Dagens ridpass

| Postat i: Allmänt
0
Hejhej! Idag blåste det så himla mycket så jag vågade mig inte riktigt ut i skogen som planerat. Plockade istället på Fimpe hackamore och red honom en snabbis i riduset. Joggade mest lite samt lät honom galoppera på några varv åt varje håll. "pinnhålet" i munnen ser mycket bättre ut så hoppas de fortsätter så :)
 
Lill Mozzie fick följa med till stallet idag ;)
/Emma

Dagens ridpass

| Postat i: Dagens ridpass
0

Idag red jag Rut för Catta vi red ett markarbets pass på kanske 50 min. Rut skötte sig bra och var superfin på slutet. Och jag måste tänka på att inte få för långa tyglar hela tiden. Vill nästan göra en markering på tygel så jag påminner mig själv om det varje dag;) haha!
Nu sitter jag i bilen påväg till Stockholm och Globen!:D så Rut får en vilohelg!
/Johanna


Sorry!

| Postat i: Dagens ridpass
0
Dålig uppdatering från oss båda!.. Igår var de i alla fall träning för Catta. Trimmade större delen av passet innan vi sedan jobbade med sockerbitshinder på böjda spår. Tycker de gick sådär. Jag är fortfarande off själv så undrar om jag inte håller på att bli sjuk eller något.. vet inte vad de är.. Men fimpe skötte sig, inge snack om den saken. Bara de där lilla extra som fattades, den där lilla men otroligt betydelsefulla skillnaden på ridningen som är mellan ett medelmåttigt pass och ett toppenpass. Men men :)
 
 
Stackaren har även lyckats äta någon pinne på ett knasigt vis i hagen så han har stuckit hål där nere på läppen (som tur var inte nära bettet).. De var lite svullet osv. så håller det under uppsikt och hoppas på att de försvinner inom kort. Sår i munnen osv ska tydligen läka och fixa till sig rätt snabbt. :)
 
Idag har fimpe vilat och imorgon jobbar jag till kl 6. Så det blir nog sen uppdatering här. Ha de bra så länge så hörs vi! Kram
/Emma
 

Tisdag

| Postat i: Dagens ridpass
1

Idag trimmade jag i ridhuset med Emma och fimpe, hon kändes lite stel i sidorna till en början men det blev bättre efter ett tag. Checkade mest av att allt kändes bra och det gjorde det :)

/Johanna


Dagens ridpass

| Postat i: Dagens ridpass
0
Joggade honom lite lätt i ridhuset. Kändes lite sådär (från min sida) idag faktiskt. Vet inte riktigt vad de var, förmodligen jag som bara var lite off.. Söt är han i alla fall min lilla ponny :) Imorgon ska vi träna markarbete för Catta. Hoppträningarna har ju inte dragit igång än men vi fick chansen att trimma för henne endå imorgon, det tackar man ju inte nej till! :)
 
Johanna & Rut i bakgrunden 

Dagens ridpass

| Postat i: Dagens ridpass
2
Idag fick Fimpe gå en tur i skogen. Skrittade ut en sväng och var ute i ca 40 min. Klättrade även någon gång upp till masten för att stärka ryggmusklerna och rumpan :)
 

Måndag

| Postat i: Dagens ridpass
0
Hej idag skoddes Rut, sen red jag ut med Sara och Salsa. Vi var ute i ca 40 minuter, skrittade mest och försökte få henne att skritta igenom hela kroppen och få ett jämn stöd på tyglarna. Gick väl rätt bra tills vi mötte en islandshäst, Rut är jätterädd för islänningar (och shettisar) jag vet inte varför men hon blir jätterädd. Hon är lite fjantig, hehe. Men hon lungade ner sig efter ett tag men i överlag var hon pigg idag, när vi skulle trava fattade hon galopp och bockade istället och istället för att skritta ville hon hellre småtrava. Jag lyckades lugna ner henne och få henne att skritta istället =) Hon var lite busig idag, hihi.
 
