Övning: Dags att länga

| Postat i: Övningar
0

 

Om du har värmt upp med Mias "klockan" är sannolikheten stor att det blir svårt att växla om till den här övningen. Eftersom Mia gärna vill få sina elever flexibla är det just så hon brukar göra - börja med "Klockan" och sedan gå över på "Serpentinbanan".
- Många kommer i för dålig galopp, det är den vanligaste svårigheten med banan, berättar Mia. 
Nu får man också chans att hoppa lite högre. Medan "Klockan" ska ligga på 50-60 centimeter kan du börja den här banan på 90 centimeter och sedan höja (beroende på utbildningsståndpunkt).
  
Bom bakom hindren
I den här banan använder Mia sig av en bom bakom hindren. 
- Det är bra eftersom hästen ofta byter till rätt galopp över bommen, även om den har landat i fel galopp efter hindret. Det leder så småningom till att hästen byter till rätt redan över hindret, säger hon. 
Var med så att du kan korrigera hästen om den vill dra sig inåt i ena varvet och glida ut i det andra. 
- Håll bågen ordentligt. Det är det som är svårt när hindren står så här, det blir ofta för kort till tredje hindret för att man kommer för lusigt till första. Beroende på vilken galopp du har mot första hindret, och hur du hoppar det, kommer du att klara tredje hindret olika bra.
   
Bygg så här:
Ställ upp hindren enligt skissen. En vanlig höjd att börja på är cirka 90 centimeter. Se till att bommen som ligger bakom hindret ligger drygt tre meter ut. Särskilt i början så att du eliminerar risken att hästen ska snubbla över bommen.
  
Gör så här: 
Sätt galopp i hästen och tänk på att behålla galoppen i svängarna. Hoppa banan enligt skissen. Försök att få hästen att landa i rätt galopp efter hindren.

 

  
Syfte: 
Att komma ur den korta galoppen, samt att öva banhoppning.
  
Svårighetsgrad: 
Medel.
  
Tänk på: 
Låt blicken vara med! Öva på att rida rakt fram efter hindren och på att komma ut i hörnen.

 

källa:Hippson


Övning: Gympa i ring

| Postat i: Övningar
0
 
Nej, det handlar inte om styrketräning för ryttare - men väl om en övning som gör hästen stark. Att hoppa på volt med korta galoppsprång mellan hindren är svårare än det låter. Och det här passar perfekt som kom-igång-övning om hästen har vilat.
 

Hoppa "i en ring", hur svårt kan det vara?
- Det här är faktiskt jättesvårt, hindren kommer snabbt och det ska vara kort galopp. Hästarna får mjölksyra så man får inte hålla på för länge, säger Mia Grane som är B-tränare i hoppning. 
Hon säger att övningen är alldeles för tuff för unghästar. Men för tävlingshästar som har haft ett litet uppehåll i hoppträningen är den utmärkt, eftersom de får både styrka och smidighet.
  
Sned häst drar snett
Vanliga problem är att hästen drar sig inåt i ena varvet och utåt i det andra. Det beror på att hästarna ofta är lite sneda. 
- Håll ut med yttertygeln, ha händerna på rätt sida om mankammen och rid hästen för innerskänkeln om den vill tränga inåt. Vill den dra sig ut får man använda ytterhjälperna. Man kan också lägga bommar för att hjälpa till på yttersidan, säger Mia.
  
Bygg så här: 
Du ska bygga fyra hinder med tio meter mellan de inre stöden om du stegar på en cirkel. Det är viktigt att mäta ordentligt, det ska vara lika långt mellan hindren. 
Höjden ska vara låg, 50-60 centimeter ungefär. Om du har en väldigt rutinerad häst kan du höja efter att ha hoppat på de låga hindren.
Använd hinderstöd och inte block, eftersom stöden hjälper till att hålla hästen "på banan". 
Om du vill ha en lättare övning, gör en större volt.
  
Gör så här: 
Kom i galopp på hindren. Det kan vara fyra mycket korta galoppsprång mellan dem eller tre med lite mer plats.
- Försök att ha hästen lite inåtställd och håll spåret. Sätt hästen "på rumpan", den ska komma på sina bakben snabbt efter hindret så att du blir klar till nästa hinder, säger Mia. 
Ofta får man rida övningen några gånger innan det flyter på. Men gör pauser, fem-sex varv åt gången kan vara nog med tanke på att det är tungt för hästarna. 
Rid övningen i båda varven.

 

Syfte: 
Att träna upp styrka och smidighet hos hästen.
  
Svårighetsgrad: 
Avancerad.
  
Tänk på det här: 
Gör inte för många varv så att hästen får mjölksyra. Försök hålla voltens form.

källa:hippson 


Tävling Kramfors

| Postat i: Träning
0
Hej!
Idag tävlade vi som sagt i Kramfors.
 
I 110 var vi felfria i grunden och hade ett ner i omhoppningen inte så mycket att säga om det jag sattsade på en bra tid och var inte riktigt bestämd hurvidare jag skulle välja att rida på 6 eller 7 språng. Jag vart kvar för mycket i handen så då rev vi det hindret. Var helt enkelt mitt fel men i övrigt var hon fin och kändes vändbar! =) Slutade ändå på en 7:e placering.
 
I 120 var hon verkligen superfin, var nog en av de bästa rundorna vi har gjort tillsammans tyvärr rev vi utsprånget i en kombination. Var ingen stor grej hade kanske kunnat förhindrat det om jag rätade upp mej lite mer mellan tror jag. Men på alla andra hinder var hon super, är så nöjd med henne idag. 
 
