Hiss & Diss

| Postat i: Hiss & Diss
0
Skriver en liten hiss och diss så här på kvällskvisten.
 
HISS
Något jag faktiskt tycker är superfint är de långa La Kim huvorna lite annorlunda men ändå fint!
 
 
DISS
Något som jag personligen har svårt för är jätte-färgglada schabrak. Jag kan tycka att det blir för mycket och lite barnsligt. Vill ju ha lite mer stilren utrustning ja.
 
 
/Johanna
 

Lördag

| Postat i: Allmänt
0
Hejsan,
Idag red jag i ridhuset fokuserade på att hålla henne glad och positiv tills tävlingen imorgon. Jobbade mycket med tempoväxlingar och halter & igångsättningar. Hon lyssnade bra och var lyhörd. Sedan fortsatte jag med att slipa lite på galoppfattningar både till rätt galopp och förvänd. Sedan red jag lite öppnor i bägge varv i både galopp och trav. 
 
Känns faktiskt bra inför imorgon hon kändes mjuk och fin att rida och höll sig positiv hela passet. Jag hoppas att det inte kommer regna så mycket som de säger på klart.se. För då ska det verkligen ösa ner och det är ju inte jättekul när det tokregnar när man ska tävla. Men det återstår att se, jag har iallfall anmält mig till 110 =)
 
/Johanna
 

Markarbete med bommar

| Postat i: Allmänt
0
Hej på er.
Idag bytte jag bett till mitt gamla nova bett och red lite sockerbitshinder samt bommar för att känna lite på honom och om känslan var annorlunda. Det var den verkligen, nu kan jag ta i honom och jag känner att jag får ett stöd tillbaka mot "hindret" istället för att de är tomt liksom. 
 
Mål:  Målet med dagens ridpass var att kolla knapparna lite på det andra bettet samt jobba lite lösgörande. 
 
Utförande: Började med att värma upp honom i alla gångarter. Han var lite stel i vänster sida så tog och red mycket förvänd galopp åt båda hållen där han fortfarande skulle vara bärig och inte hänga sig i handen på mig. Det gjorde han bra med lite peppning och när jag sedan övergick till "rätt" varv hade han släppt efter fint. Han fick pausa lite innan jag red lite bommar, gjorde den klassiska "klockan" och jobbade med att han skulle kännas avslappnad och jämn i takten samtidigt som han skulle forma sig i innersidan. Han va lite trippig emellanåt men helt okej ändå. Till sist red jag på lite sockerbitshinder bara för att rulla på lite lätt och känna lite på känslan mot "hindret".
 
Reflektion: Han var fin idag! Jobbade ovanligt bra i skritten faktiskt. Lite snabb i galoppen bitvis samt att han gärna vill lägga huvet lite på sne ibland. Men han lyssnade bra på korrigeringarna oftast och tycker att han ändå kändes bra idag. Med på noterna liksom!
 
 
 
 
120 brunflo
 
/Emma

En kul grej

| Postat i: Allmänt
0
 
 
Enligt en hemsida som registrerar vart i från läsarna kommer så är de flesta som läser/har läst vår blogg hittils IDAG från:
 
 
  1. Sundsvall
  2. Stockholm
  3. Enköping
  4. Huddinge
  5. Lund
  6. Örnsköldsvik
  7. Umeå
  8. Göteborg
  9. Malmö
  10. Varberg
  11. Mora
  12. Uppsala
  13. USA
  14. Croatien 
Haha ganska sjukt! Intressant tycker jag att se vart ni kommer ifrån :) Självklart så är de flest från sundsvall då vi har våra vänner, tävlingskamrater osv. här :)

Vilodag

| Postat i: Allmänt
1
Idag vilar Fimpe. Ska åka dit och fixa allting samt rengöra & fylla på vattenkaret i hagen osv. 
Mer spännande än så blir det tyvärr inte idag!
 
 
Bild från i vintras.
 

Rea

| Postat i: Tips
0
 
 
Om du vill fynda t.ex en Animo kavaj eller är sugen på lite Kingsland kläder ska du absolut kika in hos Skara Hästsport. Animo kavajerna kostar runt 1990:- och det finns massa fina ridkläder till ett bra pris =)
 
/Johanna

Skrittur ute

| Postat i: Dagens ridpass
2

Idag skrittade jag ut med Josefin i mitt stall. Vi var ute i en timme och joggade dem även lite grann. Red barbacka och med hackamore så att han fick vila munnen lite. :)

/Emma


Tosdag

| Postat i: Allmänt
1
Hejsan,
Idag gick jag och Rut en promenad hon fick beta och mysa på.
Idag passade jag även på att frisera manen på henne, fick låna ett trimverktyg av Emma och den var hur bra som helst! Rut har ju jättetjock man och hon hatar verkligen att bli ryckt så den där drog man bara igenom manen oxå rycktes det av. Superbra! Sedan när jag hade tunnat ur den dvs. fått bort nästan hälften av manen så klippte jag den. Vart faktikst fint, är nöjd och det är inte så ofta jag blir det. Hehe, fortsatte friseringen med att klippa öronen och hovskägget. Så nu är hon fin inför helgens tävling bara en dusch som fattas ;)
 
Så här såg den ut!
 