 
 
/ Johanna

Ridskolans dag

| Postat i: Allmänt
0
Hejhej! Förlåt för dålig uppdatering i helgen. Igår tömkördes Fimpe, det var kul och han var duktig! Han har ju bara gjort de två gånger hos oss och någon enstaka gång innan om jag förstod förra ägarna rätt :)  Ska i alla fall försöka komma igång med det ordentligt och göra det någon gång i veckan. Det är ju en sån bra och nyttig träning för hästarna! :)
 
Idag har de varit ridskolans dag så jag har varit på klubben hela dagen. Fimpe fick vila och han verkade rätt nöjd med det eftersom han hade sprungit lite (...ovanligt) i hagen tillsammans med de andra grabbarna ;)
 
Tömkörningen igår :)

Nytt

| Postat i: Allmänt
0

Idag kom min nya...!



Ja vad är det för något?;)


Lördag

| Postat i: Allmänt
1
Idag red jag till ridhuset med Sara och Salsa red ca en timme red ett ganska blandat pass med skänkelvikningar, öppnor osv. Hon kändes mjuk och fin idag och jag fick ett bra stöd på bägge tyglar och hon jobbade på bra. Travade lite travbommar som låg framme i ridhuset det gjorde hon bra, hon trampade på bra över dem och slog sig in fri ur formen. Checkade även av den förvändagaloppen och den var bra idag =)
 
Har inte riktigt tid att skriva ett utförligt inlägg idag, jag ska göra mig klar för jobbet nu. Men om ni har något/några önskemål om hur ni vill att inläggen ska se ut och/eller handla om så hör gärna av er! :)
 
 
/ Johanna

Malin Baryard rider Rut på clinicen

| Postat i: Träning
3
 
Här är alltså filmen från clinicen då Malin red Rut, det är även då Peder red Annelies häst Uno =)
 
/ Johanna

Vila

| Postat i: Allmänt
0
Idag har Fimpe vilodag så var där och kratsade hovar, visiterade samt mockade och fixade allting. :)
 
 

Dagens Schabrak

| Postat i: Tips, Utrustning
2
Måste hissa detta snygga schabrak från Equiline! Riktigt snyggt och stilrent! :)
 

Dagens ridpass

| Postat i: Dagens ridpass
0
Idag fick Fimpe skritta en tur i skogen för att röra lite på benen sedan träningen igår. Red på hacket och lät honom skritta på i en ganska vardaglig takt. Tyckte han trampade på rätt bra även om jag inte satte den pressen på honom just idag. 
 
 
Imorgon så ska han få vila! 
/Emma
 
 

Träningen för Malin & Peder

| Postat i: Träning
2
 Malin & Peder berättade att de övningarna som vi fick rida är övningar som de själva använder sig utav i det vardagliga arbetet med deras hästar. Övningarna denna träning var med fokus på lydnad och kontroll. Bra övningar som är svårare än vad de ser ut och som är formbara att göra både svårare och lättare för olika typer utav ekipage. :)
 
Här har ni filmen:
Just det, pappas mobil dog efter ett tag så när ni märker att de blir sämre kvalite (myyyycket sämre) så är det för att de är med mammas äldre iphone som de filmade med..
 
 
 
Tycker de var jättetrevliga och hade bra saker att säga. Malin pratade bland annat om att man måste vara kritisk när man rider själv. Alltså att man måste utmana sig själv hela tiden, tänka "vad kan jag öva på som kan göra mig bättre än de andra ekipagen på nästa tävling" osv. Inte nöja sig utan hela tiden pressa gränserna! Det håller jag verkligen med om och det försöker jag alltid att tänka på och sträva efter. Men hon talade också om hur viktigt det är att inte vara självkritisk till den graden att man klankar ner på sig själv, man måste ha självförtroende. För om man inte tror på sig själv, varför skulle hästen göra det då? Det kan jag också relatera till då jag oftast är rätt snabb att klanka ner på mig själv. Nu menar jag inte att man ska sluta tro att de är ens eget fel och istället skylla på hästen, utan istället vara lite snällare mot sig själv mentalt. 
 
De gav bra med feedback och de var på oss alla med att vi skulle rida mer med HELA sätet och inte ha mest fokus på att ta tillbaka med  20% säte och 80% hand. Utan hellre tvärt om, vilket såklart är målet!  Ska verkligen tänka på det nu och vara ännu mer noggrann än vad jag har varit förut. :)
 
Roligt var det i alla fall att få träna för dom!
 