FIlmer kommer förhoppningsvis imorgon =)
 
 
/Johanna

Kvällens hoppträning

| Postat i: Träning
0
Jag red i samma grupp som Johanna idag så det känns onödigt att skriva vad vi gjorde då ni redan läst hennes inlägg! Fimpe hoppade i alla fall jättebra, jag hade lite dålig känsla idag, tror de beror på att jag fått stressa hela dagen och därmed kanske inte riktigt kunnat varva ner och vara "i stunden" under träningen heller (slutade halv sex, kom till stallet tio i sex, träningen började sex... som tur var hade mamma fixat Fimpe, men ändå..) Men jaja, ska inte gnälla han hoppade som sagt jättebra :)
 
I överlag så var han väldigt stark idag. Fick kramp i armarna under framridningen, haha.. Alltså jag tycker det är bra att han blivit lite åt de starkare hållet och mer vågar ta tag i bettet, men idag var han lite väl stark i markarbetet. Det sitter ju i att jag inte trimmat honom ordentligt och regelbundet den senaste tiden, så jag får skylla mig själv :)
 
Film kommer ev. imorgon! Mamma filmade med sin mobil så får se hur de blev :)
 
 
/Emma

Nytt

| Postat i: Utrustning
0
Hej!
Idag fick jag lov att åka och köpa ett nytt schabrak eftersom att alla mina var skitiga och jag har helt missat att tvätta. Men är inte ledsen för det inte ;)
Vart det här från Rider by horse, kanske inte syns på bilden men det är glansigt! =)
 
 
/Johanna
 

Dagens träning

| Postat i: Träning
0
Hej,
 
Idag var det hoppträning på schemat för mig och Rutan. Vi började med gemensam framridning där vi red mycket öppnor, slutor och tempoväxlingar. Tyckte hon kändes lösgjord och bjöd på bra framåt.
Vi började med att travhoppa utan stigbyglar(!) först ett räcke och sedan fortsatte vi i galopp mot ett till räcke med galoppbom. Detta gjorde vi ett par gånger i bägge varv innan vi rullade ut travbommen till en galopp bom och red bägge hindren i galopp ett par gånger. Tycker att hon hoppade bra fast än min balans utan stigbyglar inte var 100%ig.
 
Sen hoppade vi en kombination med räcke 2 galoppsprång oxer. Hon hoppade jättefint här och vi fick ju ha stigbyglarna så ryttaren var kanske lite mer still, hehe!
 
Till sist hoppade vi en liten slinga. Först långsidan med räcke, oxer det var fem språng mellan dem, första gången kom jag i lite kort galopp in och det vart det såklart ganska långt fram på fem språng. Sedan hoppade vi ett räcke snett igenom för att sen forsätta på kombinationen med två språng och till sist ett till räcke snett igeonom. 
Tycker att hon hoppade bra men vart lite spänd mellan hindren men det känns som att jag ändå får en bra anridning. Är jättenöjd med Rut idag, imorgon ska jag och Emma rida ut :D
 
Filmen från träningen kommer så fort den har laddats upp!
 
Två bilder från träningen, hade inte världens snyggaste sists men jaja ;D
 
 
/Johanna

Övning: Växla formö

| Postat i: Övningar
0

"Rid hästen i låg form". Vi har hört instruktionen massor av gånger, men hur ska man egentligen göra? Grand Prix-ryttaren Nina Bengtsson tipsar om den runda, låga formen.

 

- Det är viktigt att tidigt lära sig att variera formen. Hästen ska kunna gå riktigt rund, låg och eftergiven. Men man ska också kunna ha den mer bärig och uppe i formen, säger Nina Bengtsson som är beridare och B-tränare i dressyr. 
Börja och avsluta varje pass med hästen låg och rund, tipsar Nina. 
- Det är hästens uppvärmning och nedvarvning, det är stretchning och jogging då blodet ska cirkulera i alla muskler. Som vi människor som börjar med att jogga och cykla innan vi styrketränar.
I den runda formen måste man stämma av lite och känna att hästen är elastisk och inte lägger sig i handen. 
- Den ska kunna ta små och lite större steg i den formen, hästen ska vara självbärig och välbalanserad.
  
Bra för unghäst
Nina bjuder Hippsons läsare på en bra övning som gör att ryttaren får bättre formkänsla. När man ska lära sig själv - eller lära en unghäst - att variera mellan den runda låga formen och en högre form kan man nämligen variera mellan en "rund-vänlig" volt och skänkelvikning.
- Det är lättare på volt att få hästen lösgjord, rund och låg. Du har böjning, och det hjälper, säger Nina. 
Skänkelvikningen, däremot, sätter hästen mer på bakbenen.
- Hästen ska upp och bära sig i skänkelvikningen. För att göra rörelsen korrekt måste den bära på sina bakben. 
I den här övningen fokuserar du på att byta form. 
- När vi gymnastiserar och jobbar våra hästar är det viktigt att kunna variera formen. Den form som är ändamålsenlig på tävling är inte alltid den som är bäst i träningsjobbet.
   
Gör så här: 
A. Rid på en 20-metersvolt och jobba på att få hästen låg. Rid sedan ut på långsidan i en skänkelvikning, med ställning mot väggen.
- Då får du per automatik lite hjälp med att bromsa hästen och med att få den lite mer på sina bakben, säger Nina.
Gå sedan in på en volt igen och lägg ner hästen. Ta så många varv som behövs, ett varv är målet.
  
