Onsdagens hoppträning

| Postat i: Allmänt, Träning
0
Vi red fram länge och hoppade kanske när det var ca 20 minuter kvar :) Prövade ju ett novabett idag och han verkade fungera bra på det. Skulle blivit förvånad annars då de är ett så pass snällt bett liksom. Är så himla trött och har ont i huvudet så kommer inte skriva något utförligt idag, kanske att jag gör det imorgon!
 
 
 
Måste bara tillägga att jag blev tillsagd att hålla kvar i vänster tygel när vi travhoppade räcket, så det är en tanke bakom, haha.. Ser ju lite konstigt ut.. Fimpe var ju i alla fall väldigt pigg med tanke på de två senaste dagarnas vila. Så han tyckte att vi konstant hade för låg fart, haha.. ;)
 
Vad jag måste bli bättre på: Att inte lockas att ta i honom när han springer på (som efter serien) utan istället lugnt föra ut honom för skänkeln och rida mer för sätet. Dock lättare sagt än gjort då de är som att en autopilot slår på och jag tar då i tygeln som en reflex när han vill öka. Men men, det måste jag verkligen bi bättre på, det stör mig jättemycket när jag kikar på filmen.. Sen måste jag också vinkla in armbågarna!!! Ååh det är så himla svårt då det är en otroligt gammal vana, men det ska bort! :P

Tränings-inlägget är snart på g!

| Postat i: Allmänt
0
Ska kasta i mig lite sen middag medan klippet laddas upp så bloggar jag sedan! :)
 
/Emma

Dagens Rut

| Postat i: Allmänt
0
Idag vilade Rut var i stallet tidigt och släppte ut hästarna så lär Rut stå inne och äta sitt hö sen hjälpte mig och sätta i den sista brodden, så nu har hon 4 på varje hov. :)
Imorgon åker jag till Borås med Emma i stallet som ska på finalen till Mountain Horse Ponny Cup och hjälper henne. Så när jag är borta som min kompis Jenny ta han om rutan :)
 
 
/ Johanna

Träna styrka

| Postat i: Allmänt, Övningar
0

Här presenterar Lotta en hoppövning som tränar hästens styrka och smidighet. Övningen består av studsar, kombinationer och hinder på S-båge.

Mål:
Ryttare och häst tränar på att arbeta med styrka och smidighet. Dessutom tränar ryttaren sig på att vara ”snabb i tanken”.

 

Svårighetsgrad:
Det här är en medelsvår övning som rids på ridbana eller i ridhus med måtten 20 x 60 m eller större. Hinderhöjd upp till 1.30m.

 

Uppvärmning:
Värm upp hästen genom att rida på volter och serpentinbågar. Flytta hästen sidvärts för att får den mjuk och eftergiven.

 

Hinderuppställning
Hinder nr 1: Serie som börjar med kryss med travbom framför (2.30 m) följt av en studs med ett räcke (3 m efter krysset) och därefter ännu ett räcke 6 m (ett galoppsprång) efter. Därefter kommer ett stigsprång 9.5-9.8 m (2 galoppsprång efter andra räcket). Serien avslutas med en oxer 19 m efter stigsprånget (5 galoppsprång). Avståndet är något kort.

Hinder nr 2: Räcke.

Hinder nr 3: Oxer ca 6-7 språng (23 m) efter hinder nr 2 (rids på S-båge).

Hinder nr 4: Studsserie med kryss, planka, kryss och planka (3-3.20m mellan).

Hinder nr 5: Räcke.

Hinder nr 6: Räcke 20 m efter hinder nr 5 (5-6 språng emellan beroende på hur du använder vägen och hur högt hindret är).

Övning A
Börja med att travhoppa hinder nr 3 med travbom 2.20 m framför (lägg ner bakbommen så det blir ett räcke). Travhoppa ett par gånger och lägg sedan upp hindret till en oxer. Fortsätt i galopp och lägg till studsen (hinder nr 4).

Övning B
Trava in i serien (hinder nr 1). När det går bra lägger du till hinder nr 2 och 3 på S-båge.

Övning C
Hoppa hela banan med hinderföljd 1-6. Tag god tid på dig och var noggrann med vägarna.


Lycka till med din träning!
Lotta Björe

Källa:jumpclub
 

Tisdag

| Postat i: Allmänt
0
Hej hallå!
Idag gick jag en sväng med Rut, men det vart inte så långt eftersom att hon fick så mycket snöstyltor =( mene tog in henne och ryktade ett tag istället. =)
 
 
/Johanna

Grattis till oss själva

| Postat i: Allmänt
0
Vi sitter just nu hemma hos Johanna och äter godis och kollar på TV. Vi kom nyss på att vi glömde blogga i förrgår om att vi nu har haft hästarna i ett års tid! Så den 28 oktober förra året kom Fimpe och Rut hem till Sundsvall! :)
 
De allra första bilderna som vi tog dagen efter att de hade anlänt 
 
 
💟 :)

Tisdag

| Postat i: Allmänt
0

Idag tänkte jag skritta ut men de var så mycket snö plus att det var nollgradigt =kramsnö=styltor= :( Fimpe har ju inga snösulor än (ska skos på måndag) så jag tyckte att det kändes som en onödig risk att ge sig ut.. Så han fick ta det lugnt idag. Imorgon är det hoppträning för Catta! :) ska prova novabettet då och se om de är något för honom :)


schabrak

| Postat i: Allmänt
0
Jag måste vara helt galen i schabrak, har inhandlat ett till idag =) jag tycker att det är det roligaste att shoppa till hästen, pannband är också kul!
 
 / Johanna

Revenge

| Postat i: Allmänt
8
Ska nu se på det senaste avsnittet utav Revenge samtidigt som jag käkar sen middag. Är det någon utav er som också brukar följa den serien? :)
 
 
/Emma

Lärorikt!

| Postat i: Allmänt
0

Måndag

| Postat i: Allmänt
6
Idag har Fimpe vilodag! Var där och mockade och pysslade tidigare idag och åkte nyss förbi en sväng för att hänga in täcket på tork. Det har snöat jättemycket hela dagen så det var ordentligt blött! 
 
Här får ni ser hur mycket snö vi hade i morse, I MORSE...
 
(min katt Theodor som alltid följer med när jag går på promenader med hunden ;))

Måndag

| Postat i: Dagens ridpass
2
Hej hallå! idag red jag ut en sväng barbacka det snöade jättemycket idag så dte var inte ens så lång tur. Hon fick snöstyltor hela tiden så hon snubblade en hel  del :/ måste sätta dit snösulor nästa gång hovis kommer!
 
bild på rut som 3-åring. bäbis<3
 
/ Johanna

Dagens ridpass

| Postat i: Allmänt, Dagens ridpass
3
Skrittade ut tillsammans med Lisa och Sigge.:) Vi var ute i ca en och en halv timme. Riktigt kallt var det!! :(
 
 
Det är lätt att glömma hur viktigt och hur bra det faktiskt är med ordentliga skritt-turer! Jag och Johanna var ju jätteduktiga för något år sedan och skrittade ut tillsammans varje lördag. De ridturerna var oftast 3 timmar långa! :)
/Emma

Ryttar-VM 2014

| Postat i: Allmänt
0
Här har ni reklamfilmen för ryttar-VM i Normandie 2014!
 
 

Dagens ridpass

| Postat i: Allmänt, Dagens ridpass
1
Trimmade honom i stora ridhuset och prövade det nya kulbettet. Han verkade i alla fall gilla bettet, vilken känns skönt :) Tror faktiskt det överlag passar honom mer som vardagsbett än de gamla tredelade, men ska såklart altinera mellan några olika bett för munnen och tändernas skull.
 
Ridpasset i stora drag: fokuserade mycket på rakriktning och till en början var de prio ett. Red flera meter innanför spåret så att de verkligen var synligt om han skulle skjuta ut de minsta med bakdelen etc. Det andra som var viktigt var att få honom att verkligen ta stöd lika mycket på båda tyglarna. Det är lätt i höger varv men vänster är lite klurigare, men det rättade snabbt till sig. Gick sedan över till att arbeta med att korta och länga i alla gångarter. Använde mig sedan också lite utav en övning som vi gjorde på den senaste träningen för Catta. Jag tog hjälp utav hörnen och riktigt formade honom för skänkeln i dem samtidigt som jag gjorde tydliga halvhalter som skulle få honom att väga av och sätta sig lite mer på bakbenen. Det fungerade faktiskt bra idag! Förra gången vi gjorde det vart han lite springig och slank iväg för mig, men nu kändes de bra :) 
 
Grabbarna grus med hela huvudena nerkörda i ensilage-balen ;)

Här står Fimpe

| Postat i: Allmänt
4
Här är alltså mitt stall :) :
 
Detta är taget från dörren där man oftast går in. Privatstallets huvudentré. Rakt fram allra längst bort ser ni några personer som står i mellangången till ridskolans ponnystall. Den grå dörren innan brukar oftast vara stängd så de är lugnt och skönt för hästarna. Sen ser ni också ingången till sadelkammaren till vänster bakomför den sista boxen på vänster sida.
'
Här är stallet taget från den grå dörren som jag berättade om. Till höger har vi en stor whiteboardtavla där allt om scheman, hagar och övriga meddelanden står. Till vänster har vi spolspiltan. På höger sida ser ni att väggen svänger tvärt utåt, det är för ingången till sadelkammaren är där.
 