/ Emma

-

| Postat i: Allmänt
0
Superkul med att det är så många nya som har hittat hit! :) Om det är något ni undrar över eller vill fråga oss så är det bara att kommentera eller maila oss på [email protected].
 
 
Kram, Emma & Johanna

filmen

| Postat i: Allmänt
1
Håller på att ladda upp filmen från igår då Malin red Rut på clinicen men det är ett så långt klipp så det kommer ta tid.
 
Idag har jag varit hos Rut och mockat och packat mat, eller okey mamma mockade och jag packade foder och rycktade Rut. Sen gick vi ut på en längre promenad med Rut =)
 
<3
/ Johanna

Clinicen

| Postat i: Allmänt
0

Idag red Malin Baryard Rut på clinicen så sjukt kul att se en sån otroligt duktig ryttare rida, speciellt på sin egen häst!:D det gick superbra, lägger ut en film imorgon:)
/Johanna


Träning för Malin Baryard och Peder Fredricson

| Postat i: Träning
5
Hejhej allihopa :) Träningen var jätterolig och bra! Fimpe skötte sig och hanterade allt folk och spektakel väldigt bra så är lite som en stolt mamma över honom, haha :) Lillgubben!
 
Håller på att föra över filmerna osv. men känner jag youtube rätt så kommer filmen komma upp imorgon! Så skriver ett mer utförligt inlägg imorgon så ni vet :) Tänkte bara kika in och säga att allt har gått bra!
 
 
Om det var någon som var där och fotade så får ni gärna skriva till oss på antingen [email protected] eller på facebook om ni har oss som vän :) Kram

Knoppa!

| Postat i: Allmänt
0
Hej, Nu ska jag åka till stallet igen och knoppa Rut och Fimpe till clinicen, Emma ska ju som hon tidigare skrev vara med på träningen för Malin och Peder. Rut ska vara med i delen när Malin och Peder ska rida :D 
 
Idag har jag varit i stallet typ hela dagen(!) imorse släptte vi ut hästarna och sen åkte jag och shoppade hästgrejer med Emma , sen tillbaka till stallet, sen hem byta om för att sen åka till stallet igen och rida en häst med min tränare. Han var super fin skritt och trav jobbade honom mest så det var kul att få rida nån annan häst också =)
 
Sorry för rörigt inlägg men nu måste jag åka :D
/ Johanna

Dagens ridpass

| Postat i: Dagens ridpass
8
Idag fick Fimpe sig en skrittur i skogen. Jag red tillsammans med Victoria och Frida vilket var kul, det är alltid trevligt med sällskap! :) Vi var inte ute så länge då de hade fysit på ganska bra och vägarna antigngen var knaggliga eller klaffsiga (de var lite varmare på vissa ställen i skogen så då var de lite lerigt..) Denna ridtur var det bara skritt på långa tyglar som gällde. Hade inga speciella krav eller något utan lät honom bara skritta på ordentligt och igenom kroppen.
 
Som ni ser skrittade jag honom på hackamore idag så att han fick vila munnen lite :)
 
/Emma

Imorgon

| Postat i: Allmänt
7
..kommer jag och Fimpe att få träna för Malin Baryard och Peder Fredricson! Inte helt fel :) Hoppas bara att min buspålle vill vara lite lugn, hehe. Känns ju även sådär att inte ha hoppat någonting ordentligt sen innan vilan, men men! Så är läget och går det dåligt får man väl öva på sina dåliga sidor eller nått, hehe ... :P
 
 
 
/Emma

Tisdag

| Postat i: Dagens ridpass
2
Hej!
Idag har jag varit i stallet typ hela dagen först åkte jag till ridskolan för att hjälpa till att löshoppa en unghäst, sedan åkte jag till stallet ocg mockade och packade mat. Sen åkte jag till travet för att hjälpa till att hämta några bänkar som vi ska ha till clinicen imorgon, imorgon är det alltså clinic för Malin och Peder på min SRK. 
Idag red jag markarbete för Johanna, började med att rida 1 m innanför fyrkantsspåret och göra lite volter, sen gick vi över till att rida henne på raka spår och få henne att spåra, sedan förflyttade vi oss till volten och hade fokus på att få upp henne i formen och att hon skulle spåra, sen att hon skulle gå en större galopp.
Red skänkelvikningar på diagonalen det gjorde hon faktiskt bra, lite krångligare då hon skulle flytta för högerskänkeln men ändå bra. Den förvända galoppen var bra idag hon låg kvar i den och jag kunde ställa henne åt bägge håll. Avslutade med att få henne att spåra riktigt på volten. Idag var hon fin, ett bra pass inför imorgon helt enkelt! ;)
 