B. Rid på en 20-metersvolt och jobba på att få hästen låg. Rid sedan snett igenom i skänkelvikning. Gå in i en ny volt, rid snett igenom igen, och så vidare.

 

Syfte: 
Att lära sig att variera hästens form. Gymnastik för hästen.
  
Svårighetsgrad: 
Bas-medel.
  
Tänk på: 
Om hästen inte svarar på dina hjälper, säg ifrån en gång - det är bättre än att sitta och nöta.

 Källa:Hippson


Tisdag

| Postat i:
0

Hej!
Idag hade jag morgonfodring och sedan vart jag på en kurs och skrev prov:) så Rut vilade. Resten av veckan sen ut så här:
Onsdag: träning för Catta
Torsdag: uteritt med Emma
Fredag: vila
Lördag: markarbete
Söndag: tävling i Kramfors 110 & 120
/Johanna


Övning: Håll galoppen runt hela banan

| Postat i: Övningar
0

 

När Mia Grane, B-tränare i hoppning, har träning vill hon gärna få med övningar som liknar vad ryttaren möter på tävling. 
- Detta för att det inte ska blir för stor skillnad och man bara rider i kort galopp på träning. Orutinerade ryttare har svårt att ställa om när man gör en sak på träning och en annan på tävling. 
När du väl har fått igång galoppen gäller det att hålla rytmen. Annars kommer svårigheterna som brev på posten. 
- Om du har för dålig galopp till ettan måste du rida på fram till tvåan, och då blir det kort till trean. Men med den här övningen får du så småningom en känsla för hur du ska lösa det bra, säger Mia.
  
TÄVLINGSTIPS: Sätt upp referenspunkter för dig själv när du går banan, "exakt här ska jag svänga från sargen", och så vidare.
  
Bygg så här: 
Sätt upp banan enligt skissen. En vanlig höjd att börja på är cirka 90 centimeter.
  
Gör så här: 
Sträva efter att hålla rytmen och att hoppa banan enligt skissen. När det är lågt blir det ganska gott om plats, men efter hand som du höjer blir det trängre. Du ska alltså inte ändra avstånden när du höjer, utan ska anpassa dig efter höjdens förutsättningar.

Variant A - för mindre erfarna ekipage. 
Variant B - för mer erfarna.

 

Syfte: 
Att ryttaren ska lära sig att hålla galoppen. Här får du hoppa en bana som påminner om den du möter på tävling.
  
Svårighetsgrad: 
Medel-avancerad.
  
Tänk på: 
Försök att vara lite lättare i sadeln mellan hindren. Var noga med blicken.
 
Källa:Hippson

Uteritt med Johanna och Rut!

| Postat i: Dagens ridpass
0
Idag red jag och Johanna ut tillsammans. Vi red en slinga som kallas mink och var ute i lite drygt en och en halv timme :) Red i alla gångarter och hästarna var glada och pigga! Lite läskiga saker fick de också stöta på, så som nysläppta & nyfikna kossor, gräsklippare, skällande hundar och hiskeligt stora och farliga vattenpölar ;) Som tur var överlevde vi allt, haha :)
 
När jag skrittade iväg för att möta upp Johanna :)
 
Johanna fotade när vi var påväg ut i skogen :) Jag står upp lite eftersom de är uppför, de är därför de ser lite konstigt ut..haha
 
/Emma

Vila

| Postat i: Allmänt
0
Idag vilar Fimpe då jag var i övik och hälsade på far och morföräldrar i samband med mors dag. :)
/Emma

Söndag!

| Postat i: Allmänt
0
Hej!
Idag kommer Rutanf få vila igen eftersom att jkag har jobbat så mycket i helgen så är jag jättetrött. Sedan ska jag ut och äta med mamma och pappa ikväll eftersom att det är morsdag =)
Ska snart åka till stallet och borsta på henne =) <3
 
/Johanna

Vila

| Postat i: Allmänt
0
Hej idag fick Rut vila så var i stallet och mockade och packade mat sedan gick jag ner till henne i hagen och pussade lite på henne bara! =)
/Johanna

Lördag

| Postat i: Allmänt
0
Idag fick Fimpe skritta ut en sväng. Red barbacka i det fina vädret :)
 

Trimmat

| Postat i: Dagens ridpass
0
Idag trimmade jag Fimpe på nya banan. Ett ord: trött. Han var veeeeerkligen jobbig idag och stark(!?) Ignorerade mina halvhalter och bara pinnade på jättesnabbt, speciellt i trav. Fick andas lungt själv, göra halt, räkna till 5, komma fram i trav igen. Sedan började det om flera gånger då han verkligen var springig och stark i början..
 
Tillslut vart han i alla fall fin! Jättebra i galoppen speciellt. Red mycket förvänd galopp till en början då han var så himla trälig. Red öven öppna i samt mindre volter i förvänd galopp och då lossnade mycket. Jobbade sedan mycket med övergångar och tempoväxlingar resten av passet då jag ville befästa lite det jag fick igenom när han var springig och det fungerade bra :) Han var kanon bitvis men de är verkligen en utmaning att kunna komma dit (till en avslappad häst som har fokus på mig) när han är sådär hetsig och springig i början och det gäller verkligen att ha tålamod själv.. 
 
