag tänka på själv! Annars tycker jag han skötte sig bra, han hoppade bra även om han ibland busade lite efter och inte riktigt hade 100% fokus i alla lägen. Jag förstår ju att han var glad över att få hoppa igen nu när han varit utan i 2 veckor! :)
 
Kolla i HD
 
 
/Emma
 
 

min favorit blogg

| Postat i: Allmänt
0
Tänkte dela med mej av min favorit blogg nämligen http://kristinawarg.se . Tycker att hon är superduktig och skriver bra saker i sin blogg. Sedan läser jag såklart mina klubbkamraters bloggar Systrarna Godin, Emelie Bergh och Issa Bergh. Vilka blogga läser ni?=)

-

| Postat i: Allmänt
0
 Hej!
Igår var det som sagt hoppträning, vi började med att rida fram tillsammans då fokuserade vi mycket på ställningen. Att det ska vara i de främre halskotorna, hon jobbade på bra hela framridningen och kändes mjuk o trevlig i handen.
Vi hoppade fram på ett litet räcke och oxer med travbom detta gjorde vi några gånger sedan rullades bommen ut till en galoppbom. Hon var jätteduktig jag däremot kände mig ganska ringrostig, har inte hoppat riktigt på en månad ungefär..
Sedan hoppade vi en liten studs för att sen fortsätta på 5 galoppsprång till räcket. Vi varierade mellan att hoppa räcket och oxern, oxern var det 6 språng till. Hon hoppade fint men som sagt så kände jag mej ringrostig så störde henne lite nån gång. Men annars är jag nöjd med träningen.
 
Idag fick hon vila så har varit i stallet och mockat, fixat mat och pussade på henne <3
 
 

Träningen

| Postat i: Allmänt
0
Inlägget kommer imorgon! Det går supersegt att ladda upp filmen tyvärr:(
 
/Emma
 

Onsdag

| Postat i: Allmänt
0
Hej, Igår fick Rut vila så glömde bort att skriva, hehe. Idag är det hoppträning kl. 18 så just nu väntar jag mest på att tiden ska gå.
Idag har jag haft utsläpp och lunch i stallet så har släpp ut och fodrat alla hästar i stallet idag också har jag varit på gymmet en sväng. Det är inte bara hästarna som måste träna styrka och kondition ;)

Vilodag

| Postat i: Allmänt
0

Idag har Fimpe vilodag! Åker dit ikväll och mockar, fixar och kollar igenom honom :-)


Måndag

| Postat i: Allmänt
0
Hej!
Idag red jag ner till ridhuset och trimmade ett ordentligt pass, tycker att hon jobbade på bra från första början och var inte speciellt bökig alls. Vilket jag trodde att hon skulle vara eftersom att hon har vilat så många dagar.
Jobbade med lite alltmöjligt idag skänkelvikningar, öppnor, slutor, tempoväxlingar, förvändgalopp och lite galoppbommar. Hon var jätte duktig och det känns som att den korta vilan var bra för henne. Vi har som sagt haft lite oflyt och missat 3 inplanerade tävlingar. Men planen nu är att vi ska hoppa en 110 på en klubbtävling på söndag och helgen där på är det hemmatävlingar där hon ska få gå 110, 120 första dagen också har jag anmält till 110 andra dagen också men får se hur hon känns om jag väljer att hoppa en 120 istället då.

Uteritt

| Postat i: Allmänt
0

Idag red jag ut tillsammans med Josefin och Gurra! Vi var ute i ca två timmar och red i alla gångarter :) Passade på att öva på travökningar ute också. Han har haft lite svårt med det och vill hellre pinna på, men ute går de lättare som med det mesta då de har extra energi!