Spolspiltan.
 
En del utav sadelkammaren. Mitt skåp är det låsta i mitten.  Till höger hänger sadlarna och mitt emot skåpen ni ser sitter en till rad med skåp och bakom dom ytterligare en till rad. Men det har jag inte fotat då jag bara är i den här delen av sadelkammaren. :)
 
Sadlarna som hänger till höger om förra bilden
Mitt skåp
-
Fimpes box
-
 
I den där mellangången jag pratade om tidigare så har vi både omklädningsrum, tork och tvättrum samt toalett.Men toaletten fotade jag inte, haha..och inte själva mellangången heller, utan bara rummena. Men hoppas de duger!
 
Omklädningsrummet då:
Tork och tvättrum:
 
 

Bilder kommer!

| Postat i: Allmänt
0
Vi fick ju en fråga för ett tag sedan om vi kunde visa våra stall osv. Johanna var ju duktig och gjorde det på en gång, men jag har liksom glömt det varje gång jag är i stallet. Men jag tänkte försöka fixa de bilderna idag! Så ni vet att det är påväg och att jag inte har glömt det :)
 
/ Emma

Nytt bett!

| Postat i: Allmänt, Utrustning
2
Igår införskaffade jag ett nytt bett. Det jag köpte är ett kulbett/waterford bett som jag ska ha till Fimpe. Det ser ut såhär:
Det är ett snällt bett som kan röra sig lite mer än ett traditionellt då det har fler brytpunkter
(se bild) Hästarna ska i alla fall uppskatta detta och suga bra på det.

Övning som tränar upp snabbhet och teknik

| Postat i: Allmänt, Övningar
0

En rolig hinderuppsättning där du kan träna olika vägar och svängar genom att använda din fantasi. Här övar hästen upp snabbheten och tekniken i svängarna, vilken är bra för att klara en omhoppning på snabb tid.

 

Källa: Övningar och banor för hästhoppning


Fredag

| Postat i: Allmänt
0
Idag har Fimpe vilat! Var där och mockade, packade mat och pysslade lite på honom tidigare ikväll. Broddade honom även då det snöat större delen av dagen idag. :)
 
Goplupp :-*

Lamicell

| Postat i: Allmänt, Utrustning
0

Mysigt och fint täcke från Lamicell
 
 

Övning

| Postat i: Allmänt, Övningar
0
Den här övningen är nyttig för hästar som vinglar och/eller hoppar till vänster eller höger. 

Övningen består av tre hinder efter varandra, med lodräta bommar emellan för att hjälpa hästen att hålla sig rak. Börja med att lägga bommarna i höjd med hinderstöden, och flytta sedan in dom efter hand mot mitten.

Källa: Övningar och banor för hästhoppning


Torsdag

| Postat i: Tävling
0

Fimpe fick gå en sväng i skogen tillsammans med Rebecca och Vasco. Red barbacka och det gick bra! Det vart bara dramatiskt en gång på hemvägen då Fimpe blev rädd för någonting och stack iväg åt sidan i galopp & studsade och for. Men de gick bra. Man har väl bättre balans än man tror antar jag :)


Tips

| Postat i: Allmänt, Tips
0
Det är nog många som inte tänker på att man inte ska lägga på skrittäcket direkt efter ett hårt träningspass. Varför ska man inte göra det? Jo, för om man gör det så hindrar man hästen från att avge den värme som den försöker bli av med genom att svettas. Så därför är det bra att man väntar några minuter! :)

Lånad bild

mot stallet

| Postat i: Allmänt
1
Nu åker jag till Rut och fixar i stallet, sedan blir det jobb 15-23 :)
 
/ Johanna

Klockan

| Postat i: Allmänt, Övningar
0
Med denna övning tränas hästen att hoppa på böjt spår och volt. 
Övningen består av fyra låga hinder eller upphöjda cavaletti. 
Börja tex. att hoppa endast klockan 12 och 6 och när det går bra, lägg till 3 och 9.
Upptäck skillnaden mellan att rida på inner- eller ytterbåge, hur många galoppsprång som behövs osv. Hindren han placeras på olika avstånd och cirkeln göras olika stor. 


Källa: Övningar och banor för hästhoppning


Onsdag

| Postat i: Allmänt
1
Idag red jag ut en liten tur på Rut skrittade bara, hon skötte sig bra inga vändnings försök idag inte! ;) 
Hon verkade nöjd med att få komma ut och röra lite på sig :)
 
min prinsessa <3
 
/Johanna

Kamera i transporten

| Postat i: Allmänt, Tips
2
Ett budgettips på kamera i transporten!

Det är ju ganska dyrt att köpa en kamera till transporten. Därför kan man, om man vill spara lite slantar, istället köpa en vanlig webbkamera! Den sätter man upp där framme där man har sadelskåpet i transporten (alla har ju inte det där framme, men ni förstår ju att den helt enkelt ska sitta så att den är riktad mot hästen framifrån) och sedan kopplar man den till en bärbar dator! Betydligt billigare :)


Lydnadsövning

| Postat i: Allmänt, Övningar
0
Detta är en utmärkt övning för att träna hästens lydnad. 

Du rider först cavalettibommarna, fattar sedan galopp och hoppar oxern i mitten, efter det saktar du av i trav och rider över nästa cavalettiserie. Enkelhindren och galoppbommarna läggs sedan till övningen och kan kombineras till en liten lydnadsövning.



Cavalettibommarna kan varieras med upphöjda bommar eller liggande direkt på marken.

Avståndet mellan cavalettibommarna: 110-130 cm. Kanske lite kortare om du har en ponny.


Källa: Övningar och banor för hästhoppning

Tisdag

| Postat i: Utrustning
0

Idag vilade Rut eftersom att hon vaccinerades igår, sist hon vaccinerades reagerade hon väldigt mycket. Så den här gången så får hon vila helt enkelt. Min mamma var snäll och var i stallet & mockade när jag var på jobbet. :) så åkte bara dit och pysslade om henne i eftermiddags. imorgon ska jag till stallet tidigt och släppa ut hästarna så blir även en liten uteritt på morgon. :)

/Johanna


Tisdag

| Postat i: Allmänt, Dagens ridpass
0
Det blev en skritt-tur med tanke på gårdagens trimning och morgondagens hoppträning. Fimpe har varit väldigt rädd när man har mött andra hästar/ryttare i skogen som har pannlampan på, slänger sig och vill vända så fort han kan liksom. Men idag så var han faktiskt jättelugn! Visst han trampade på stället och var lite uppjagad, men han försökte varken vända eller fly fältet vilket känns jättebra! :) Han är ju en väldigt "cool" kille som oftast förstår ganska snabbt om någonting inte är så farligt som han trodde vid första anblick. Så jag antar att detta helt kommer att ge med sig om bara någon vecka. I alla fall förhoppningsvis! :)
 
Fimpe är ju en riktigt busig häst. Alltså han är verkligen som en lite busunge som ska hitta på hyss hela tiden. ;) Han ger en gärna lite tjuvnyp med glimten i ögat, haha :) Idag har han smakat/smaskat på: 
 
  • mina hörlurar till iphonen (tog liksom tag i det helt oprovocerat)
  • mina vantar
  • sidostycket på tränset (var de de här som kallas bett eller???)
  • tyglarna
  • min jacka (määh, ska man behöva HÄMTA godiset själv också eller?!)

Hahaha! Man kan inte bli arg heller, när man ser hans busiga blick så förstår man verkligen hur roligt han tycker det är att retas ;) 
Skitunge ♥
 
/Emma
 

-

| Postat i: Allmänt
4
Hej hallå!
Tänkte berätta att jag var på kliniken med Rut igår det gick bra :) gjorde böjprov osv. och hon visade inget alls, det är skönt att veta nu när hon ska vilas efter tävlingssesongen. Sen vaccinerade vi henne också, hon skötte sig faktiskt bra på kliniken, har ju aldrig varit där med henne tidigare så jag trodde attt hon skulle vara stressig & jobbig men inte då! :)
 
 
/ Johanna

Tittig häst

| Postat i: Allmänt, Tips
3
Många har nog lite problem ibland med sina tittiga hästar.
Ett vanligt fel är att man vänder upp hästen mot det som är "farligt" och försöker tvinga dit den.
Vårat tips är: du ska inte gå rakt mot/på saken som är läskig. Ställ istället hästen bort ifrån det och försök fortsätta med det du höll på med precis som vanligt! Man ska helt enkelt inte göra en så stor grej utav det.