 
Bild från Ånge
 ♥
FOTO: Maja Löfgren

Träning

| Postat i: Allmänt
0
Hej!
Idag tränade jag för Catta red fram lite själv innan hon kom i skritt och trav. Vi började med att trava lite på volten där tänkte vi mycket på att bakdelen inte fick "glida" ut. Sedan red vi lite slutor på volten för att sedan rida på mittlinjen, började med att rida öppna och forsatte ut mot hören i sluta detta gjorde vi i bägge varv i trav och galopp.
 
Sedan flyttade vi oss till en mindre volt i galopp där jag skulle rida kort galopp och sedan in på en ännu mindre volt och nosa lite på piruetter. Hon jobbade på jättebra och var verkligen sammarbetsvillig. Viktigt här är att inte rida den galoppen för länge utan att gå ut på större volt i mer normal galopp när de gör det bra. Sedan gå tillbaka till piruetten för att det inte ska bli för jobbigt. Sedan red vi snett igenom mot en sockerbit som jag sedan vände runt med en piruett det ska vara mellan 6-8 språng i en piruett och det fick vi till bra. Men sedan är ju hon inte speciellt van vi det så hon glider ut lite i dem. Men det är ju hur häftigt som helst när man får till ett riktigt luftigt kort språng!
 
Är supernöjd med Rut idag fast än att hon är brunstig och är lite tjurig så skötte hon sig superbra! 
 
/Johanna

Galet fin häst!

| Postat i: Allmänt
0
Corporal VDL (Cardento x Grosso Z)  och  Malin Baryard, klass 130

Intervallträna hästen stark och rakriktad

| Postat i: Övningar
0

  

Intervallträning leder lätt tankarna till galopp ute. Men intervall betyder ju egentligen bara att man delar upp arbetet i perioder, och det funkar lika bra oavsett gångart eller var man rider. Intervaller gör att hästen "står ut" med mer arbete, precis som vi gör om vi vilar mellan situps-omgångarna.
- Om du behöver träna vänsterfattningar, men gör för många på en gång, tycker hästen att det blir jobbigt. Därför är intervall bättre, säger ridläraren Susanne Widner.
Hon är expert på att göra träningsprogram för hästar och brukar då dela upp träningen i styrka, koordination och kondition. 
- Det jag upplever som vanligast är att just styrkan saknas. 
  
Skapa liksidig häst
När Susanne analyserat vilken del som är akutast att jobba med ordinerar hon olika övningar beroende på häst och ryttare. Här på Hippson delar hon med sig av ett gäng basövningar som stärker hästen. 
- Om hästen har en bra uppbyggd bakdel ska den kunna bära sig, lyfta upp och skjuta ifrån. Det behövs i alla discipliner, säger Susanne. 
Viktigt är att hästen blir lika stark i båda sidor - det vill säga liksidig. 
- Stora olikheter gör att hästen jobbar snett. Skaderisken ökar. 
Om hästen är oliksidig menar Susanne att vi ska bör jobba mer med den svaga sidan. Vid intervallarbete blir det ganska lätt, eftersom man börjar och slutar med den. 
- Målet är att den svaga sidan ska komma ifatt den starka. När du känner att den jobbar lika bra återgår du till att jobba lika mycket åt båda hållen. 
  
Träningen ska synas 
Susanne vill att vi noga observerar om träningen ger resultat. Efter fyra veckor ska det märkas skillnad, annars är det något fel. Ta gärna ett helkroppsfoto på din häst var fjärde vecka, så ser du om hästen har utvecklats muskulärt, tipsar Susanne. 
Och med lite knackiga hästar ska man reagera ännu fortare. 
- Sneda och vinda hästar jobbar jag bara i skritt och med rakriktning. Det är lika bra som massage, det släpper spänningar, musklerna får bättre genomströmning och hästen kan jobba mer liksidigt. Om inte det hjälper efter två veckor rekommenderar jag veterinär, så att det inte är något annat än svaga muskler, säger Susanne.
  
Observera: Antal repetitioner och vilka övningar du ska göra beror på hästen. Prova dig fram vilka intervaller som fungerar bäst för din häst. Här ger vi förslag på antal repetitioner.
  
   
Gör så här:
  
1A/ Klättra i backe - bra för svaga hästar
Värm upp hästen ordentligt. Skritta upp för en backe tio gånger i vanlig skritt. Vila sedan i skritt på icke lutande underlag. Ta sedan backen tio gånger till, men i samlad skritt. Vila. Ta backen tio gånger till i vanlig skritt och lägg in halter. Avsluta med samlad skritt och halt uppför tio gånger. Öka intervallen om hästen tycker att det är lätt. 
Övningen är bra även för mycket svaga hästar som gärna går på bogarna, men då med färre repetitioner än vad som står ovan. 
  
1B/ Power walk - skonsam gympa
- Det här är en otroligt enkel övning som ger bättre resultat än man kan ana. Den funkar på alla hästar i alla discipliner, säger Susanne. 
Du ska rida i skritt med framåtbjudning ("power walk") på halvlånga tyglar. Gå längs fyrkanten. Vänd rätt upp och se till att skritten är energisk och att hästen söker sig framåt-nedåt. Rid mot en punkt och känn att hästen kliver på ordentligt. Hästen ska gå i balans. 
När du kommer ut på fyrkantsspåret - kom ut i olika varv varje gång - gör du något annat beroende på hästen. Du kan där skritta på lång tygel, komma fram i trav eller fatta galopp.
Upprepa power walken tio gånger, gör sedan något annat en liten stund. Upprepa tio gånger till, och så vidare, tills du tagit medellinjen fyra gånger tio stycken vänd rätt upp = 40 gånger. Om hästen inte går rakt utan faller åt ena hållet stöttar du upp med andra sidans tygel. 
- I all rakriktning ska du rätta hästen framåt och leda in framdelen efter bakdelen. Annars börjar hästen vingla, instruerar Susanne.
  