/Johanna
 

Markarbete som lossar kroppen

| Postat i: Övningar
0

 

Niclas Haking, B-tränare i hoppning, delar med sig av en tvåstegsraket som först får med sig hästarna och sedan får dem runt innerskänkeln.

- Jag brukar göra de här övnigarna ofta, de är super. Man rider upp hästarna på yttertygeln och lösgör och formar dem. Det blir trevliga hästar, enormt lösgjorda, säger Niclas.

   

Stressa inte
När det gäller svårigheter är det vanligt att ryttarna blir för stressade och inte låter det ta tid, menar han. 
- Man vill att det ska gå bra på en gång, men om man stressar blir det bara forcerat. Då finns det ingen tanke bakom. Det gäller att tänka orsak och verkan. Hästarna ska vara glada och pigga, och det ska inte bli bråk mellan häst och ryttare. De är levande djur och det är många omständigheter som spelar in.

   

Våga fråga
Niclas vill att hans elever ska ifrågasätta och diskutera. 
- Om man förstår kan man tänka steget före. 
Niclas tränar själv för Peder Fredricson och de har ett helhetstänk kring ridningen. 
- Vi har mycket dialog kring allting. Peder är min mentor och vi taktikar kring allt. 
En sak som Niclas upptäckt, tack vare dialogen, är hur han ska rida dagen före tävling.
- Nämligen inte alls! Jag har så svårt att fokusera på ridningen dagen innan tävling, och då kom vi fram till att det är bättre att longera hästarna då.

   

Gör så här:

   

 

A. Bygg med sockerbit och bom, på lägsta nivån. 
Rid som en "fyrkantsvolt" och var noga med att vända hästen för ytterhjälperna. 
- De flesta hästar är inte vana att vända mot väggen på det här sättet. De kan vilja vända åt fel håll. Visst kan det vara nära att ryttarna ramlar av, när hästen går till höger och ryttaren till vänster, men än har alla suttit kvar, intygar Niclas. 
Det ska vara två galoppsprång mellan hindren, avståndet är åtta meter. Ha inte för bråttom, rid noggrant, ha hästen rak och sväng inte för snabbt efter hindret.
Rid övningen i båda varven.
- Det brukar gå bäst i vänster varv, de flesta människor är ju högerhänta och i det varvet har de koll på yttersidan, berättar Niclas.

  

 

B. Även här ska det vara sockerbit och bom på lägsta nivån. Du ska rida två galoppsprång mellan hindren, på båge.
- Här blir det lite svårare, det gäller att skapa plats för att runda hästen runt innerskänkeln. Annars blir det ett galoppsprång och rak väg, eller om man rider ut för mycket får man tre, säger Niclas. 
Det ska bli ett galoppombyte på den andra bommen.

 

Syfte: 
Att få lösgjorda hästar som formar sig kring innerskänkeln. 

Svårighetsgrad: 
Medel. 

Tänk på: 
- Låt det ta tid, forcera inte när det inte blir som du vill. Ta hellre en paus och gör om. Alla hästar grejar det här, även de som har svårt att byta galopp brukar komma loss i kroppen. Övningen brukar göra susen, säger Niclas.

 

 Källa: Hippson


Tisdagens hoppträning

| Postat i: Allmänt
2
Igår hopptränade vi för Johanna Hammarstrand.
 
Framridningen: 
Vi red först fram lite själva sedan red vi tillsammans innanför fyrkantsspåret ena långsidan red vi tre volter runt några hinder på andra långsidan red vi öppna på första delen och flyrttade över till sluta på andra. Jag tycker att hon jobbade på jättebra och var lyhörd och blev lösgjord. 
Vi börjde och galoppera på fyrkanten och sedan red vi på en större volt.
 
Hoppningen:
Vi började med att hoppa en serie med en sockerbit tre språng räcke tre språng till ett sockerbitshinder.
Detta red vi åt bägge håll och höjde mitten hindret eftersom. Sedan hoppade vi lite linjer t.ex. räcke fyra språng oxer tre språng. Sedan satte vi ihop en liten bana.
 