Nöjda var de efter ridturen:)


09:55

| Postat i: Allmänt
0

Har just nu rast på jobbet :) Jag slutar klockan fem idag och då byter jag om direkt när jag kommer hem för att åka vidare till stallet :) Fimpe ska få ridas ute och beroende på underlaget så får vi se vilka gångarter det blir. Men förmodligen blir det mest skritt :)


Söndag

| Postat i: Allmänt
0

Hej,
Idag red jag i ridhuset kände mest på hur hon kändes. Eftersom att hon har vilat några dagar nu. Red lite lätt i alla gångarter. Hon kändes som vanligt fast lite busigare:D så imorgon ska jag trimma i ridhuset :)
/Johanna


Bomarbete och småhinder

| Postat i: Dagens ridpass, Övningar
0
Idag red jag honom i ridhuset en sväng igen då underlaget plus vädret verkligen inte var roligt.. Några tjejer som red innan hade plockat fram lite bommar så jag använde mig utav det idag. Såhär såg övningarna ut:
 
Från vänster: grönt sockerbitshinder, till hö om det lite längre upp är det ytterligare ett sockerbitshinder som kan ridas på volt. På långssidan till höger låg det två galoppbommar med 4 språng emellan, sedan låg det också tre travbommar precis utanför stora C-voltens spår. De låg relativt rakt men de gick att rida dem lite snett som på volt.
 
Började med att skritta fram honom. Kortade sedan tygeln och jobbade honom i skritt. Gjorde halter, flyttade för skänkeln samt tempoväxlingar. Gick över till trav, red öppna, sluta, långa tempoväxlingar i hörnen, sedan tempoväxling vid varje bokstav. I galoppen arbetade jag med öppna, flyttade lite för skänkeln och mycket tempoväxlingar. Red även lite förvänd galopp. 
 
Sedan fick han pusta en stund innan jag började med travbommarna. Red över dem som på volt och började i höger varv. Han arbetade på bra och sänkte nacken och verkligen gungade på bra med ryggen över dem, jättebra! Gick över till vänster och där var det lite klurigare, det gick bra men fick jobba något varv extra för att få till samma avslappnade "gung" i kroppen på honom och inte låta honom pinna iväg över dem :) Gick vidare och fattade galopp på långsidan och jobbade honom över den lilla sockerbiten på volt. Red i båda varven tills jag var nöjd och då fortsatte jag ner på galoppbommarna där han kändes väldigt fin och gjorde fyra stadiga och bra språng. Behövde knappt ändra  något i ridningen och han lyssnade väldigt bra på halvhalten innan. 
 
Lät honom pusta och sedan satte jag ihop allting till en liten bana. Red först över travbommarna på åttvolt ett varv. Forstatte långsidan ner, fattade galopp och red över bommen på volten. Fortsatte ner på långsidan där jag red fyra stadiga. Saktade av till trav, red bommarna igen, fattade galopp och galopperade över det gröna lite högre sockerbitshindret. Bytte sedan varv och red likadant i den mån som gick (övningen blev lite olik ibland men fick med alla delar) 
 
Han var fin idag, är jättenöjd med honom. :)
effektiv avskrittning -plocka bort bommar samtidigt som han får promenera efter ;)

Kontrollövning

| Postat i: Övningar
0

 

Här tränar du kontrollen av hästen mellan hindren.

 

Trava in över markbommen och hoppa oxern. Sakta sedan mjukt av och gör halt. Kom sedan fram i trav igen och fortsätt över nästa serie.

 

Full kontroll och en snabb avsaktning efter första serien ger mer tid och plats till en bra och balanserad ridning in i den andra serien. Denna kontroll är viktig på tävlingsbanan för att kunna hoppa sista hindret lika kontrollerat och felfritt som det första.

 

 

Källa: Övningar och banor för hästhoppning


Bilder från igår

| Postat i: Allmänt
1
Svårt att fota i ridhus. Vi varvade med blixt och utan, därav röda ögon och lite suddigt ibland, men de är bättre än ingenting ju :-D
Galopp 

Trav

 
Övar tålamodet med halter: 

Beröm när man är klar :)


 Bästa killen ♥
 

 
 
 
 
 

Dagen

| Postat i: Dagens ridpass
1
Idag har jag varit på Timrå och kollat på deras hopptävlingar för ponnyer. Har även hjälpt Emma från vår klubb när hon och hennes ponny Kryddan skulle tävla :-) De var jätteduktiga och kom 3a i första klassen och petade en bom i andra.
 