Lite hjälp

| Postat i: Allmänt, Övningar
0



 

Måttabeller! Det kan ju vara bra att ha om man ska göra egna övningar eller helt enkelt behöver öva på att komma ihåg dem  =)


Dagens ridpass

| Postat i: Allmänt, Dagens ridpass
1
Trimmade honom lite lätt i ridhuset. Red i alla gångarter och flyttade honom mest för skänkeln samt lite öppna och sluta. Relativt mycket galoppjobb. Han var lite trixig i början med att inte vilja gå på rakt spår, liksom skjuta ut bakdelen innanför spåret. Men de löste sig rätt snabbt. :) Red inte alls så länge utan kanske 50 min. 
 
Skitig spegel i lilla ridhuset :P
 
/Emma

Clinic

| Postat i: Allmänt
0
Den 21 November kommer Malin Baryard och Peder Fredricsson till Sundsvalls RK för att ha clinic! Missa inte detta :)

 
 
 

Stretching

| Postat i: Allmänt, Tips
1
Något som är väldigt lätt att göra (men lika lätt att glömma) är den klassiska morots-stretchningen! Ett väldigt simpelt och ofarligt sätt att stretcha sin häst efter arbete för att på sikt uppnå mer flexibilitet.
 
 
Såhär gör man:

 

1. Du ställer dig vid sidan om hästen och lockar den med en morot för att få den att böja sig med halsen brevid (eller strax bakom) sitt eget framben enligt bilden. Detta gör du på varje sida. Om man har svårtflörtade hästar så kan man ge dom en s.k "flörtgodis" innan man börjar.Man låter dom alltså få en bit morot innan man börjar så att dom vet vad det handlar om.

2. Samma sak igen fast nu håller du moroten vid virveln. Dock så kanske man måste ha förståelse för att man inte lyckas göra denna på en gång om man aldrig stretchat förut. Sedan får man ju inse begränsningarna för sin egen häst. Vissa kanske är så pass stela att dom inte når dit. Då får man kanske nöja sig med den första övningen för att sedan successivt flytta sig lite bakåt varje pass. Detta gör du också på båda sidorna.


3. Nu lockar du hästen att böja sig ner och in mellan sina framben så långt bak den kan så att ryggen stretchas ordentligt. Samma sak här, börja inte för långt bak på en gång och ha inte allt för höga krav. Det är bra att ta det successivt ifall att något stramar.


4. Sista övningen. Nu ska du locka hästen att sträcka ut sin hals uppåt så att det ser ut som på bilden. Det kan ta ett tag men man får vara envis och bara fortsätta att locka dom dit upp helt enkelt =)

 


Att tänka på: Hästen ska vara varm i kroppen när du gör detta. Den ska minst ha rört på sig i 30 minuter så att man inte råkar göra så att den sträcker sig eller dylik. Ha också tålamod, en del fattar övningarna supersnabbt och andra inte. Men oftast så lär dom sig det på några försök då det är mat involverat ;)

 

Kavaj!

| Postat i: Utrustning
0
Hej säljer nu min Pikeur kavaj i storlek 34, modell Ghia. Kavajen är i soft shell material som är vatten avisande. Sparsamt använd kavaj! Pris idé: 1200:-
För mer info eller intresse kontakta mig, Johanna, på [email protected].
 
Färgen heter midnight blue. 
 
/Johanna

Lär dig känna rytmen

| Postat i: Allmänt, Övningar
0
TRÄNINGSTIPS: Lotta Björe ger tips på en övning som du kan använda när du vill träna på att känna rytmen och att rida i rätt grundtempo. Dessutom övar du på att ha bra framförhållning.

Mål
För ryttaren att lära sig att rida i ett bra grundtempo och behålla rytmen. Rätt utförd förbättrar övningen ryttarens kontroll över hästen.

Svårighetsgrad
Det här är en övning som rids över cavalettibockar och låga hinder. Den rids i ridhus eller på ridbana med måtten 20 x 50 meter eller större.

Uppvärmning
Värm upp hästen i trav och galopp. Rid på en volt över cavalettibockarna (hinder nr 1 och 2) med tre språng mellan bockarna. Var noga med att ha hästen runt den inre skänkeln och anpassa tempot. 

Hinderuppställning
Hinder nr 1: Cavalettibock på böjt spår. 
Hinder nr 2: Cavalettibockar på böjt spår (10-10,5 meter efter hinder 1).  
Hinder nr 3: Cavalettibock. 
Hinder nr 4: Serie som startar med ett kryss, sedan kommer en planka 3-3,2 meter efter. Serien avslutas med en oxer 5,5-5,8 meter efter plankan. 
Hinder nr 5: Räcke med utfyllnad. 
Hinder nr 6: Oxer. 
Hinder nr 7: Oxer. 
Hinder nr 8: Plank (räcke).

Övning A 
Rid på en volt över cavalettibockarna (hinder nr 1 och 2) och fortsätt över den andra cavalettibocken (hinder nr 3). Byt varv och rid övningen åt det andra hållet. Träna på att använda blicken och att tidigt titta mot nästa hinder.

Övning B
Starta i höger galopp och rid hindren i ordningen 1-2-3-4-5 och avsluta med hinder nr 3. Sväng till höger och börja om på hinder nr 1 igen. Det här är en evighetsbana där du tränar på att bibehålla kontroll och rytm.

Övning C
I den sista övningen rider du samma bana men efter hinder nr 3 vänder du till höger och rider in mellan cavalettibockarna och hoppar hindren 6, 7 och 8 i en s-formad båge. Dessa hinder kan vara lite högre än de övriga.

Tänk på
Var noga med att ha framförhållning och att bibehålla en bra rytm och kontroll över din hästen genom hela övningen.

Lycka till!

Källa: tidningenridsport.se


Hahahah

| Postat i: Allmänt
2
Kvällshumor alltså....
 
(blir roligare ju fler gånger man tittar)

Söndag

| Postat i: Allmänt
0
Idag fick Fimpe gå en tur i skogen. På eftermiddagen/Kvällen var jag på klubben och hjälpte till med löshoppning. Det var några bebbar som skulle få hoppa och de tyckte allt att det var läskigt i början, men sedan var de så duktiga så :)
 
/Emma

Söndag

| Postat i: Allmänt
0
Idag var jag ut till stallet efter jobbet och borstade och gick ut med henne en sväng :) Mamma hade varit där tidigare idag och mockat åt mig :)
 
 
/ Johanna

Är på näset och kollar på Ted-träningarna med Anna! :)

| Postat i: Tävling
0


Tips & Trix

| Postat i: Allmänt, Tips
0
Att den sidan som hästen ofta kan kännas stelare och/eller mer ovillig att böja på, inte alltid är hästens svaga sida? Att hästen är mer ovillig i den sidan kan tyda på att den helt enkelt orkar hålla emot mer.  Alltså kan det vara hästens starkare sida!  ...Klurigt men tänkvärt..:)


Lördag

| Postat i: Allmänt
0
Idag är jag i övik för att fira min morfar som har fyllt år, så Fimpe har vilodag! :)
 
mobilbild från i somras

Stigbygel-påsar!

| Postat i: Allmänt
2
Är det någon som vet vart man kan besällta stigbygel-påsar? Har letat och letat nu men jag hittar inte :(
 
/  Johanna

Träna lydnad med timglaset

| Postat i: Allmänt, Övningar
3
TRÄNINGSTIPS: Du behöver ha en lydig häst när du kommer in på tävlingsbanan. Det här är en hoppövning där du framför-allt övar hästens lydnad. Du tränar också på att få din häst att byta galopp när du behöver.

Mål
Lydnadsövning som kontrollerar att ryttaren kan få hästen att vända, byta galopp och hoppa utan att tappa rytmen. 

Svårighetsgrad
Den här övningen är en medelsvår övning som passar bäst till rutinerade hästar som är reglerbara och kan byta galopp. Övningen rids i ridhus eller på ridbana med måtten 20x60 meter. Hinderhöjden kan varieras mellan 0,60 och 1,00 meter. 