1C/ Fattningar - bättre i båda varven
Börja med att analysera hur liksidig hästen är. När du bestämt dig för vilket som är det svaga varvet, börja med fattningar i det. Gör tio fattningar, du behöver inte rida många språng i galopp. Gör sedan tio i det starka (vila mellan intervallerna). Avsluta med tio i det svaga. Målet är att få höger och vänster galoppfattningar lika.

 

Syfte: 
Att få en liksidig häst som är stark. Öka intervallen när hästen gör övningen enkelt.


Svårighetsgrad: 
Bas.


Tänk på: 
Gör styrkeövningarna två dagar i veckan, glöm inte intervall-tänket och rid en annan sorts arbete de andra dagarna. Lyssna på din häst när du arbetar med styrka, ligg inte på för svår intervall i början.

 

Källa: hippson.se


Torsdag!

| Postat i: Dagens ridpass
0
Hej,
Idag red jag ner till ridbanan och red ett lättare markarbets pass. När jag red fram tänkte jag mycket på att hon skulle ta ett jämt stöd på tyglarna. Sedan red jag öppna och sedan in på små volter för att få henne att bli mjukare. Hon jobbade på bra. Sedan la jag till några travbommar som jag red över ett par gånger jag tycker att hon jobbade bra med dom och var kvar i en bra form över. 
Sedan jobbade jag mycket med tempoväxlingar i galoppen och försökte få en rund och aktiv galopp vilket jag tycker att hon fick. Red öpnnor även i galoppen kändes verkligen mycket bättre idag med markarbetet än vad det gjorde igår. Imorgon ska jag träna för Catta =)
/Johanna

Uteritt

| Postat i: Dagens ridpass
0
Idag red jag ut en sväng med Josefin och Olivia :) Vi red i alla gångarter och var ute i lite drygt en timme, perfekt sådär dagen efter träning :) Jobbade honom lång & låg och ställde igenom och formade honom ordentligt i alla gångarter. Imorgon tänkte jag trimma honom lite, har varit lite sämre med det de senaste två veckorna så det är dags att sätta igång :) 
 
/Emma

Q & A

| Postat i: Q&A
0
 
Emmas svar:
Hej och tack så mycket! Mitt mål för säsongen är att starta 130. Blev färdigkvalad förra sommaren men har kännt att jag har velat mogna lite tillsammans med honom som ekipage, det är ändå rätt stor skillnad från 120. Dock vet man ju aldrig hur det går osv, så jag kommer inte bli besviken om vi inte startar heller, men om det fortsätter att rulla på lika dant som nu så :) Jag känner inget behov av att stressa upp i klasserna innan vi är redo eftersom han är så pass ung och till viss del oerfaren.
 
Övriga mål jag har är att komma igång lite mer med dressyr/markarbetsträning. Hann ju träna för en dressyrtränare en gång i våras innan han blev sparkad och sedan har jag kommit av mig helt. Vill förtydliga att jag är jättenöjd med min vardagstränare Catta, hon är verkligen duktig på både dressyr och hoppning, men det kan vara nyttigt och intressant att träna för någon annan som ser på en med nya ögon. 
 
Någonting jag ser fram emot är våra stora hemmatävlingar på gräs. Inte för att jag gillar att rida på gräs så mycket (tycker det känns omständigt med broddar och allt, plus risken för tramp) men det är alltid en sån himla härlig atmosfär och stämning under dessa tävlingar! Har ni inte tävlat på Sundsvall summer horse show så är det dags iår tycker jag! :) Sen har ju även Näset mysiga och härliga tävlingar på sin stora fina grusbana! Det enda problemet med de tävlingarna för mig är att Fimpe varit livrädd på framridningen då det ligger vid vattnet.. Men det ligger ju rätt nära härifrån så har funderat på om jag ska fråga om jag får åka dit för rida lite på den banan bara för den sakens skull.
 
Johannas svar:
Vad kul att du tycker det!=) Har flera mål för säsongen bland annat att kvala till 130 och sedan om allt känns bra att starta 130. Som det känns nu känns 120 lätt att rida men sedan får man inte glömma att det är stor skillnad mellan en Lätt klass och en Medelsvår. Så om jag inte känner att det känns bra så kommer jag inte att starta 130 iår utan att vänta till nästa. Men vi får hoppas att det fortsätter som tidigare :)
Sedan har jag flera andra mål som jag jobbar med dagligen hemma både i min ridning och med henne.
 
Det jag ser fram emot i sommar är som Emma skrev våra sommartävlingar tycker att det är superkul med grästävlingar om det är bra väder. Annars blir ju underlaget så tråkigt om det regnar så vi får hoppas att solen skiner då! Sedan hoppas jag att få åka till Brunflos meeting, det är supermysigt där! Jag hoppas bara att framhoppningen har blivit bättre än ifjol! 
 

Pikeur Nina

| Postat i: Utrustning
0
Jag har glömt att visa min tröja som jag köpte för kanske en vecka eller två sedan! :)
Köpte en rosa, men tycker färgen är lite missvisande på de bilder jag hittar, den är mer rosa/orange :) Väldigt skön och bra passform på den är det i alla fall! 
 