/ Johanna
 

Gårdagens ridning

| Postat i: Allmänt
1
Trimmade honom i ridhuset. Han var lite spänd och struttig igår, fick inte riktigt till de exakt som jag ville. Men det blev helt klart bättre mot slutet i alla fall. Han var väldigt snabb och bockade och sparkade rätt mycket i galoppen när jag försökte sätta lite press på honom. Busig.com typ, hehe.. Så morgondagens träning kan bli rätt spännande........ :P
 
/Emma

Tjuvkika på nya stöveln från Mountain horse

| Postat i: Allmänt, Utrustning
4
 
 
 
Den här stöveln "Interceptor" från Mountain Horse kommer att lanseras på Globen nu i december och då endast finnas i begränsad upplaga i utvalda butiker. Så de gäller att "hänga på låset" om man vill ha en chans att köpa en!
 
Vad tycker ni om den här nya stöveln? Hiss/Diss?

Sara Algotsson Ostholt nominerad till Jerringpriset

| Postat i: Allmänt
0
 
Källa: Hippson

Måndag

| Postat i: Allmänt
2
Hej, idag klippte jag Rut, höll på kanske 2,5 timme. Klippte hela kroppen och halva ansiktet, hon var snäll efter att fått sitt lugnande =) hehe. Eftersom att hon hade fått lugnande så fick hon vila idag =)
Imorgon ska jag till stallet tidigt och hjälpa till att löshoppa en häst sen ska jag rida ett markarbetspass på prinsessan =)
 
 
/ Johanna

Måndag

| Postat i: Allmänt
1
Hejhej och förlåt för dålig uppdatering i helgen. Hade som jag skrev tidigare stalljour igår, så jag var i princip i stallet och slet hela dagen, minus några få timmar då man hade chans att vila lite. Så jag var så pass trött när jag kom hem så jag slog bara på "Keeping up with the Kardashians" och dog lite. Hehe. 
 
Fimpe vilade i alla fall och idag är tanken att jag ska trimma honom i ridhuset. Slutar jobbet vid halv fem så sen får jag skynda mig till stallet om jag vill hinna använda ett ridhus!
 
Trött vovve igår :) ♥
 
/Emma

Lördag & Söndag

| Postat i: Dagens ridpass
0
Hej, glömde blogga igår, hehe så skriver idag istället.
Igår:
Jag jobbade till 3 igår så mamma och pappa var ute och mockade och packade mat till henne tidigare på dagen, sen åkte jag till stallet och pysslade om henne och gick ut och gick en promenad med henne bara :)
Idag:
Idag skrittade jag och Sara ut en stund innan vi gick till ridhuset. Skulle mest jobba henne lite lättere idag, Hon kändes bökig från början inget man skulle tänka på om man kollade men jag som rider känner det ju. Efter att ha jobbat mycket med att flytta henne för skänkeln så släppte det bara, hon kändes superfin efter :D Älskar sånna ridpass!!
 
Imorgon ska Rut klippas, hej då lurvet :D
 
/ Johanna

Lördag

| Postat i: Allmänt
0
Hej hallå! Har varit dålig på att uppdatera idag men har haft mycket annat för mig. Fimpe fick i allafall en promenad idag och imorgon har jag stalljour hela dagen så då ska han vila. De brukar bli så himla mycket att göra (också är de rätt jobbigt!) så jag brukar oftast låta hästen ha vilodag när jag har stalljour!
 
 
Bild från weheartit.