Uppvärmning
Börja med att värma upp hästen i samtliga gångarter. Öva på att byta galopp över de upphöjda cavalettibockarna på skissen. Rid i ett lugnt tempo och var noga med att förbereda varje byte. 
Gör ett "markerat galoppsprång" över cavalettibockarna. Det kan vara en bra hjälp att räkna 3–2–1–byt, för att ge byteshjälpen i rätt ögonblick. Det är viktigt att hästen har energi i galoppen även när du rider i ett lugnt tempo. Om den inte vill byta galopp så kan du behöva "knacka till" lite bestämt med skänkeln. 
Starta med att hoppa fram i galopp på hinder nummer 1 och 2. Därefter hoppar du fram på kombinationen. 

Hinderuppställning
Hinder nummer ett och två är rättuppstående hinder. 
Hinder nummer tre är en trekombination med cirka 6,50 meter mellan hindren, avståndet kortas något för ponnyer beroende på ponnyns storlek. 

Så här rider du övningen
Starta i vänster varv och hoppa hinder nummer ett och därefter tre, vänd till höger och byt galopp över den första av de tre cavalettibockarna. Fortsätt i galopp över den andra cavalettibocken, byt galopp igen och hoppa tillbaka över hinder nummer tre, kombinationen från andra hållet. Avsluta med att hoppa hinder nummer två. Hoppa övningen flera varv efter varandra. Rid i lugn rytm genom hela övningen och känn efter att du har kontroll på hästen både framför, över och efter hindren. Var noga med att hästen går kvar i samma lugna rytm och "sitter ihop" både under vändningarna, under galoppombytena och över hindren. Ta ut svängarna ordentligt mellan cavalettibockar och hinder så att hästen formar sig i sidorna. Var noga med att följa vägen och titta var du ska. 

Slarva inte!
Även om bytet misslyckas är det viktigt att du följer den planerade vägen. Rider du slarvigt så blir rytmen dålig. Om bytet misslyckas flera gånger kan det däremot vara lämpligt att lägga en extra volt. Låt hindren "komma till dig" istället för att göra alltför stor affär av dem.

Lycka till!

Källa: tidningenridsport.se


Klättring

| Postat i: Allmänt
1
Idag red jag & Victoria ut i skogen tillsammans! Vi klättrade även med hästarna upp till masten några gånger. Jättebra träning som man inte ska glömma! klättring alltså :)
 
Här har ni en film på den backen (masten) som jag filmade i våras. Galopperade med en hand så de ser ju ut som de gör, men ni får i alla fall se backen. Klippte filmen lite på nervägen så ni får se hela backen men slipper se exakt hela nerskrittningen.. :)
 
Vet inte varför det blev sån himla pissig kvalité :( youtubes fel..
Det är mycket brantare än de ser ut kan jag också tillägga! Ser typ platt ut på filmen.
/Emma
 
 

Fredag

| Postat i: Allmänt
2
Hej, idag vilade Rutan var i hos henne och mockade, fyllde på mat och pysslade om henne :) 
<3
 
/ Johanna

stallet.

| Postat i: Allmänt
0
Fick denna fråga:
 
Så här kommer lite bilder på stallet som jag har Rut i :)
Stallet:
   
 
Nedre delen av mitt skåp:
 
Övre delen av mitt skåp:
 
Duschen:
 
Rut box:
 
Sadelkammaren:
 
/ Johanna

Torsdag

| Postat i: Allmänt
4
Igår skulle jag bogga när jag kom hem från jobbet men var så sent, jag jobbade kvällspasset vilket är mellan 15-23 så kom hem så sent!
Igår red jag ut en sväng, hon är ju på sin vila nu men vill inte låta henne stå helt så skrittar ut lite då och då så att hon får röra på sig. Hon skötte sig iallafall bra igår :)
 
 
/ Johanna

Det visste ni inte...

| Postat i: Allmänt
2
Jag älskar att kolla på matprogram och inredning/kläder/pysselprogram. Några av favoriterna är: Leila bakar/leilasjul osv, masterchef australia/USA osv, kockarnas kamp, Sommar med ernst, äntligen hemma, hela sverige bakar ;) Gillar även programmet "say yes to the dress" som går på TLC. AS bra :) hahaa!
 
..vuxenpoängen tickar in.. :P
 
 
 

1000-TACK

| Postat i: Allmänt
1
För alla fina kommentarer den senaste tiden, verkligen jättekul :D <3
 
/ Johanna & Emma

Träna anridning

| Postat i: Allmänt, Övningar
1
Lägg ut en bom eller cavaletti i varje hörn, samt en bom innanför spåret mitt på den ena långsidan. Övningen rids i galopp. Illustration: Hella Stening.

TRÄNINGSTIPS: Det är lättare att göra ett bra markarbete med hopphästen om du rider en markarbetsbana. Bommar eller cavaletti används i galopparbetet för att balansera av hästen och få den att gå i en mer bärig galopp.

Om denna övning utförs på rätt sätt får du hästen att arbeta i en mer kontrollerad galopp. Här presenterar Sylve Söderstrand en övning där ryttaren tränar rytm och anridning. 

Syfte
Målet med den här övningen är att du kan hålla en jämn rytm både före, över och efter bommar/cavaletti. Ryttaren tränar anridning och arbetet gör att hästen blir lydig och påverkbar i anridningen. Bommarna är kontrollpunkten; det är oerhört nyttigt för alla hästar och ryttare att träna anridningar för hitta en bra rytm. 

Svårighetsgrad
Den här markarbetsövningen passar alla hästar. Om du rider en mindre rutinerad häst kan du sänka kraven.

Banan
Lägg ut en bom eller en cavaletti i varje hörn på ridbanan. Lägg även en bom innanför spåret mitt på den ena långsidan.

Rid så här
Börja med att galoppera över de bommar eller cavaletti som ligger i hörnen. I nästa övning startar du i vänster varv, rider utanför bommen/cavalettin i hörnet och flyttar ut hästen med de inre hjälperna. Gör en mjuk båge in mot mitten av ridbanan och runda bommen som ligger på långsidan. Rid tillbaka ut mot spåret och runda bommen/cavalettin i nästa hörn. 

Rid ner i långsam galopp där du mer eller mindre bara "styr" hästen runt varje bom/cavaletti i första hand för dina skänklar. När hästen förstår att den ska bibehålla galoppen kan du öka kraven genom att rida en aning i sluta/tagen bakdel in mot ridbanan. Börja med ytterhjälperna så att du påverkar bakdelen en aning sidvärts. Sedan riktar du in hästen mot spåret igen och flyttar den tillbaka till spåret genom att rida öppna/skänkelvikning. 

Du rider alltså sluta in mot mitten och skänkelvikning eller öppna tillbaka till spåret med hästen vänsterställd hela tiden. Det är viktigt att din vikt är med i rörelsen och att du sitter mitt över hästen. Om du har en mer rutinerad häst kan du tvära mer i sidvärtsrörelserna. Variera och nyansera hästens galoppsprång under övningen. 
Efter en skrittpaus rider du övningen i det andra varvet. Övningen kan varieras med att du lägger en volt runt bommen/cavalettin i hörnet både före och efter sidvärtsrörelserna. 

Variationer
Övningen kan ridas både med och utan stigbyglar och du ska variera din sits. I det här arbetet lägger man även in trav regelbundet där hästen får släppa ut överlinjen och slappna av. Rid serpentiner och åttvolter för att kontrollera att din häst är avslappnad och använder sin rygg. Hästen ska svara både för de inre och de yttre hjälperna.

Tänk på
Det här är första steget till att samla hästen och till att rida förvänd galopp. Om du ska lyckas med övningen är det viktigt att du verkligen kontrollerar att du sitter rakt över hästen, är med i rörelsen och använder ett medvetet kroppsspråk.

Lycka till!


Källa: Tidningen ridsport

Torsdag

| Postat i: Allmänt
4
Som ni såg på det tidigare inlägget så red jag ut idag. Tanken är att han ska trappas ner lite succesivt. Dvs. kanske inte så mycket konditionsträning osv längre utan han får ta de lite lättare när han inte tränas. :) Idag fick han en skritt-tur ute på ca en timme. Det var väldigt klaffsigt pga. allt regn som har varit de senaste dagarna, så de blev ingen trav tyvärr!
 
/Emma
 

Ute på ridtur

| Postat i: Tävling
1

...i höstmörkret


Övning för en bra kommunikation

| Postat i: Allmänt, Övningar
0



TRÄNINGSTIPS: 
Det är en övning som hjälper dig att få en bra kommunikation med din häst. Övningarna rids i både trav och galopp och innehåller växlingar mellan olika tempon. 


Syfte
Hjälper dig att få igång en bra kommunikation med din häst. Din hjälpgivning blir samspelt genom att du får öva på att känna vad som är lagom mycket hand och vad som är lagom mycket skänkel. Övningen tränar även hästens styrka och koordination. 

Svårighetsgrad

Lätt till medelsvår övning där du behöver kunna kontrollera din häst. Hindren kan vara ganska låga mellan 0,60 och 1,00 meter.