Bild lånad från CALEVO.COM
 
 
UPDATE: Här är en mer verklighetstrogen bild på färgen!
 
Jag köpte den på Equeen som är en hästaffär här i stan :) Är jättenöjd med den :D Det är den bästa t-shirten jag har och har haft pga den bra passformen!
 
/ Emma

God morgon!

| Postat i: Allmänt
0
God morgon på er :)
Mår inte så bra idag tyvärr. Jag har sovit i 2-3 timmar sammanlagt men ska pallra mig iväg till skolan ändå. Kan jag inte bara få bli frisk!? Nu har jag varit sjuk i över en vecka :( Jaja, hoppas ni har sovit bra i alla fall, vi hörs senare idag. Kram
 
/Emma

Kvällens hoppträning

| Postat i: Träning
0
Hej på er!
Ikväll var det hoppträning på schemat. Det ösregnade ute så vi fick kliva in i lilla ridhuset istället och där jobbade vi med studs, serier, galoppbommar och till sist en oxer med en upphöjd bom innan. Jag har tyvärr ingen film då minnet på mobilen tog slut (klantigt!) 
 
I överlag var han rätt stissig och hetsig idag. Fick hela tiden försöka tänka att allting skulle gå lååååångsamt. Långsamma travsteg osv. Vet inte om det var regnet som smattrade på taket eller om han helt enkelt bara var super stissig utan anledning. Men emellanåt kom han ner fint när vi jobbade över småhindrena och då kändes det riktigt bra! Studsen som vi hoppade efter serien (då var det studs in, ett galoppsprång, studs ut) gjorde han jättebra. Han hade mycket tryck men såg sig för bra och arbetade fint! Vi avslutade som sagt med en bom och sedan ett språng och oxer, då hoppade han kanon! Synd att vi inte har de på film :)
 
 
Imorgon är det planerat en uteritt med Josefin i mitt stall. :) Tänkte (om Josefin är med på det) försöka komma ut och cantra lite!
 
Kram /Emma

Träningen

| Postat i: Träning
1
Hej!
 
Idag var det som sagt hoppträning för mig och Rut vi började med lite gemensam framridning där vi red på fyrkantsspåret och sedan la 2 mindre volter på bägge långssidor. Mellan volterna red vi tagen bakdel. I början av passet kändes hon ganska bökig handen och tjurig. Hon gick inte precis där jag ville men ju längre vi red ju med accepterade hon mina hjälper. Sedan galopperade vi och där hade vi samma tänk som när vi travade fram.
 
Vi började med att rida en liten serie med små hinder där det var ett galoppspårng mellan här fokuserade vi på att de skulle vara rund i galoppen så de fick runda fina språng. Tycker att hon gjorde det lite stressat de första gångerna men sedan hoppade hon avspänt men energiskt. Sedan travhoppade vi några hinder som vi sedan la ihop till en liten slinga där alla hinder skulle travhoppas. Hon har verkligen blivit duktig på att travhoppa och jobbar med hindret på ett bra sätt.
 
Till sist hoppade vi en slinga med två hinder som vi hade galoppbom innan och en linje med 6 galoppsprång. Tycker att hon hoppade det på ett bra sätt. Hindrena med galoppbom kom hon bra på och fick några riktigt fina språng och linjen tycker jag att hon hoppade bra på. Så att sammanfatta är jag nöjd med ena delen av passet och mindre nöjd med andra. Måste verkligen rida lite mer markarbete så att jag får henne att bli lite mer uppmärksam, har varit lite sämre med markarbetet på senaste tiden. Men snart är vi back on track på den biten ;) Jag är däremot nöjd med hoppningen idag trots att det spöregnade större delen av passet!
 
Bild från tävlingen i Ånge som var i lördag =)
 
/Johanna
 

Redo för träning!

| Postat i: Dagens ridpass
0

/Emma


En fråga

| Postat i: Allmänt
1
 
 
Ser menyn till höger ut såhär för er också? Med typsnitt och allt?
 
Skulle ni snälla vilja svara på detta, det är till stor hjälp :) kram

SUPER BLING

| Postat i: Utrustning
1
Xtreme Horse makeover måste ju göra de finaste pannbanden som finns, iallafall mest Blingiga! Här är några exempel, själv skulle jag vilja ha alla!
 







/ Johanna

Bilder från tävlingarna i helgen

| Postat i: Tävling
1
I lördags var vi och hoppade i Ånge. Fimpe skötte sig kanon och hoppade riktigt bra :) 
Alltså jag ser alltid så arg ut när jag rider? haha.. lovar att jag bara är koncentrerad och inte sådär sur..:P
/Emma

Tisdag

| Postat i: Allmänt
1
Hej Igen!
Vill bara börja med att säga att det ska bli jätteroligt att börja blogga nu igen när Emma har gjort en sån fin design till oss!
Idag red jag ut en liten sväng och hade mamma med som sällskap så hon promenderade med oss så vart bara skritt idag. Men hon kändes pigg och fräsch.
 
Imorgon är det hoppträning är så mycket roligare nu när träningarna och tävlingarna är utomhus!:D
 
/Johanna

Uteritt i alla gångarter

| Postat i: Dagens ridpass
0
Hej på er! :) Idag är jag äntligen på bättringsvägen (har varit jätteförkyld och dålig med feber och huvudvärk i flera dagar) så jag lyckades ta mig ut på en tur. Red med Victoria och vi red i ca 1h 15min och red i alla gångarter. Hästarna var väldigt pigga och lite tittiga, speciellt min, haha.  Men de var mest pigga och glada vilket alltid är roligt :)
 
Imorgon är det hoppträning och jag hoppas verkligen att jag kan vara med, dvs. att jag håller mig såhär pass bra eller kanske till och med lyckats bli lite friskare :)
 
Bild från uteritten
 
Hoppas ni har haft en bra dag, kram på er.
 