Reflektion:
Jag är nöjd med gårdagens träning, jag tycker att hon känns bra på backen och lyssnar bra. Så känns som att där är det mest att fortsätta jobba på och fortsätta höja svårigheten succesivt. I Hoppningen kändes hon också bra igår, kanske att hon vart lite snabb några gånger för att jag red på henne lite så då vart hon lite flack. 
Men bara jag rätar upp mig och väntar lite mer på hindret så hoppar hon bra. Jag är jättenöjd med henne och nu till helgen ska jag faktiskt åka på tävling efter sommarens uppehåll. 
 
/Johanna

Skulle vara intressant att gå på detta!

| Postat i: Allmänt, Tips
3

 

 
 
 
Den 14 september genomför Svenska ridsportsförbundet, Ridskolan strömsholm och Specialistdjursjukhuset Strömsholm en dag fylld med hästar och många spännande saker. Det kommer finnas clinics, seminarier och många aktiviteter.  Till exempel kommer Jens Fredricson att prata om hur de är att ha hästen som arbets och tävlingskamrat. 
 
Det är flera saker man har att välja mellan under hela dagen, skulle jag gå (vilket hade varit otroligt roligt, men tyvärr lite för långt..) hade jag nog valt detta:
 
Grundskolan ingen kan hoppa över  – Jens Fredricson/Marianne Esseen om unghästutbildningens viktiga grunder för alla typer av hästar.
 
 
Vågar du utmana gränserna? – Jens Fredricson om ekipagets utveckling.
 
 
Akutsjukvård - Om olyckan är framme, vad kan jag göra hemma?  -  Leg. vet. Anja Pedersen.
 
 
Sadeltrycksmätning - ryttarens sits och sadelns passform – Karin Morgan
 
 
/Emma

Hoppträning för Johanna

| Postat i: Dagens ridpass, Träning
0
Idag var det hoppträning för Johanna Hammarstrand. Jag har bytt grupp från onsdagar till tisdagar kl 19 :) 
 
Framridning:Började med att jogga dem självständigt och sedan samlades vi och red innanför fyrkantspåret på en egen fyrkant. Vi kollade rakriktning, la volter ut åt höger i vänster varv och tvärt om. Red tagen framdel längs ena halvan av långsidan och gick sedan över till sluta, tycker han kändes fin i det arbetet och jobbade på bra. Jobbade dem lite i galopp längs fyrkanten och sedan tillsammans på en stor volt, kollade registret lite och kikade i allmänhet att de var med på noterna.
 
Hoppningen: Började jobba över sockerbitshinder på långsidan, tre galoppsprång mellan varje (tre hinder). Det i mitten höjdes successivt och de gällde att hålla bra rytm och få plats efter även om hindret i mitten blev lite högre. Sedan gick vi vidare och hoppade några linjer som ni får se på filmen innan vi tillslut gjorde som små slingor :)
 
Film:

 
Reflektion: Tycker han kändes jättebra hoppmässigt. Han är oftast med på noterna, hoppar bra och så, dock så är bettet jag hade idag lite för skarpt så jag kunde inte ens ta en halvhalt ibland utan att han nästan satte sig på baken och så ska de ju inte riktigt vara - han måste ju våga hålla i  bettet och jag måste få kunna göra en halvhalt utan en så stor reaktion. Men förutom dom missförstånden så var han jätteduktig. Jag har fortfarande känslan av att jag har glömt hur man gör när man ska rida ordentligt på ett hinder ibland och vill helst bara tacka och gå hem. Men så får man ju inte göra, de gäller väl att bita ihop under jobbigare perioder för att komma ut starkare på andra sidan antar jag, men de är jobbigt eftersom jag tycker att jag sätter hästen i skiten när han verkligen är en miljon hoppmässigt just nu. Han hoppar alltid runda fina språng och använder verkligen ryggen väl, ännu mer är tidigare liksom. Han har alltid hoppat bra och väl men tycker att han har blivit mycket starkare och därför också hoppar rundare och lättare vilket såklart är roligt.