Hinderuppställning
Bomserie 1 är en travserie (cavaletti) med 1,30 meter mellan (på mitten). Hinder nummer 2 och är två studsserier kryss-planka-kryss (tränar styrka och koordination) på diagonalerna med tre meter mellan hindren i serien. Hinder fyra och fem är oxrar med markbom på båda sidor om hinderna.

Uppvärmning och framhoppning
Börja med att värma upp hästen i samtliga gångarter. Öva på övergångar mellan skritt och trav. Starta med att trava fram hästen över bomserien ett par gånger i båda varven. Därefter hoppar du fram på hinder nummer 2 (studsserien) ett par gånger på låg höjd med anridning i trav.

Så här rider du övningen
1. Starta i vänster varv och trava över cavalettiserien.
2. Trava in i studsserien på diagonalen.
3. Lägg en volt runt räcket på meddellinjen i höger galopp och fortsätt i galopp mot nästa studs. Landa i vänster galopp och öka galoppsprången efter studsen och fånga upp hästen på kortsidan.
4. Rid hinder nummer fyra och fem på långsidan med så många galoppsprång som möjligt mellan hindren men med bibehållen bjudning. Sakta av till skritt.

Banan kan ridas flera gånger i följd. Tänk på att vara noga med att forma hästen runt innerskänkeln i svängarna före och efter hindret. Lycka till med din träning!

Källa:tidningen ridsport




Isaac död

| Postat i: Allmänt
1
 
Källa: Hippson

Filmen

| Postat i: Allmänt, Träning
1
Som sagt inte så jättevacker ridning eller så och han ruskar väldigt mycket på huvudet och försöker få öka på mycket på denna träning men jaja, han hade kul i alla fall ;)
 
 

Hoppträning

| Postat i: Allmänt, Träning
0
Idag var det inte så jättemycket hoppning med tanke på att vi tävlade i helgen. Trimmade dem först halva passet. Sedan gick vi över till att travhoppa studs, hoppa sockerbitshinder, oxer med galoppbommar och några hinder med relaterat avstånd. Vi hoppade inte högt utan det var kontroll och lite styrka som var fokus
idag. 
 
Fimpe var rätt pigg och hade ibland lite svårt att lyssna på mig när vi väl skulle iväg mot ett hinder. Ungefär "men släpp mig dåååå!!". Dock gick det inte så himla fort utan han mer stutsade lite och höll på för att visa sitt missnöje ;) haha. Men man kan ju inte bli arg på honom för att han tycker det är så himla roligt, gullehästen! :)
 
Film kommer såfort den har laddats upp på youtube. Antingen ikväll eller imorgon! :)
 

JH Collection

| Postat i: Utrustning
4
Tycker Hööks JH Collection just nu har super fina produkter och de är bra pris på dem! :) Här är några favoriter:
 
/ Johanna

Onsdag

| Postat i: Allmänt
0
Hej, idag vilade Rut tog in henne lite tidigare idag med eftersom att hon var så blöt och det är sjukt lerigt i hagarna nu :( Så hon fick gå in och mumsa på lite hö =) Mockade och packade mat åt henne tidgare imorse när vi hade morgonfodring så pysslade om henne lite nu när jag var där vid lunch, det uppskattades av henne :) <3
 
Eftersom att Rut har sin vintervila nu så kommer jag inte kunna skriva så många "dagens ridpass", men ska försöka skriva om en massa annat. Har ni något/några önskemål på vad jag ska skriva om? Tveka inte att skriva en kommentar eller ett mail, [email protected] är våran mailadress.
 
 
/ Johanna

Vill ha!

| Postat i: Utrustning
1
Hittade en fin lädergrimma som jag vill ha :) den finns hos sharpman och kostar 479:-. Den är fodrad med fårskinn som man sätter fast med kardborre så man enkelt kan ta & på för att tvätta! AS smart!
 
/ Johanna

Tisdag

| Postat i: Allmänt
6
Idag fick alltså Fimpe vila. Var där och mockade och fixade tidigare ikväll. Skulle som jag nämnde i förra inlägget försöka sätta i några broddar men de ville sig icke i början. Sen kollade vi också på väderprognosen och enligt den så var det relativt lugnt med snö och is, så de får helt enkelt vänta. Ingen stress :) 
 
Fimpe idag :)

Snööö

| Postat i: Allmänt
3
Som ni  läste i johannas tidigare inlägg så har det alltså snöat i sundsvall inatt/idag! Det mesta har visserligen smält bort, men Fimpe har inga broddar så jag ska passa på att sätta i dem ikväll då han har vilodag. Undrar bara hur pass svårt det kommer att bli med tanke på hur lerigt det har varit. Broddhålen lär vara full med lera.. :(  
 
 
En till som inte gillar snö sådär värst ;)
/Emma

stallet tisdag

| Postat i: Allmänt
0
Hej, nu har jag varit i stallet och mockat, packat hö & krafft. Passade som sagt på att ta in henne efter som att det var så otroligt blött ute, hennes täcke var dygsurt. =( När jag kom till hagen stod hon och skakade stakars gumman. Så bytte täcke till ett som var torrt & lite tjockare och gav henne en massa hö :) Klart det blir kallt när det är 0 gradit, blött och blåser. Tog även in 3 andra hästar åt några i stallet som är i skolan/ på jobbet alla verkade nöjda att få komma in och äta och slippa stå i regnet/snön.
 
Ska åka till stallet igen i eftermiddag och byta till hennes vanliga täcke som jag tog hem och la i mitt torkskåp, ska även passa på att gå en liten promenad med henne :)
 
 
/ Johanna

Frågor & Svar

| Postat i: Allmänt, Q&A
1
Fick en fråga som jag tänkte kunde vara bra att svara lite allmänt på, det är ju ett rätt vanligt problem nämligen :
 
 
Svar: För det första så behöver man inte tänka att det är just tävling. Det kan istället ses som en träning (både för dig och hästen) att vistas på tävling! Alltså inga krav, det får gå hur det vill, ni båda övar ju på detta! :) Sen (om de är hoppning) se till att gå banan noga och ha gott om tid på dig när du gör det, så att du lugnt kan memorera hur du ska rida utan att stressa! Om de är dressyr du ska tävla så börja öva på programmet i god tid. Men det allra viktigaste att komma ihåg är att det ska vara ROLIGT! Sätt inte för höga krav på dig själv och ha bara kul helt enkelt! Om det går dåligt så får du tänka "shit happens!" och om de går kanon (som de säkert kommer att göra) så se det som en rolig bonus. Hur de än går så kommer du att ha lärt dig massor :) Vi håller tummarna för dig! Kram
 
Här är vi på tävling:
 
 
 

men neeej

| Postat i: Allmänt
0
Men alltså NEEEEEEEEJ! Det har snöat här hos oss i Sundsvall i natt, och då är det inte svårt att lista ut hur det ser ut hos oss här idag när det har blivit varmare nu på morgonen. Och nu har det regnat/snöat hela morgonen åker ut till stallet och mockar och fixar sen kanske jag tar in Rut för hon brukar inte tycka om att vara ute när det är skit väder! :)
 
 
/ Johanna

Kollar på..

| Postat i: Allmänt
0
.. gamla filmer från tidigare tävlingar i våras :) lite kul att kolla tillbaka :) 
Här är ett från första utomhus tävlingen i våras:
 
 
/ Johanna

Godnatt!

| Postat i: Allmänt
0
Nu ska jag slå på en av mina nya favoritserier (The Middle) och försöka sova!
 
 
Är det några utav er som brukar kika på den här serien? vad tycker ni om den?! :) Har ni inte sett den så ge den ett ärligt försök, se några avsnitt och lär känna karaktärerna så blir det jätteroligt, jag lovar! haha :)
 
 
/Emma

Ville bara säga..

| Postat i: Allmänt
0
VÄLKOMMEN till alla nya läsare som hittat hit den senaste tiden! Verkligen jätteroligt! :) Hoppas att ni vill stanna kvar! :)
 
 

Dagens ridpass

| Postat i: Allmänt, Dagens ridpass
2
Det blev ju som ni såg på det tidigare inlägget en skritt-tur i mörkret! Det var väääldigt lerigt vart jag än red så var inte ute så himla länge utan kanske ca en timme. Huvudsaken är ju att han fått röra på sig lite för att mjuka upp musklerna som eventuellt kan vara lite stela efter tävlingshelgen! :)
 
 
Mozzie han håller sig helst inne nu när det börjar bli kallt ♥ :)
/Emma

Fy

| Postat i: Allmänt, Dagens ridpass
10

Nu är det höst på riktigt alltså..