/Emma

Nu kör vi igång igen!

| Postat i: Allmänt
0
Uppdaterad design och lite mer motivation :) Nu sparkar vi igång bloggandet igen! Kram

Utkast: May. 21, 2013

| Postat i: Allmänt
0
Hej, 
Jaa här händer det just nu inte så mycket men det är meningen att vi snart ska köra igång igen med bloggandet.
 
 

Hej på ett tag

| Postat i: Allmänt
0
Känner att jag tar en liten bloggpaus tillsvidare. Johanna kommer fortsätta blogga :) Vi hörs när vi hörs, kram på er:)
 
/Emma

~

| Postat i:
1

Hittade en fin bild från östjämten :)
FOTO: Sofia Bergvall
/Johanna


Måndag

| Postat i: Allmänt
0
Hej!
Idag red jag ut med Jenny vi började med att skritta en väg som kallas för övre rundan. Sedan red vi till masten som är en backe som är superbra att klättra i. Red upp där några gånger i skritt och trav sedan skrittade vi en bit till och sedan red vi hem igen, var ute i kanske 40-45 minuter =)

Mysigt täcke!

| Postat i: Utrustning
0
Hittade det här täcket på Hööks.se och jag tycker att det ser supermysigt ut. Ett sånt skulle jag vilja ha till Rut men det är ju inte riktigt täckessäsong just nu ;)
 
 
 

Måndag

| Postat i: Allmänt
2
Igår fick Fimpe vila och idag blir det en uteritt! :) Men först: jobb.
 
Slänger in några bilder från Östjämten så länge 
FOTO: Sofia Bergvall
'
/Emma

Söndag!

| Postat i: Allmänt
0
Hejsan, idag vilade Rutan jag och mamma åkte ut tillsammans till stallet och hjäptes åt med att mocka och packa maten.
Sedan borstade jag lite extra på henne idag eftersom att hon hade gjort typ lerinpackning över hela sig och jag hatar när hästen ser dammig ut. Så då är det bara att borsta och se glad ut, sen finns ju alltid räddaren i nöden nämligen glasspray. hehe!
 

Fotografering

| Postat i: Allmänt
0
Igår blev jag och Johanna fotade av jätteduktiga Emmy, här har ni ett smakprov på bilderna! Lägger ut resten när vi fått dom :D
 

Lite besviken..

| Postat i: Utrustning
0
Köpte ett par ridbyxor från Animo idag, jättesköna och jättefina!...tills jag hemma märkte av en rand bak som gör att de ser ut som att man har skitkonstiga underkläder på sig?!
 
Man ser de lite på denna bild, speciellt randen till höger..:
 
 
 
Och det syndes mycket mer i verkligheten och dessutom på båda sidorna :(.. så åkte faktiskt och lämnade tillbaka dom.. jättetråkigt då de var jättesköna! Men vill ju inte direkt gå runt med två sånna kanter/ränder på rumpan..
 
/Emma

Filmen från Östjämten

| Postat i: Allmänt
0
Hej,
Här kommer filmen från 120 i Östjämten förra söndagen.

Igår och idag

| Postat i: Dagens ridpass
0
Igår försökte jag mobilblogga men det fungerade inte alls... MYCKET irriterande! Red i alla fall ut tillsammans med Frida och Kerstin. Mest skritt och lite trav och vi var ute i 1 & 1/2 timme. 
 
Idag red jag med på mammas lektion. Jobbade lite bommar och så. Varken han eller jag hade så bra fokus men jaja, han fick i alla fall bli lite lösgjord och han tyckte det var kul att rida bommar :)
 
Imorgon ska jag och Johanna göra en rolig sak :D ni får se imorgon vad det är! 
 
/Emma

Torsdag!

| Postat i: Allmänt
0
Hejsan!
Idag red Sara på Rut så hon var snäll och mockade och fixade åt henne också =)
 
 

Film från träningen

| Postat i: Träning
0
/Emma

22:28

| Postat i: Allmänt
0
Filmen laddas upp så himla långsamt :(... så den kommer nog imorgon :) Slänger in ett par bilder som Emmas pappa fotade på träningen så länge :)
 
 
 
/Emma

dagens hoppträning

| Postat i: Allmänt
0
Film kommer senare! Fimpe var i alla fall sig själv igen vilket känns apbra :D
 
bild från filmen:
/Emma
 

Snygga Hoodies

| Postat i: Utrustning
1
Dessa snygga Hoodies är från Charlies Häst och Hund. Den längst upp är från Spooks och den längst ner är från Kingsland. Skulle inte tacka nej till någon av dessa!

Nytt tävlingsset :D

| Postat i: Utrustning
0

/Emma


Shoppat! :D

| Postat i: Allmänt
0

Visar när jag kommer hem :D

/Emma


Östersund

| Postat i: Allmänt
0
Hej,
Jag är i Östersund nu och åker hem imorgon så är hemma på kvällen/eftermiddagen. 
Mamma kommer att ta hand om Rut när jag är borta, förhoppningsvis så har hon tid att ta en liten promenad med henne idag annars får hon vila två dagar känns som att hon behöver lite återhämtning efter helgen, hon var så duktigt så mitt lilla hjärta :')
Rutan på tävling förra sommarn =)
 
 
 

Ridklubben Östjämten

| Postat i: Allmänt
0
Hejsan!
 