Men jag ska byta tillbaka till mitt novabett, det tar han tag i och kan till och med bli lite stark på - vilket är bra med tanke på hur känslig han är. Som Johanna sa så får man väl välja och att de är ganska självklart att jag väljer att han blir stark och lite "busigare" emellanåt istället för att han knappt ska kunna ta en liten halvhalt på de andra bettet. Man kommer liksom inte till riktig ridning då och då blir det ännu svårare i sånna här perioder eftersom man inte "har någonting där framme" de känns som luft i tygeln liksom. Lite synd är de att han inte är så bra i hoppningen med detta bett, för han är jättefin på det i dressyren .. Men jag får väl helt enkelt ha detta bett och trimma på och bara hoppa på novabettet. :)
 
/Emma

Ridbyxor

| Postat i: Allmänt, Utrustning
0
Jag måste ha någon förbannelse över mig när de gäller ridbyxor. Har nästan inte ett enda par kvar nu som är okej.. Löjligt speciellt med tanke på att de jag senast köpte var i början av sommaren, haha..
 
Equeen, en hästsportsbutik i stan, har rea denna vecka så ska nog passa på att gå och kika om jag kan hitta något fynd där. De vore inte helt fel liksom :) 
 
Tänker nog trotsa de där konstiga stecken på rumpan som man kan få av Animo och köpa ett par om jag hittar några fina (gillar inte riktigt alla dessa med krimskrams och blommor osv.. det ser ibland lite barnsligt ut tycker jag).. Men de andra byxorna de har är ju kanonfina och de med lite lagom utsmyckning är ju snygga! Supersköna är de ju verkligen också..Annars kollar jag nog efter några från Equiline eller Pikeur. Men de lär väl vara länsat så får se om de finns något kvar alls, och dessutom i min storlek.
 
Mina vita ridbyxor från equline är fina och väldigt stilrena, så de skulle inte vara fel att ha dem i en annan färg som vardagsbyxor! :)
 
 
 
 
 
/Emma

Mål

| Postat i: Allmänt
1
Lite mål och tankar jag har med Fimpe.
 
  • Komma igång mer med dressyrträningarna, helst varannan vecka.
  • Kunna kliva upp ett steg i ridningen mellan hindrena, verkligen känna att han är med mellan hand och skänkel till 100% och inte bara busar omkring som han faktiskt kan göra ibland.
  • Hänger lite ihop med förra punkten, men få honom mer avslappnad och rund i formen mellan hindrena (förtydligar att jag vet att han har en hoppstil som gör att han hoppar bäst med högt huvud, men han behöver ju bara höja huvudet ett antal galoppsprång innan hindret och inte ha det höjt hela tiden/hela banan runt bara för att han är superpigg liksom...även om han är taggad och pigg så vill jag att han lättare ska kunna sätta det åt sidan)
  • Kunna rida galoppombyten med kortare intervaller och längre sträckor. Just nu kan vi på ett bra (när han är helt med på noterna) pass byta galopp i vart tredje några omgångar. Skulle vara kul att kunna göra varannat utan problem! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
/Emma

Måndag

| Postat i: Dagens ridpass
0
Hej! Idag red jag ut och klättrade med Fimpe. Trimmade honom sedan på ridbanan utanför stallet så att han ska vara rastad & klar och förhoppningsvis lite mindre taggad på morgondagens träning.
 
Jobbade mycket förvänd galopp och red honom även på volt i de förvända där jag ställde över honom åt motsatt håll. Det är ju bland det mest lösgörande man kan göra och jag tycker verkligen att det är en kanonövning. Jobbade även öppna på långsidorna och red sluta på diagonalerna. Tyckte han var fin i det arbetet, lite springig och stark i början så fick verkligen kämpa detta pass. Men förmodligen är han super imorgon eftersom han släppte efter bra på slutet. 
 
 
/ Emma

Vill ha

| Postat i: Utrustning
0

Hur fin var inte det här schabraket från hv polo, nästan så att man måste slå till nu när lönen har kommit :D
/Johanna


Hoppträning

| Postat i: Allmänt
0
Hej,
Idag var det hoppträning som stod på schemat för Rutan och mig. Red för Johanna, vi hade gemensam framridning där vi red på ett fyrkantspår och sedan in på kvarts linjen och ut till långsidan i skänkelvikning detta gjorde vi i bägge varv. Tycker att hon gjorde det bra men jag får se upp så att hon inte "dyker" i formen.
I galopp red vi också på fyrkanten och fokuserade på rakriktning hon har lätt att gå lite med bakdelen så det är något att jobba på!
 