/Emma


Måndag

| Postat i: Allmänt
4
Är ute på promenad med hunden, ska strax bege mig till stallet och skritta ut på Fimpe! :)
/Emma

Dagens ridning.

| Postat i: Utrustning
2
Hej, idag red jag ut en sväng på Rut, mamma följde med och gick med oss idag. Det funkade jättebra Rut gick hela vägen utan att ens fundera på att vända hemåt. Idag kunde hon slappna av när vi red ut och stressade inte upp sig för minsta lilla sak som hände :) Känner mig väldigt nöjd över henne idag :D fast än det egentligen ska vara en ganska självklar sak att kunna rida ut lixom. hehe.
 
 
/ Johanna
 

Hej då sadeln!

| Postat i: Utrustning
1

Nu skickar jag min älskade sadel till Italien den ska dit och kläs om med nytt läder! Tänkte passa på nu när Rut har sin vila :)

/Johanna


Kom igen nu! :)

| Postat i: Allmänt
4
Det är ju absolut inga utav er läsare som verkar använda bloglovin?! Det är ju ett jättebra sätt att hålla sig uppdaterad med de bloggar man läser (..inte minst vår..;) ) så varför inte börja! Ni kommer inte att ångra er :)
 
 
Klicka på bilden ovan. 

Filmen från igår

| Postat i: Allmänt, Tävling
2
 
Fick några lite sämre lägen, men de löste sig ju så jag ska försöka att inte lägga så stor vikt vid dem.. :P
/Emma

Nytt i höstgarderoben

| Postat i: Allmänt, Utrustning
6
Fimpes täcken blir ju bokstavligen uppätna i hagen (två amigotäcken har gått som smör på bara några få veckor) så en uppdatering var ju på sin plats. Hade alltid bucas på min förra häst och har alltid älskat deras täcken, men prövade med amigo/horsewear på Fimpe för har hört att de skulle vara jättebra. Men de täckena har alltså inte fungerat för oss, även om de är fina och bra täcken. Så nu håller vi tummarna på att de inte sliter sönder det här nya utetäcket som sist (på bara några få dagar...) ;)
 
 
Köpte även ett nytt innetäcke till honom. Det är jättetunt och passar bra nu då hästen är klippt och det börjar bli lite kallt, men samtidigt är för varmt för att ta på de vanliga stalltäckena. :)

 
/ Emma

Vad tycker ni?

| Postat i: Allmänt
1
Undrar vad ni som läser våran blogg vill ha för inlägg? Är det något speciellt ni vill att jag och Emma skriver om?
Tveka inte att skriva en kommentar med förslag! :D
 
 
/ Johanna

Haha roligt!

| Postat i: Allmänt
0
Hittade genom Emmas blogg detta roliga inlägg, skrivet utav Katarina
 
Hur du hanterar en horseman;
Jag tänkte på det här fenomenet Natural Horsemanship (NH) och hur man hanterar hästar på bästa sätt. Jag har därför läst igenom Parelliprinciperna. Plötsligt insåg jag att man kan omvända parelliprinciperna till det omvända. Alltså, inte som en handbok i hur man hanterar sin häst. Utan en handbok i hur man hanterar sin NH-människa. Det flanerar ju många NH-människor i hästmiljön nu för tiden, och det kan ju vara bra att veta hur man bemöter dem. Det blir ett slagshorsemanship-ship. Inte särskilt krångligt alls. Så här kan det bli, om man byter roller och gör en fri omtolkning. 

Detta är givetvis gjort med glimten i ögat. Jag har inget emot NH-principen eller Parelliprinciperna. Jag tänker bara på hur man skulle behandla en NH-människa från ett NH-perspektiv. Inget ont menat... 




1. En NH-människa kan ha svårt att acceptera dig som ledare. För att NH-människan inte ska bli frustrerad på dig så måste du visa denna människa ett ändlöst tålamod. Det är viktigt att du är emotionellt stabil för att du ska utveckla en relation av god kvalitet med en NH-människa. 

2. Det är aldrig okej för en NH-människa att bete sig respektlöst mot dig. När de exempelvis kliver in i din personliga sfär och kommer för nära din integritet så är det viktigt med ett klart och tydligt "nej". Vänligt men bestämt. 

3. Kommunikation är en dialog mellan dig och NH-människan. För att kunna få ut det bästa av din NH-människa så måste du ta en noggrann titt på hur den leker, beter sig och yttrar sig. Du måste göra dig förtjänt av NH-människans respekt, och då måste du vara uppmärskam. 

4. Bete dig inte hotfullt mot en NH-människa. En NH-människa känner direkt på sig om du är frustrerad eller irriterad. Det är därför viktigt att du är emotionellt stabil med din NH-människa och inte blir rädd, arg eller frustrerad på denne. Det är viktigt att hålla sig lugn och tänka innan man reagerar mot en NH-människa.  Respektlösa NH-människor som inte lärt sig upprätthålla sina egna plikter har en tendens att byta samtalsämne. Man måste hålla dem tillbaka eller konstant driva dem framåt. Bli inte samtalsledare åt din NH-människa. Han måste lära sig själv att hålla sig till ämnet. Låt honom hålla på om han håller sig inom ämnet men låt honom uppleva en konsekvens av sitt handlande om  han byter ämne. 

5. Ge små konsekvenser för små misstag, och stor konsekvenser för stora misstag, när du hanterar din NH-människa. 

6. Kroppspråket är ovärdeligt när du kommunicerar med din NH-människa. Kroppspråket kan ta sig över vilka barriärer som helst. Vi har lätt för att börja skrika i stället för att göra oss förstådda med kroppen.

7. Du utbildar din NH-människa - NH-människan utbildar dig. Hantera inte en helt nyfrälst NH-människa om du inte kan något om hanteringen av denne. Låt NH-människan lära dig om du har mindre erfarenhet än denne. En äldre och erfarnare NH-människa står ut med din okunskap mycket bättre och kan lära dig mycket. 

8. En NH-människa gör i princip vad som helst för dig så länge den förstår vad du vill och så länge det känns meningsfullt för dem. Förstår inte NH-människan dig så tappar den motivationen. Omväxlande träning tillsammans med din NH-människa är ett måste för att ge NH-människan en emotionell paus och hålla den full av entusiasm. Man kan inte skynda fram en utveckling tillsammans med sin NH-människa.  

Söndag

| Postat i: Allmänt
0
Idag hoppade vi en 120. Var nolla, duktiga F! ♥ :) Sitter just nu och ska klippa ihop en film, så jag slänger upp den såfort det är färdigt. 
 
 
P.s är det någon som vet ifall det var någon som fotade under helgens tävlingar?!
 
/Emma

Igår..

| Postat i: Allmänt
0
Igår hoppade jag & Rut två klasser 110 och 120. I 110 var hon helt okey hade ett ner men det var lite retligt men 4 fel igen. Men hon var fin och framåt. Men i 120 var dte kaos hon rev en  massa det var som att hon inte fick med sig bakbenen över hindren för fram kom hon över med. Hon var verkligen inte sig själv eller som hon brukar vara att rida. Rut är ingen häst som skulle stanna, det gör hon inte så det är viktigt att vara uppmärksam när annat inte är som det brukar vara. Så nu blir det en lite längre vila för Rut, tror att hon kommer må bra av det :) 
 
Sedan håller jahg på att klura på mål och förväntningar på tävling/tränings-året 2013! :) är det någon ni vill läsa om?=)
 
/ Johanna

Filmen

| Postat i: Allmänt, Tävling
2
 
 
Kom gärna med konstruktiv kritik =)

Sen uppdatering!

| Postat i: Allmänt, Tävling
1
Hejhej och förlåt för dålig uppdatering! När tävlingsdagen var slut så skulle det byggas om inför morgondagen och sen var de bara hem, duscha osv innan jag skulle ut och äta med Matilda och Alexandra, så jag hann inte uppdatera någonting alls. 
 
Idag red jag i alla fall en 110. Var 0:0a och han var jätteduktig! Omhoppningen var upplagd så att man skulle behövt ta väldigt snäva svängar för att ha någon chans på pallplats, så jag red lite längre vägar och gjorde det istället enkelt för honom. Såklart så blir det då inte en så bra tid, men de är ju inte heller det som är det viktiga! 
 