Tävlade i Östjämten idag.
110 hade vi 0+8 fel alltså två ner i onhoppningen vilket jag tar på mej själv, bägge nerslagen kom ur sväng. Fick inte riktigt ihop henne som jag ville. Kan ha berott på att jag är sjuk och ganska orkeslös men var egenligen skitpet. Så nu vet jag det till nästa gång att jag måste ha betydligt mycket mer tryck i svängarna. Men är super nöjd med grunden hon var pigg och framåt och hoppade bra. Så har egentligen inget att klaga på.
 
Sedan hoppade jag en 120 där jag hade 5 fel, det var en bed. A:0 så hade ett nedslag och ett tidsfel. Rev hinder nummer 2 som var ett plank, hatar plank de är så lätt att riva och ofta ganska lätta jämfört med vanliga bommar. 
Nog om det, eftersom att jag rev så pass tidigt i banan tog jag beslutet att rida lugnt och få en bra runda där jag kom bra på hinder. Vilket också gjorde att jag också tog längre vägar än planerat. 
Men jag är verkligen jättenöjd med dagens runda är nog en av de bästa vi har gjort tillsammans, kom bra på alla hinder och hon hoppade super. Känns så himla bra efter förra tävlingen där det inte gick så bra alls, känns som att hon trivs bättre ute plus att jag tycker att utomhustävlingar är bäst :D
 
Om någon av våra läsare var där idag och fotade och lyckades få kort på mej eller Emma får ni jättegärna maila de bilderna till oss på [email protected] =)
 

17:09

| Postat i: Allmänt
0

Hoppade endast en 110 idag. Petade en bom i grunden men han skötte sig bra, det var helt mitt fel:) Tycker dock att han kändes trött redan på framridningen (alltså innan framhoppningen) så jag strök mig i 120 :)

Bild från promenaden vi tog när vi kom hem :)


Lördag

| Postat i: Allmänt
0
Hej, 
 
Idag har vi som sagt varit på ponnytävlingar och kollat/coachat. Så kom hem ganska sent, men som tur var hade jag mockat imorse så vart bara ridning och lite förberedelser inför tävlingen imorgon kvar.
Började med att rida henne på banan vid stallet, idag kändes hon pigg och ganska stark. Fokuserade mest på att få henne mjuk och att hon skulle lyssna fram och tillbaka. Ville mest rida för att känna av henne lite idag men att hon fortfarande ska vara pigg och positiv tills imorgon.
 
Sedan fick sig lortgrisen en dusch vilket hon tyckte var sådär  men ren vart hon iallafall, la sedan på ett svett täcke från Bucas som är super bra när dom är blöta. Pälsen torkar mycket, mycket snabbare. Super bra!
Till sist vart det lite pyssel med utrustning som skulle putsas och läggas fram inför morgondagen.
 
Imorgon åker vi till Ridklubben Östjämten och hoppar en 110 och en 120, ska bli kul med första ute tävlingen för i år.
 
 

Duschad och klar!

| Postat i: Allmänt
0
Hej och förlåt för dålig uppdatering av mig den senaste tiden. Fimpe har i alla fall tagit det lugnt de senaste dagarna, vilat samt lattjat lite i skogen bara :) Imorgon är det tävling i Östjämten och jag har ganska nyligen kommit hem från stallet där jag var och putsade alla saker och duschade Fimpe:)
 
Ni får hålla tummarna för mig och Johanna imorgon :)
/Emma

Östjämten

| Postat i:
0

Hej!
Just nu är jag och Emma i östjämten å kollar på ponnytävlingar och coachar lite!:)

/Johanna


Dagen i bilder.

| Postat i: Allmänt
0
Hej!
Dagen började med att jag åkte på Equeen för att köpa en glasspray men slutade med att jag kom där ifrån med ett schabrak också.
 
Det vart ett marinblått Equline med bling, kunde inte gå där ifrån utan det om jag säger så. hehe!
Sedan åkte jag till stallet och mockade och packade höpåsarna sen när jag skulle packa hinkarna insåg jag att Ruts Musli var slut så fick åka till Birsta för att köpa ny.
När jag kom tillbaka så borstade jag och sadlade och tränasade och mötte Rebecca så red vi ut en sväng, hästarna var glada och det var superfint väder så var en jätterolig och mysig tur.
 

Bilder

| Postat i: Allmänt
0
Här kommer bilder på mej och Rut från i igår =) Var superkul att få hoppa ute första gången iår:D
Idag fick hon vila så var i stallet och mockade och packade mat och pussade på henne <3


Hopp och skutt

| Postat i: Dagens ridpass
0
Idag småhoppade jag, Emma och Johanna lite på nya banan :) Det stod framme några småhinder så vi tog tilfället i akt att hoppa lite då de är tävling på söndag och de inte var någon träning den här veckan då de är röd dag.  Fimpe tyckte de var väldigt roligt i alla fall :) Emmas pappa var snäll och knäppte några bilder, så slänger upp dom! Ni får ursäkta  ignorera mitt fighting-face och blundande, vet att jag är snyggast :')
 
'
Fimpe tyckte de var väldigt kul och var rätt piggelin som ni ser :D
 
/Emma