Vi började med att hoppa en liten serie på fyra små hinder med ett kort galoppsprång mellan alla, det är ju en riktig styrkeövning det. Hon jobbade ändå på bra men jag får verkligen bromsa så att hon får plats med språnget och plats för språnget.
Sedan travhoppade vi ett räcke efter några gånger, sen la vi till en serie som man travade in på och sedan var det ett sockerbitshinder och 5,5 meter och sedan en oxer. Hin har blivit så duktig på att travhoppa tycker jag. Sedan hoppade vi en liten slinga i galopp. Fick lite halv-lägen men ändå så hoppade hon bra fast än hon kom lite nära. Tog om banan en gång och då var hon bättre men vi var inte riktigt nöjd med trav serien så tog om den med lite mer tryck i traven. Tycker att jag fick till de lägen som var lite sämre men fast än hon kommer nära så rycker hon upp benen och är försiktigare än vad hon har varit förr. Så jag är jättenöjd med henne, mitt lilla hjärta <3
Är superkul att hon är så alert och gör sitt bästa varje gång man sitter upp :D 
 
/Johanna
 

Mysigt täcke!

| Postat i: Utrustning
0
Höstens mysigaste täcke kommer enligt mig från Hööks
 
/Johanna

Senaste dagarna

| Postat i: Allmänt
0
Hejsan, tänkte ta och berätta vad jag och Rut har haft för oss de senaste dagarna.
I lördags vilade hon.
 
I söndags var det hoppträning för Johanna, vi hade ganska mycket gemensam framridning med volter, skänkelvikningar och galoppombyten. Tycker att hon jobbade på superbra i framridningen.
Vi började med att travhoppa två slingor, Rut var faktiskt jätteduktig och började inte galopperna en enda gång. Men jag fick inte så superbra känsla men hon var bra ialf. Sedan hoppade vi en bana i galopp hon hoppade jättefint, var vissa lägen då jag inte riktigt vågade vänta på hindret och tryckte av henne.
Tog om några hinder och hon hoppade jättefint =)
 
I måndags skrittade jag bara ut med Frida och Maja.
 
Idag red jag och Emma ut på en långtur, var ute i kanske två timmar. Vart mycket galopp vilket vi och hästarna tycker är roligast! Vi red på en ny väg idag, en liten bit på Gusturleden första biten var en jättefin sandväg sedan vart det mest stenigt så vi vände och red hemåt då =) 
 
/Johanna
 

Igår och idag

| Postat i: Allmänt
0
Igår var det hoppträning för Johanna Hammarstrand. Hade en riktigt dålig träningsdag igår, Fimpe var all over the place i början och övade stundvis karate i luften (förståeligt, eftersom han inte hade hoppat på länge och blev exalterad av att se bommar) och inte blev de bättre av att jag inte ens kunde hålla i tygeln då jag bara halkade omkring eftersom vi red i ösregn. Det konstiga är att jag har ridit med de där tyglarna i ösregn förut och då har jag ändå kunnat hålla i dom, nu var det o m ö j l i g t. Måste ha råka smörjt dom eller råkat stryka på glansspray omedvetet, för sådär hala har jag aldrig någonsin varit med om att tyglar ens kan bli.. :/ 
 
Vi travhoppade till en början och jag tyckte han gjorde de riktigt bra med tanke på att de inte är hans favvo direkt. Plus att han brukar vara nog ivrig att få galoppera istället för att trava i vanliga fall, så jag tycker han skötte sig riktigt bra. Hoppade mig nästan ur sadeln någon gång också. Sedan hoppade vi i galopp, var lite sådär, känner att känslan snabbt försvinner för mig när jag inte ridit an på hinder på ett tag. Vi tog oss runt i alla fall. :)
 
Idag red jag ut med Victoria på Botino och hon hade Accord med som handhäst. Vi red bort till lilla rundbanan och travade dem där. Sedan gick vi in på nya banan på ridskolan så jag kunde arbeta Fimpe lite i galopp också (Victorias ponnyer är under igångsättning efter vila så de har bara travat någon dag än) Tycker han var fin :) Red på tvådelat bett idag, gick helt okej! 
 
Ska köpa mig ett tredelat eggbett har jag tänkt. Tror att de kan passa honom bra då jag kan ha en mindre storlek på det eftersom det är fasta ringar -och de ska ligga väldigt stilla i munnen. Så får hålla tummarna för att de passar Fimpe :)
 
Slänger in en rolig/ful/gullig bild på min hund, hahaha..
/Emma
 

En såndär lista

| Postat i: Allmänt
0

Hur gammal är du?

- nyss fyllt the big 2 0.  Har redan åldersnoja. Hehe.

 

Hur gammal känner du dig?

- 18. *forever young*

 

Vad har du gjort i dag?

-Hittills har jag ätit frukost & lite yollibox, kollat på sharktank och myst med Mozzie. Produktiv dag so far, I know. 

 

Vilken film såg du senast?

- Percy Jackson och åskviggen, den gick på tv häromdagen.

 

Sommar, höst, vinter eller vår, vilken föredrar du? Varför?