Fårskinnspad

| Postat i: Utrustning
4
Har Nyss beställt hem en ny fårskinnspad till Rut, det vart en E.A Mattes Correction pad.
Padden har fickor både framtill och baktill, som fylls med de medföljande bitarna i filt så du kan lägga i efter behov. Jag har en sån och tycker att den funkar super bra :D Längtar tills den nya kommer hem:D
 
 
/ Johanna

Hoppträningen

| Postat i: Allmänt, Träning
0
Hej :) Såg att Johanna redan hade skrivit väldigt mycket om hoppträningen så jag tänkte inte beskriva den då det bara blir en massa upprepningar. I alla fall så var väl markarbetet rätt ok, sen när vi skulle jobba med små hinder på volt så blev de lite trixigt. Ytterbogen ville flyga iväg lite som den ville och han var både taggad och nonchalant i ett. Plus att det kändes som att jag inte hade någon bra ridning eller feeling eftersom jag inte hoppat på ett tag. Men det blev i alla fall bättre på slutet av övningen. 
 
Den där lilla banan med studs och enkelhinder som Johanna beskrev gick väl rätt okej. Måste vara noga med att ha honom helt rak och inte vinkla honom i nacken eller dylikt. Men det ligger ju på mig, han skötte sig jättebra och han arbetade bra med hindrerna och de uppgifterna jag gav honom. Jag måste bara hitta tillbaka lite till min vanliga ridning på hinder osv. 
 
 
Sen är jag fortfarande lite lur på om jag ska fortsätta leta bett. Novabettet jag har nu fungerar ju bra, men han är ju gapig och håller på och leker med det även när jag inte sitter på ryggen. Ska även pröva att sänka/höja bettet lite mer för att se om de i alla fall blir  någon liten skillnad. Det vart inte de med de gamla betten, men de kanske fungerar bättre med detta novabettet om jag sänker eller höjer det. Jaja. Bett... det värsta jag vet.. Eller ja, det och sadlar då.. De två svåraste sakerna inom utrustning, det kan liksom bli så himla fel så otroligt lätt.. :/

Fredag

| Postat i: Dagens ridpass
0
Hej! Idag hopptränade jag för Johanna Hammarstrand, Emma var också med så hon kom och mötte mig så skrittade vi ner till ridhuset tillsammans. Vi började med att rida fram på raka spår innanför fyrkanten ena långsidan skulle vi fokusera på att hålla dem raka och på den andra red vi tempoväxlingar, detta gjorde hon bra. I galoppen började vi med att rida på en stor volt där vi skulle ha fokus på att hålla en bra galopp.
  Vi började med att hoppa fram på ett litet hinder på volt varefter la vi till ett hinder, så vi hade tillslut 3 hinder på volt som vi skulle ha 5 språng emellan, viktigt här var att få de att hoppa bra språng och använda sig utav en bra samlad galopp, detta gick sisådär från början. Detta gjorde vi i bägge varv. Hon och jag vart bättre på det här till slut men varken jag eller hon har hoppat på flera veckor så jag kan inte förvänta mig att allt sitter perfekt på en gång.
  Efter hoppningen på volt hoppade vi studs på långsidan forsatte till ett sockerbits hinder vid X och vidare till ett räcke på andra långsidan vi hoppade alltså som i ett S. Vi had två lika studsar och räcken på bägge långsidor så vi hoppade efter ett tag allt i en slinga, alltså studs, sockerbit, räcke, räcke, sockerbit studs. Mellan varje hinder skulle vi få i 5 galopp språng. Detta tycker jag att hon gjorde hon bra.
Avslutade med att hoppa räcket och ta 6 språng till studsen, första gången red jag för mesig och gick på 7 språng men andra gånger red jag med en bättre galopp och fick in rätt antal språng, så kändes hon jätte bra och hoppade riktigt bra igenom studsen, till sist vände vi på det och hoppade studsen och sedan 6 språng till räcket det gick också super bra :D
  Så sammanfattningsvis är jag nöjd med henne i markarbetet, och vet att jag måste träna mer själv på små hinder och få henne att hoppa dem i en bra samlad galopp utan att hon sticker iväg och blir lång. Resten av hopp ningen är jag faktiskt nöjd med :)
Sur Rut! hehe <3
 