 
Tävlingarna höll på ganska länge, så jag var inte hos Fimpe förrns på kvällen. Min kompis Anna var snäll och fotade mig när jag red så jag publicerar nog några bilder imorgon :-D 
 
Som ni ser på bilden så snöade det idag :(

S:et

| Postat i: Övningar
0

 

Denna övningen har vi hoppat på en träning för Leif Hall. Den kan vara rätt klurig men den gör hästen stark och smidig samtidigt som ryttaren får träna noggrannhet i vägarna. Häst och ryttare får också träning i att hoppa diagonalt över hindren, vilket kan vara ett måste för att vinna en tidshoppning eller omhoppning.

 

Börja med att hoppa hindet som ett S, på böjt spår, enligt den streckade markeringen. Fortsätt sedan med att rida hästen på en rak linje över hindren.

 

Källa: Övningar och banor för hästhoppning


Vila

| Postat i: Allmänt
0

Idag vilar Fimpe! Ska dit och kolla till honom senare ikväll :-) hoppas ni har en fin fredag, kram.

/Emma


Studs

| Postat i: Övningar
0

Studsar är bra gymnastik och muskelträning för hästen. De övar också upp hästens mentala och kroppsliga reaktioner – dessutom tycker hästarna oftast att det är väldigt roligt. För ryttaren är det ett jättebra sätt att träna balans och lätt sits.

 

Studsar kan byggas med olika hindertyper t.ex. kryss, räcke oxer, på raka eller böjda spår. För en stor häst är avståndet i en studs normalt ca 3,5 meter på rakt spår, för ponny något kortare. Sen kan man även länga eller korta studsen med syfte att stärka hästen på olika sätt.

 

Källa: Övningar och banor för hästhoppning


Uteritt

| Postat i: Allmänt
1
Idag red jag ut med Victoria! Tanken var att rida i alla gångarter men de var lite kallare idag så det hade fryst på lite = gick bara att trava. Men det gör ingenting, vi hade roligt ändå :D Var ute i en timme och 10 min. Imorgon ska Fimpe vila!
 
 
 

Torsdag

| Postat i: Allmänt
0
 
Hej!
idag vart det en lång promenad i solen för Rut :)
var jättemysigt <3

Lydnadsövning

| Postat i: Övningar
0

 

 

Avståndet är beräknat för stora hästar. För att det ska stämma för en ponny behövs det kortas några dm.

 

Denna övning lär hästen att ”bära sig själv” samt är bra för dess balans och styrka. 
Hindren består av tre låga plank (ca 30 cm höga) som ska ridas i kontrollerad galopp. Börja med tre galoppsprång och försök att få det att se ut och kännas så lätt som möjligt. Försök att rida med jämna galoppsprång. Fungerar detta, så försök få in ännu ett galoppsprång mellan varje plank.

 

Källa: Övningar och banor för hästhoppning


Sent inlägg

| Postat i: Dagens ridpass
0
Idag (eller ja.. igår blir det ju nu) galopperade jag som sagt Fimpe. Började med att skritta ut med mamsen och Talulah och sedan jobbade jag honom lite i paddocken i alla gångarter. Började med skritt och flyttade honom för skänkeln, gjorde halter och öppna. Gick sedan över till trav och red serpentinbågar där jag flyttade honom för skänkeln i varje båge. Det var ganska blött bitvis i paddocken vilket jag utnyttjade under galopparbetet då jag fattade galopp, galopperade några meter, saktade av, skrittade, fattade ny galopp osv. Bra lydnadsövning :)
 
Red inte så länge då de är första dagen han galopperar, men han kändes precis som vanligt och eftersom han har skrittat så har han ju inte heller tappat sin kondition, så nu blir det skönt att komma igång som vanligt igen :)
 
Imorgon vilar han :)
 
Bjuder på en väldigt osmickrande bild på mig själv, men Fimpe var så himla go :) haha

Vad tycker ni?

| Postat i: Allmänt
2
Vi har uppdaterat headern samt ändrat lite småsaker. Bättre eller sämre?
 