- Alltså. Jag gillar alla årstider. Jag gör verkligen det. MEN vi skulle ha soool på vintern också, jag blir så ofantligt trött av att de blir mörkt så tidigt. Det får gärna bli mörkt, men som nu? Eller vid 8 är också okej. Så man hinner rida ute i dagsljus och sedan när man kommer hem och ska kolla på tv kan tända lite ljus osv. Hehe.

 

Är du besatt av någonting?

- Serier. Utan tvekan. Och skönhetsprodukter.

 

Beskriv platsen du befinner dig på just nu?

I min säng i mitt rum. Tv rakt framför mig uppepå en hylla, sminkbord till höger om mig, garderober snett framåt höger. Ljusgula väggar allt annat är vitt, vitt vitt. 

 

När vaknade du i dag?

- 11. Blev sent igår, annars sover jag oftast inte längre än 8-halv 9.

 

Vilken är din favorithögtid?

- Jul. Mat, presenter åt ALLA, släkt och familj. Mysigt med julmusik och att baka lussebullar.

 

Vad lyssnar du på just nu?

- Bakgrundsljudet av serien Once upon a time.

 

Har du någon gång brutit ett ben?

- Nepp. Peppar peppar. 

 

Snarkar du?

- Nepp

 

Vilket stjärntecken är du född i?

- Kräftan

 

Vad sa du senast?

- Okej, aa vi ses, Hejdå. - Till Johanna 

 

Vad köpte du senast?

- Mat

 

Hur många gånger har du flyttat?

-1

 

Vad åt du till frukost?

- Fil med pauluns granola

 

Hur såg ditt liv ut för tio år sedan?

- Jag var tio. Gick på bergsåkers skola. Red på ridskolan och spelade fotboll väldigt mycket.  

 

Vart lägger du din mobiltelefon när du sover?

- På nattduksbordet brevid min säng. Bordsskivan jag lägger den på är i glas så ni kan ju tänka er hjärtklappningen så fort en vibration går igång på mobilen. Hehe. 

 

Är du blyg?

- Ibland är jag blyg. Men oftast inte. 

 

Vad heter du i andranamn?

- Elisabeth. Haha, alla tjejer i min släkt heter det i andranamn. 

 

Har du svenskt ursprung?

- Japp. 

 

Har du, eller har haft, något smeknamn?

Johanna gillar att kalla mig Nybbah, annars har jag haft smeknamn inom fotbollen också men de skriver jag inte här då jag tycker de var fult, hahah. Pappa brukar kalla mig lillan ibland också, haha, för jag är tydligen fortfarande en bebis... 

 

/Emma


Trimmat i ridhuset

| Postat i: Allmänt
0

Hejsan:)

Idag jobbade jag Fimpe i ridhuset. Red mycket öppna, sluta, samt flyttade honom för skänkeln. Red även mycket förvänd galopp, på rakt spår men även på volten samt nosade också lite på galopp-piruetter vilket var kul :) han var väldigt pigg så jag fick jobba mycket med takten idag, men tycker han var kanon på slutet! :)

/Emma


Fredag

| Postat i: Allmänt
0
Hejsan,
Idag var jag och Rut ute på en liten promenad i skogen var jättemysigt, vi var ute kanske i 40 minuter. =)
 
/Johanna
 

Relativt ny tröja

| Postat i: Utrustning
1
Jag fick en ny tröja av mamsen för ett tag sedan som jag inte har visat i bloggen. Den är från Schockemöhle och är verkligen supermysig! Väldigt mjuk och bra kvalitet samtidigt som den är jättebra i passformen (lång tröja fast endå "smal"/figursydd). Jag som är rätt lång har ofta svårt med att tröjorna blir för pösiga om de är i bra längd osv. Inte så kul eller fint om jag får säga det själv. Mycket snyggare när det är figursytt :)
 
Såhär ser i alla fall tröjan ut!
 
 
/Emma

.

| Postat i: Utrustning
0
Något som jag skulle behöva nu är en ny piké hittade denna från Kingsland som jag tyckte var fin =)
 
/Johanna
 

Torsdag

| Postat i: Allmänt
0
Hej,
Idag red jag ett lättare pass på ridbanan, eftersom att jag är sjuk och har feber så orkade jag inte rida så mycket.
Men vart lite i alla gångarter. Hon kändes ändå fin idag =)
 
/Johanna
 

20:26

| Postat i: Allmänt
0
Idag red jag ut barbacka tillsammans med Victoria i mitt stall. Vi red lugnt så de blev en mystur i kvällssolen mest :) Imorgon tänkte jag trimma igenom honom lite! 
 