/ Johanna

Torsdag

| Postat i: Allmänt
5
Han fick ju massage i morse, och vanligtvis ska hästarna vila när de har fått sig en genomgång utav en massör. Men massören sa att eftersom han var så pass fin idag och hon inte behövde arbeta så mycket med honom så kunde jag rida som vanligt, till och med samma dag. Så idag fick han skritta ut en sväng i mörkret. Var ute i ca en timme och red i olika backar. Var noga med att stämma av och göra halter och se till att han var bärig och lydig hela tiden. Han kändes fin :) 
 
 
/Emma

Torsdag

| Postat i: Allmänt
1

Hej idag fick Rut vila, så var nyss i stallet och mockade osv. =) imorgon ska jag hoppträna för Johanna, tänkte att hon måste ha hoppat mer än upphöjda bommar innan nästa vecka! För då händer en rolig sak som jag berättar då!:D
/Johanna


Massage

| Postat i: Allmänt
0
Idag var som sagt massören här. Hon kom mest för att checka av att allting blivit bättre sedan vi fixat sadeln osv. Som tur var så var det kanon! Verkligen jätteskönt. De enda var väl att han fortfarande var lite öm vid insida låren från när han hade sträckt sig i hagen tidigare, men hon sa att de var nästan borta och att jag bara skulle fortsätta massera och linementera så skulle de vara borta snart :) Det är ju endå bara en vecka sedan hon var här senast och hon tycker det är som dag och natt, skönt!! :) Det tyder ju på att de var grejer som var nya och att hon fick behandla stelheten och sträckningarna som han fixade till i hagen (när han vilade) på en gång gör ju att de också försvinner väldigt fort!  
 
Så nu ska vi bara låta henne komma en gång i månaden för att kolla upp honom och liksom mer förebygga att de ska bli någonting :) 
 
 
/Emma

Onsdag

| Postat i: Allmänt
1
Idag slutade jag jobbet halv fem, sedan var det mat och möte med tävlingsryttarna klockan halv sex-sex på ridskolan. Så idag fick Fimpe vila. Jag hann helt enkelt inte rida. Hade planerat att skritta ut men jag antar att han dör väl inte av att vila två dagar i rad :) (ska få massage imorgon bitti och de kan vara ömma efter de så kan inte rida imorgon) 
 
Så det var allt för idag. :)  Tänkte passa på att säga att om ni vill att vi ska skriva mer eller mindre om någonting, eller om ni helt enkelt har egna idéer på vad vi ska skriva om, så kommentera det så gör vi vårt bästa! :)
 
Ger er ett bra och tänkvärt "quote"/citat som avslut 

Onsdag

| Postat i: Dagens ridpass
1

Idag skrittade jag ut en liten väg bara, sen passade jag på att få hjälp av Jenny som var med att rycka ruts man. Man bremsa henne när man rycker annars går det inte, men då står hon snällt ialf fast än jag tycker lite synd om henne hehe. Men nu är hon fin ialf! :D
/Johanna


Holly

| Postat i: Utrustning
2
Tycker denna tröja från Schockemöhle var fin!
 
Du kan köpa den för 899:-

Dagens ridpass

| Postat i: Dagens ridpass
1
Idag red jag ner till ridhuset (själv!!) hon skötte sig bra och försökte inte vända eller så =) Idag fokuserade jag på att få henne rund i formen. Red mycket öppnor och slutor, vilket hon gjorde bra idag. I ridhuset låg det framme några upphöjda bommar som jag galopperade över försökte få henne att hålla takten och formen överbommarna, kändes helt okey. Ibland ville hon slå sig fri och bli lång men det var bara några gånger kändes som att jag hade koll på henne idag. Red lite förvänd galopp idag, hon var jätteduktig! Kunde rida volter och ställa henne innåt i en ganska samlad galopp ;D Avslutade med lite övergångar och halter. Är nöjd med henne idag, hon skötte sig bra och hon bråkade inte alls på vägen ner, guldstjärna till Rutan idag! =)
 