Headern före:
 
efter:
 

Lite skillnad!

| Postat i:
0
Min lille grabb har musklat sig fint :)
 
Då:
Nu:

.......assååå

| Postat i: Allmänt
0
 ...

Tisdag

| Postat i: Dagens ridpass
0
Idag fick han som sagt jogga lite. Mamsen följde först med på en skritt-tur ute (hon red Talulah) och sedan joggade jag honom i paddocken en sväng. Imorgon ska han få galoppera och de ser vi nog båda fram mot :D
 

Lite tankar

| Postat i: Allmänt
1
Efter att ha kikat på ponnytävlingarna har jag insett att många ryttare inte har en påverkbar galopp. En påverkbar galopp enligt mig är när du kan korta och länga språnget utan överdrivna hjälper eller en häst som "säger emot". Observera/tänk på att det verkligen inte är samma sak som att gasa och bromsa, språnglängden ska liksom kunna varieras i storlek utan att ekipaget ska tappa rytmen.
 
Många, väääääldigt många av de startande ekipagen jagade runt sina ponnyer. De var väldigt få som red med en bra rytm och verkligen RED mellan hinderna istället för att "jaga" runt ponnyn. De flestar verkar tro att allt blir bättre med fart, även hoppningen och väljer då att endast hoppa på fart.. Jag förstår att man vill vinna och "rida fort", men för mig är inte det riktigt samma sak. Man kan rida fort OCH rytmiskt, det var det också flera som gjorde, men långt ifrån tillräckligt många. Tycker dock att de flesta från vår klubb rider ordentligt och fint och de kan man tacka våra duktiga tränare för. Blir dock som sagt lite brydd över att det är så mycket jagande och så lite rytm, speciellt på de yngsta ekipagen.
 
..Kanske vore de något att införa stilhoppning i de lägsta klasserna på ponny så att man blir introducerad till en tävlingsform som inte triggar igång haffsig, stressig och forcerad ridning där ponnyerna nästan välter i kurvorna..? Man skulle då få lära sig tävla och rida banor med fokus på att rida stilrent och rytmiskt, för att sedan först i de högre klasserna bli introducerad till omhoppning då man har denna bra grundridning i ryggen? Ja.. de var bara en tanke. Men jag tror ni förstår hur jag tänker.
 
/Emma
 

Uteritt och ett pass i paddocken

| Postat i: Dagens ridpass
0
Idag red jag ut tillsammans med Matilda som har kommit hem och hälsar på :) Vi skrittade bara och var ute i en timme. När vi kom tillbaka så skrittjobbade jag honom ett litet pass i paddocken.
 
Arbetade med öppna,sluta,skänkelvikningar,halter och ryggningar. :) Han var jättefin i detta arbetet! Gjorde också väldigt fina halter där han satte under sig bra hela vägen in i halten och ställde 9 gånger av 10 upp sig trevligt med benen också. Han hade även bra tålamod (nåja, bra för att vara Fimpe ;) ) och stod riktigt stilla tills jag bad honom att fortsätta framåt. Övade på att förlänga halterna successivt och i slutet stod han faktiskt stilla länge utan en antydan till otålighet! Duktig häst :)
 
Benet ser också bra ut. Han har lite svullnad kvar precis där "såret" (ihopläkt reva där brodden träffade) är, men resten av benet ser ut som vanligt. Jag ska ringa till veterinären imorgon och stämma av lite, men förmodligen så travar jag igång honom imorgon, galopperar på onsdag och sedan rider jag som vanligt igen. Eftersom han har fått skritta hela tiden under denna "skada" så har han ju inte tappat de minsta vilket är väldigt skönt :) 
 
Bild från när jag skrittade av honom idag:
 
 
 

måndag

| Postat i: Allmänt
0
Hej, idag red jag ut med Emma som red Rut åt mej och jag red Hera, en unghäst. Var ute i kanske 40 minuter dom jobbade på bra och det var jättemysigt att rida ut idag då det var varmt och soligt =)
Imorgon ska jag rida markarbete i ridhuset, det har varit ponnytävlingar idag och igår på ridskolan så har inte haft möjlighet till att rida i ridhuset.
Jag och rutan förra vintern <3