/Emma
 

Onsdag

| Postat i: Allmänt
0
Hej,
Idag red jag inne i ridhuset eftersom att det regnade från och till hela tiden.
Började med att rida fram lite som jag och min dressyr tränare brukar göra. Var noga med igångsättningarna och avsaktningarna så att hon inte skulle slå sig fri. Sedan jobbade jag på med öppna på långsidorna till en början ställde jag henne bara innåt och succesivt in i öppnan detta gjorde jag i både trav och galopp. 
Sen red jag förvänd galopp vilket hon gjorde bra,  bytet till rätt galopp gjorde jag på rakt spår vilket hon har lite svårt för men det är ju något att jobba på.
 
Sen la jag fram travbommar före ett räcke som jag hoppade några gånger, tyckte att hon var duktig. Jag var lite ringrostig på travhoppningen kände jag men det var bra efter några gånger.
Sen rullade jag ut en bom 8 m från hindret och kom i galopp så det vart bom, två språng och sedan räcket. Hon hoppade jättefint. Det enda jobbiga var att jag fick hoppa av flera gånger för att fixa bommarna och höja och sänka, haha. Men jag är supernöjd med henne idag!=)
 
 
En bild från förra sommarn, ska bli bättre på att ta nya fina bilder!
 
/Johanna

20:08

| Postat i: Allmänt
0
Fimpe fick klartecken att köra på som vanligt igen! Verkligen jätteskönt. Han fick dock vila idag då jag red en ridskolehäst innan och sedan när jag tänkte rida honom så verkligen ÖS regnade det och jag kände inte att de var SÅ nödvändigt att rida med tanke på att han haft så lite vila senaste tiden för att han skulle hålla igång sträckningen osv. 
 
Red  och hoppade i alla fall en ridskolehäst inför de som var på hoppläger på ridskolan. Visade lite olika saker och skillnader i hoppningen som min tränare Catta ville att jag skulle göra. Det var rätt kul, spännande att rida och hoppa en häst man bara skrittat en sväng på tidigare (igår i skogen) speciellt eftersom jag inte riktigt ridit någon annan än Fime på länge. Men de gick bra och var roligt :)
 
Min lortgris till häst som tacksamt nog gör en lerinpackning så gott som varenda eviga dag.. ;)
 
 
 
/Emma
 
 

Ny förbygel?

| Postat i: Utrustning
0
Denna fina förbygeln tror jag att jag ska köpa för att kunna variera med. Det är ju inte så kul att slita på min favorit CWD i onödan, så funderar på om jag ska ha en träningsförbygel istället och bara ha CWD på tävling!
Denna förbygeln kommer från Hööks JH Collection och blir din för 579:-
 
 
Måste säga att jag verkligen gillar Hööks JH Collection. Det känns som att det är allmänt mycket bättre kvalite på lädret osv.  än de vanliga sakerna! :) Kläderna ser också väldigt fina ut, fortsätt gärna så Hööks! 
 
/Emma

Snyggaste schabraket

| Postat i: Utrustning
0
.. just nu måste vara det här från Equiline. VILL HA!
 
/Johanna
 

Måndag

| Postat i: Allmänt
0
Hej igen!
Nu har det gått ett tag sedan jag bloggade, ska bli kul att komma igång igen. Idag vilade Rutan men imorgon ska jag rida lite markarbete och lägga in lite bommar tror jag =)
 
Lite nytt nurå, jag har bytt stall och nu står Rut i privat stallet på ridskolan i samma stall som Fimpe och Emma. Det är verkligen jättekul att vi står i samma stall igen, Rut trivs också bra hon har fått hagkompisar nu. Jag var lite nervös inför det eftersom att jag alltid har haft henne själv i hagen innan men det har gått så himla bra hon går bara undan om de andra kommer lite för nära.
 
/Johanna
 

Hej på er

| Postat i: Allmänt
2
Nu ska jag alldeles strax åka till ridskolan i regnet. Det är helt sjukt vad det har regnat och åskat här igår, inatt och nu på morgonen. Jag ska i alla fall åka till ridskolan och rida en häst som min tränare ville att jag skulle testa. Sedan ska jag nog passa på att rida Fimpe då också, tror han får jogga lite inne med tanke på vädret. 
 
 
/Emma

Travhoppning de luxe

| Postat i: Övningar
0
Många suckar över travhoppning - men veckans övning är poppis bland hästarna. Även ryttare brukar gilla övningen när de märker att de kommer rätt på hindren, och att det går att höja rejält på slutet.
 