Slänger strax upp filmen här! :)
 
/ Emma
 

Ridning är bra träning!

| Postat i: Allmänt
0
Det är jobbigare och mer effektiv träning än många tror:

Påväg!

| Postat i: Allmänt
1

Påväg till stallet för att knoppa å göra Rut fin :)

/Johanna


Horse posts

| Postat i: Allmänt
0




 
 
 
 

Dagens ridning

| Postat i: Allmänt
0

Idag började jag med att rida ner till ridhuset det gick bra, hon gick ner utan att bråka.
Började med att rida fram lite själv ,sen kom Catta och hjälpte mig!:) red mycket tempoväxlingar, flyttade för skänkeln så en massa lösgjörande arbete. Idag kändes hon fin! Lyssnade på mina hjälper bra:) avslutade med att skritta ut en längre bit :)

/Johanna


Tävling imorgon!

| Postat i: Allmänt
0
Idag fick Fimpe vila. Har varit på ridskolan och byggt bana osv inför morgondagens tävlingar! :)
 
/ Emma

Dagens ridpass

| Postat i: Allmänt, Dagens ridpass
1
Idag red jag ut tillsammas med Matilda och Alexandra. Vi var ute i ca en och en halv timme och red i skritt och trav. 
 
..och ja, jag ska klippa den där lilla fjongen som växt upp vid nackstycket :P

Torsdag

| Postat i: Allmänt
0
Hej idag vilade Rut så passade på att pyssla om henne lite extra idag :) Stog med massage-borsten jättelänge hon tyckte det var jättemysigt :) Klippte även manen men är rädd att det inte vart så bra, haha! Får se imorgon om det vart bra eller inte, tur att hon har mycket man som växer väldigt fort. Haha.
 
 
/ Johanna

Hoppträning

| Postat i: Allmänt
0
Hej, hopptränade i samma grupp som Emma igår , gick helt okey när vi red fram och trimmade lite, :) Sen gick det sådär när vi började hoppa, jag red lite forserat och då hinner inte hon med sig och blit bara stressad. Men på sista runda red jag verkligen noga och då hoppade hon jättefint :D 
 
 
/ Johanna

Onsdagens hoppträning

| Postat i: Allmänt, Träning
0
Vi hoppade mycket relaterat. B.la. oxer-räcke 3 språng, räcke-kombination-6 språng. Fimpe var rätt pigg och gick mer uppåt än framåt i början så jag klantade mig lite nån gång, men sista rundan vi hoppade kändes jättebra och som vanligt :) Han är så duktig så!
 
Emmas mamma filmade så ska se om jag får filmen om nån dag, då lägger jag upp den här :)
 
120 på hemmatävlingarna

Little things

| Postat i: Allmänt
0
 
 
 

Dressyrträningar

| Postat i: Tävling
0

Just nu sitter jag och Johanna på ridskolan och tittar på dressyrträningarna för Ia. Fimpe fick idag gå en skritt-tur i skogen tillsammans med Matilda och Vasco! :)


Veckoplanering

| Postat i: Allmänt
0
Har gjort en liten veckoplanering för Rut som ser ut såhär:
Måndag: VILA
Tisdag: Markarbete
Onsdag: Hoppträning
Torsdag: VILA
Fredag: Lätt Markarbete och skritta ut en tur i skogen efter.
Lördag: Tävling ska hoppa 110 & 120
Söndag: Tävling hoppar 120.
 
 
/ Johanna

Igår..

| Postat i: Allmänt
0
Igår klippte jag rut så nu är hon inte längre as lurvig :) Nu ska jag snart till stallet och rida, tänkte rida ner till ridhuset och rida lite markarb :)
 
 
/ Johanna

Fint från MH

| Postat i: Allmänt, Utrustning
0

Helgen

| Postat i: Allmänt
0
Hej ska ta och sammanfatta helgen som var. Jag har jobbat natt så har varit jättetrött och sovit hela dagarna och därför inte bloggat.
 
Fredag:
I fredags red Sara rut hon trimmade henne lite lätt, det hade gått bra!
 
Lördag:
I Lördags var det tävling, så åkte hem efter jobbet som slutade 7.15 och sov  i typ 2 timmar sen  åkte jag till stallet och lastade utrustningen och hästen och åkte till Färsta. Kan tillägga att jag var lite trött då! 
På framridningen som var utomhus var hon as pigg och studsig men kan varit för att det blåste så mycket att hon stressade upp sig. När vi kom in på framhoppningen var hon som vanligt igen :) På framhoppningen var det kaos, alla var överallt men kunde hoppa fram så att jag kände mig nöjd ialf.
På banan kändes hon jättefin men tvärr en bom ner som vanligt. haha. Tyckte att det var ett onödigt pet men hade inte så stora förväntningar med tanke på hur lite sömn jag hade fått innan,
 
Söndag:
I söndags vilade Rut :)
 
/ Johanna
 

Måndag

| Postat i: Allmänt
0
Tanken var att skritta ut på Fimpe idag, men hjärnkontoret var inte riktigt med mig så jag glömde reflexerna hemma. Så han fick faktiskt vila idag då de känns som en onödigt stor risk att ge sig ut utan dem. Men jaja! han fick sig en ordentlig pyssel & ryktstund och sedan masserade jag honom med linement :) Imorgon skrittar jag ut en tur och på onsdag är det hoppträning!
 
Det blev lite psykisk stimulans idag då Fimpe (som varit jätterädd för klippmaskinen) fick se på när Jossan klippte sin ponny Gurra. Vart verkligen överraskad av att fimpe var så lugn och cool att han kunde stå på gången några meter ifrån och titta! När jag prövade att starta maskinen i stallet för några veckor sedan medans han stod i boxen (för att se hur han skulle reagera) så flög han bakåt som en katapult och var riktigt, riktigt rädd! Så detta visar ju att han är en rätt klok häst som förmodligen ganska snabbt inser att saker inte är så farliga som han kanske tror vid första anblick! Duktig kille :)

Dagens skratt

| Postat i: Allmänt
0
Hahahaha söt! :D
 

Bilder SFRK

| Postat i: Allmänt, Tävling
2
110:
 
 
 
120:
 
Hahah kan ju än en gång konstatera att jag inte är särskilt fotogenisk.... men de bjuder jag på ;)
Kolla på den fina pållen istället! 
 
 

i helgen..

| Postat i: Allmänt
0
.. har jag jobbat natt så har inte riktigt haft tid att blogga. Har även hunnit med att tävla men jag skriver ett inlägg om det imorgon för nu ska jag iväg på jobbet och jobba mitt sista pass innan 2 dagars ledighet ;D
 
/ Johanna

Filmerna

| Postat i: Allmänt, Tävling
1
Kolla på filmerna i HD så slipper de vara så pixligt..
110:
 
Denna rundan är väl inte den bästa kanske, la honom lite väl nära på 2:an tex. Men de var en bra bana och en relativt snäll omhoppning med längre sträckor som var bra att pröva lägga upp ett högre tempo på. Brukar ju inte riktigt rida för att få rosett eller placering, utan mer försöka få stabila rundor samt öva lite på omhoppningstänk och de tycker jag blev bra idag. Han svarade bra på min ridning och tog de lägen jag bad honom ta. Duktiga Fimpe!
 
 120:
Denna rundan var rätt bra! Bad honom ta av lite större någon gång men han tog ju hjälpen bra så det vart ju inge problem med det. I överlag tyckte jag att de rullade på rätt bra. Han hoppade mig lite ur sadeln i kombinationen så jag var sen att räta upp mig, men jag hann endå tillräckligt(...lite) tillbaka med överlivet(dock sent då..) för att han inte skulle peta b-hindret. Tycker de flöt på bra och kändes relativt lätt. Min duktiga kille! ♥

Dagens resultat SFRK

| Postat i: Allmänt, Tävling
0
110 avd.a: blev 4a, 120 avd.b: 0a! :)
Fimpe var kanon idag och är verkligen sig själv igen ♥  Film och sånt kommer sedan :) Han är jättebusig just nu och ska hålla på och busa rätt mycket! På t.ex. framhoppningen till 110 gjorde jag kanske världens fulaste avglidning pga. det. Hahahah fy fan. Fnissade typ resten av framhoppningstiden för att jag tyckte de var så otroligt fult och rätt pinsamt. Brukar sällan ramla av liksom och de var så himla patetiskt. Fimpe såg så nöjd ut också. Hahaha. ♥
 
Världens bästa ♥♥♥
 
 

Dagens ridpass

| Postat i: Allmänt, Dagens ridpass
0
 
Trimmade honom i paddocken en kort stund. Han ska få återgå till de vanliga och vila innan tävling, så då passade det med ett kort trimpass idag. Han var i alla fall fin! Arbetade mycket i galopp: sluta, öppna, skänkelvinking, tempoväxlingar och galoppombyten. Duktig bebi :)
 
 
 
/Emma

Random

| Postat i: Q&A, Utrustning
1
En random fråga: När ni sätter på era hästar benskydd, i vilken ordning gör ni det? Har ni en speciell? Har nämligen lagt märke till att jag själv alltid (i alla fall 9 gånger av 10) sätter på framskydden först. Om inte så gör jag "en sida i taget" alltså typ h.fram & h.bak sen andra sidan..
 
Hur gör ni? haha.
 