Travhoppning är styrketräning. 
- Det är absolut jobbigare för hästarna. De måste komma lugnt och sätta sig på bakbenen, förklarar Niclas Haking, B-tränare i hoppning. 
Den övning han bjuder på brukar gillas av hästarna. 
- Den skapar bra förutsättningar, hästen kan aldrig komma fel på hindret och det är lätt att höja upp.
  
Funkar från unghäst till 1,50
De flesta ryttare är "anti-travhoppa", berättar Niclas. 
- Men den här övningen brukar de gilla, för den ger bra förutsättningar. 
När allt stämmer brukar det gå bra - och då får både häst och ryttare självförtroende. 
Hur högt man ska bygga beror på ekipaget. 
- Man kan göra det lätt och svårt. Det funkar på nybörjare, unghästar och hästar som gått 1,50. 
Niclas tycker ändå att man kan börja på 50 centimeter och höja allt eftersom.

Gör så här:

 

  


A. Lägg ut tolv travbommar. Här går det ut på att hitta flytet. 
- Bommarna gör att hästarna bromsar upp och hittar jämn takt och rytm. Den takt man har före och efter serien ska man även ha inne i serien. Om man bromsar innan ökar hästen och då blir det springigt, tipsar Niclas. 
Rid lätt hela tiden. 
- Om man står upp är det lätt att tappa balansen.

   

 

B. När du har gjort övning A, hästen går med samma takt och rytm hela tiden och du rider mitt på bommarna utan att titta ner, är det dags att ta tre av bommarna på slutet av serien och göra dem till ett kryss. 
- Det första som händer är att ryttarna förändrar rytmen när det blir ett hinder. Men man behöver inte rida långsammare eller öka! När du kommer fram är det bara att låta hästen trilla över. Rid avslappnat.

  

 

 

C. Lägg upp nästa kryss (när övning B går bra). Det blir travbommar, kryss och ett galoppsprång till nästa kryss. Gör övningen om och om igen. 
- Hästarna ska hålla samma rytm och lugnt ta ett galoppsprång, tipsar Niclas.

 

   

D. Kom in i trav, skutta över det lilla krysset och ta tre galoppsprång till kryssoxern. Ha galoppbommarna kvar emellan. 
- Hästarna börjar kunna det här nu, så de brukar kunna göra det helt avslappnat.

   

Vill du höja?
Då är det kryssoxern som gäller. Du behöver inte dra ut avstånden eftersom det är ett kryss i framkant.

   

TIPS: För att få exakt tre meter mellan bommarna, använd gärna tre meter långa bommar för att mäta. Lägg en bom lodrätt och en vågrätt, då blir det tre meter mellan. 
- Det blir spikrakt och du får rätt avstånd, säger Niclas.

   

Syfte: 
Styrketräning för hästen, ger självförtroende till både häst och ryttare. 

Svårighetsgrad: 
Bas. 

Tänk på det här: 
Rid alltid rakt och håll takten och rytmen. Ha blicken riktad framåt, de flesta vill titta ner när de travhoppar.
 
Källa: Hippson.se

Måndag

| Postat i: Allmänt
0
Förra veckan så halkade Fimpe omkull i hagen och sträckte sig lite. Därför har vi tagit det lite lugnare sen dess. Han har fått gå i skogen i alla gångarter, joggat lite på banan men inte hoppat några höga hinder eller ens hopptränat :) 
 
Idag hade han vilodag. Jag passade på att använda min spikmatta på honom medans jag mockade och fixade det andra sakerna. Linementerade också insidan låren på honom med ett speciellt balsamlinement som jag köpt i råd utav hans massör. Det är oljebaserat och håller i 4 dagar, riktigt bra för exempelvis sträckningar :) Lätt att använda är det också tycker jag, tillskillnad från de andra linementen som till 60% försvinner in i min hand innan jag ens hunnit massera in det på honom..
 
 
 
 
 
 
Saknar att hoppa och tävla! Även om de inte alls var länge sedan så känns det som det, haha. Peppar peppar är allt som det ska med Fimpe på onsdag så har jag tävling inte nästa helg men helgen efter det :D
 
/Emma

Förlåt för värdelös uppdatering.

| Postat i: Allmänt
0
Tanken är att vi ska köra igång snart igen och den gången ordentligt. Med nya övningar, utrustning, träning, tävling, tips och trix, ja hela rubbet :) 

Tips på bloggar

| Postat i: Allmänt
0
Har ni några tips på bra hästbloggar vi kan läsa? :)
Lämna gärna en kommentar!

Till Salu

| Postat i: Köp & Sälj
0
Kollar om det finns intresse av att köpa mitt svarta träns från Dyón working collection. Fint skött, storlek full. Nypris 1099, kom med bud om ni är intresserade.
/Emma