 
 
 
 
 
 
 

Uteritt

| Postat i: Allmänt
0
Skrittade ut tillsammas med Josefin och Matilda idag :) Red på hacket så han kunde få vila munnen lite. :)
 
/Emma

Rut torsdag

| Postat i: Allmänt
0

Idag vilade Rut har inte så mycket att berätta idag tills vidare får Ni en fin bild på rutan:) haha
/ Johanna


Mer till salu

| Postat i: Allmänt, Köp & Sälj
0
Svart hjälm från Charles Owen, strl 58. Pris: 1000 kr eller bud!
 
för mer info/kontakt: [email protected]
 

Till salu

| Postat i: Allmänt, Köp & Sälj
0
Hjälm från Charles Owen. Pris: 1500:- storlek 57
 
för mer info/kontakt: [email protected]
 

En liten

| Postat i: Allmänt
0
...lista såhär på kvällskvisten.
 

Vad får dig att må bra: Vänner/familj, träning/sport, roliga människor, god mat, musik.


Vad är du rädd för: är fortfarande mörkrädd, haha. Och att någon nära ska dö såklart. Sen ogillar jag hajar och ormar skarpt

Vad är du mest nöjd med hos dig själv: Att jag för de mesta försöker vara snäll och hjälpsam, även mot människor jag inte känner.

När tog du ditt körkort: Förra sommaren.

När grät du senast: Oj, de vet jag faktiskt inte. Men de är väl en bra sak? ... kanske för några veckor sedan då jag såg en jättehemsk film :(

När skrattade du senast: Idag. 

Vem åkte du bil med sist: Pappa

Vad köpte du när du drog ditt kort senast? Sallad på robertos, vad annars? hahah ♥

 Vem åt du lunch med sist: Matilda

Vad var du rädd för när du var liten: Mörker. monster. You name it liksom.. Var och är en ganska ängslig och tänkande människa. På gott och ont.

Vad ville du, som liten, bli när du blev stor: Glasblåsare. HAHAHAHA. vet ej varför. eller jo, såg de på något barnprogram och tyckte väl de såg kul ut. Sen ville jag även blir "delinskötare" jätteorginellt och jättesmart då jag är rädd för fiskar. Speciellt de som har ryggfenor som kan förväxlas med hajar.

 Hur många gånger har du besökt ett sjukhus när du själv varit patient: Oj. En gång vad jag kommer på. Blev medvetslös och fick sova på sjukhuset.

Värsta smärtan du råkat ut för: När jag hade migrän och var typ tilfälligt blind pga. det, samtidigt som jag spydde ♥..goood times... 

Något som gjort dig riktigt glad i ditt liv: Jättemycket. Svårt att välja. MIn familj, min släkt, mina vänner, mina djur, kläder.. allt möjligt helt enkelt. 

Något som gjort dig riktigt förbannad: Ouppfostrade människor. och snikna människor som är själviska.

Dold talang: Talang och talang. Har rätt bra musiköra, alltså kan spela instrument på endast gehör. Sen tycker folk att jag kan sjunga fint men de förstår jag inte hur de kan ha uppfattat då jag i princip aldrig sjunger seriöst inför folk.

Vad finns oftast i din handväska: Nycklar, Lypsyl, plånbok, mobil och hörlurar

Har du någonsin tagit eller provat droger: Nej och det skulle aldrig falla mig in.

 Har du piercing eller tatuering: Gills öronen? Om inte: Nej, men de har jag inte. Tycker det oftast inte är så fint. Ganska missprydande och jag som person skulle ledsna på typ en tatuering på en gång. 

Vilket är ditt favoritplagg: Varierar väldigt mycket! Men gillar femenina kläder.

 

Sämsta egenskap: Är ganska otålig och vill att saker ska hända på en gång.

Ord du använder för mycket: Liksom.

Vem litar du mest på i hela världen: OJ. vad svårt.

Hur många barn vill du ha när du blir stor: Två. Eller ja, om jag fortfarande vill ha ett till barn efter att ha klämt ut den första. hehe. ryktas ju att de gör RÄTT ont dårå...

Favoritgodis: Hallon/lakritsskalle, Choklad

Vem ser du upp till: Har kanske inte någon idol på det sättet. Utan inspireras mer utav olika personer på olika plan! :)

 

/ Emma


Hoppning

| Postat i: Allmänt
0
Precis som Johanna skrev så hoppade vi idag. Tror inte jag behöver skriva så mycket mer då hon förklarade det mesta. :)
 
Titta vilken söt liten filur som var och hälsade på i stallet idag :D
/Emma

Onsdag

| Postat i: Allmänt
0
Hej, Idag hoppade jag lite med Emma och Matilda, tog bara fram 3 hinder som vi ställde så vi kunde rida en liten slinga. 
Skrittade den längre vägen till ridhuset hon skötte sig bra och visade inga som helst tendenser till att vända, började plocka fram hinder direkt när vi kom fram till ridhuset. Hon kändes fin idag när jag red fram, hon var mjuk och lyssnade både fram och tillbaka :) Hade nova bettet idag eftersom jag ville testa om hon var annorlunda på det i hoppningen. Men jag tyckte inte att det var så stor skillnad. I hoppningen idag var hon lite pigg men hoppade bra och jag fick bra känsla mot hindren. Ett bra pass idag helt enkelt :D
 
 
/ Johanna

Tyglar

| Postat i: Utrustning
1
Köpte ett par nya tyglar till mitt nya träns idag, köpte ett par från Hööks, gummityglar de var hur mjuka som helst. Typ skönaste tyglarna jag har haft! När det gäller tyglar är jag faktiskt kräsen, de får inte vara för tjocka eller för breda det är nog det viktigaste och de måste vara mjuka.
 
      
Den här tygeln från Hööks som jag köpte idag kan jag verkligen rekomendera :D   
 
Tyglarna hittar ni HÄR !
 
/ Johanna

Dagens ridning

| Postat i: Allmänt
0

Idag red jag ut med Emma som framridning sen började vi trimma på paddoken men då började det regna så jag gick in i ridhuset istället. Hade redan travat fram ute så när jag kom in så började jag rida öppna & sluta o skänkelvikningar. Det gjorde hon jättebra, fortsatte sedan med att träna på galoppfattningar. Sedan jobbade vi med förvänd galopp & tempo växlingar:) så gjorde lite allt möjligt idag! Hon var superfin, stadig i formen sånna pass är verkligen kul :D avslutade med att skritta ut med Emma:)

/Johanna


Tisdag

| Postat i: Allmänt, Dagens ridpass
0
Idag trimmade jag Fimpe lite i paddocken utanför stallet. Red ut både före och efter som fram respektive avskrittning. Han kändes fin! Jobbade mycket i galopp och med förvänd,galoppombyten, sluta,öppna samt skänkelvikning. Han var riktigt bra idag :) 
 
Bild från när jag skrittade fram :)
/Emma

Haha fortfarande lika roligt

| Postat i: Allmänt
2
/Emma

Dagens ridning

| Postat i: Dagens ridpass
0
Idag red vi ut med Sara och Salsa, red i ca 35 min tror jag mest skritt. Så jobbade mycket med att hon skulle skritta på bra i en bra form och verkligen jobba riktigt :) Gick faktiskt rätt bra! Sen skulle Sara rida i paddocken på ridskolan så jag red hem sista biten själv, tog en liten galopp, Rut tyckte att det var superkul :D Sen travade jag av henne och red hem :) 
 
 
/ Johanna

Horseman's onestep

| Postat i: Allmänt, Q&A
1
Horseman's one step är ett putsmedel som både rengör och fettar in grejerna man putsar. Det är gjort så att man ska slippa de hederliga "två stegen"( alltså först behöva rengöra grejerna och sedan fetta in) Jag tycker att det är jättebra och det gör Johanna också. Lädret blir verkligen mjukt,rent och fint :) Jag gillar ju att variera saker så just nu använder jag inte denna produkt, men jag tänker köpa den igen när min nuvarande tar slut. :)
 
Kan verkligen rekommendera denna produkt :)
/Emma
 

Raspning

| Postat i: Allmänt
0
Idag har Fimpe fått sin mun kollad och tänderna raspade. Han var yttepyttelite vass men hade inga hakar eller något så tandläkaren tyckte han hade fin och bra mun. Skönt :) Eftersom han fick lugnande under behandlingen så blir det en vilodag idag. Imorgon ska jag nog försöka mig på att trimma lite. Vi har ingen hoppträning den här veckan då våran tränare är på breeders med sin unghäst, så vi (hittills jag, matilda, lisa och johanna) ska hoppa lite själva den här veckan. Det är ju tävling på Färsta i helgen så hoppa måste vi ju. Får dock se vilken dag det blir!
 
Såg ett par gulliga kossor när jag var på promenad med vovven :)