 
/ Johanna

Dagens ridpass

| Postat i: Allmänt
0
Trimmade honom i stora ridhuset. Red fram rätt länge och arbetade mycket med skritten. Den blir bättre och bättre hela tiden vilket känns kul :) Lite vingligt ibland bara om man rider utan stöd från väggarna ;) Den största delen utav arbetspasset (efter uppvärmningen alltså) så jobbade jag med nyanserna i traven. Red på en stor volt vid spegeln för att riktigt kunna se och känna när han verkligen satte under sig ordentligt och liksom mest stod på stället och trampade.Det var lite bökigt i början, alltså han minskar ju rätt enkelt till en viss nivå, men om man vill krama ur de där sista och verkligen låta rumpan och bakbenen arbeta ordentligt så blir det lite svårare. Han vill gärna spänna sig osv. Men det tycker jag att jag fick bukt med på ett bra sätt idag efter lite tragglande. Arbetade även med detta i galopp. Han har lite svårare i ena varvet men i överlag gick de rätt bra. Jag tror att jag ska arbeta med detta mycket oftare i traven. För de märker jag att jag inte riktigt har gjort. Inte sådär lååååånga seeeega halvhalter i alla fall, de har jag mest gjort i galopp och i traven har jag istället gjort snabba och kvicka. Gick sedan över och arbetade lite med förvänd galopp åt båda hållen för att få honom riktigt lösgjord.
 
När jag var nöjd med det så fick han pusta lite innan jag arbetade lite med några upphöjda bommar som redan var framtagna. De stod längs medellinjen och jag använde mig utav dem på böjt spår. Man kunde rida dem som serpentiner, men jag började med att galoppera över en och verkligen arbeta med galoppen. Ha en bärande och riktigt trummande galopp samtidigt som han skulle arbeta i låg form över bockarna. Började som sagt med en men sedan la jag på den andra så att jag hade dessa upphöjda bommar på ex. kl 9 och 3. I höger gick det väldigt bra och man kände hur har arbeta ordentligt med ryggen samtidigt som han var mjuk, följsam och formad i innersidan. I vänster vill han dock falla inåt och höja upp huvudet. Fick jobba på ett tag med att få honom liksidig och att han liksom skulle "bära" sig själv och inte stötta sig mot mig hela tiden. Men efter lite tragglande så släppte det och det var så himla skönt! Denna oliksidighet har nämligen alltid funnits på just denna övning, och när man tränar i grupp så har man ju inte alltid tiden att få till det exakt som man vill. Oftast ska ju andra också göra övningen så man kanske nöjer sig med att de är lite bättre. Men nu kände jag verkligen att det nästan "klickade" till och vips så hade allt hårt slit lönat sig! Älskar sånna här dagar :)
 
Bild från när ja skrittade av honom.
 
 
Väl i stallet fick han duscha och sedan linementerade jag honom med arnika över större delen utav kroppen.
/Emma

17:28

| Postat i: Allmänt
0
Har ganska nyligen kommit hem från jobbet. Har varit ute med hunden på en promenad och nu sitter jag och äter lite havregrynsgröt. Ska alldeles strax åka till stallet och trimma Fimpe lite i ridhuset! :)
 
Japp.. jag gillar att ha på lite kanel ;)
 
/Emma

Antares

| Postat i: Utrustning
0
Har verkligen fått upp ögonen för Antares på senaste tiden, älskar deras förbyglar!
 
 
 
Denna fina kan man köpa för  2 400- 2 700kr
/Emma

Dagens ridpass

| Postat i: Allmänt
0

Idag red jag ner till ridhuset med Sara, red ca 1 timme. Hon kändes rätt bra idag:) lite bökig i handen men det blev bättre efter ett tag. Är nöjd överlag! :)

Trött rutis!<3


Träning

| Postat i: Allmänt
3
Nu ska jag slå på en podcast (älskar Alex & Sigges, även Hannah och Amandas!) och sätta mig på vår träningscykel. Det är ju inte bara hästarna som behöver hålla igång.. :P
 
 
 
 
Brukar ni träna någonting utöver den vardagliga ridningen?
 
 
 
/Emma

Dagens ridpass

| Postat i: Dagens ridpass
0
Idag skrittade jag ut tillsammans med Frida och Selma. Vi klättrade med hästarna (i skritt) upp till masten. Red upp och ner ganska många gånger så de fick trampa på och jobba med musklerna ordentligt :) Sedan skrittade vi av dom och red hem. Allt som allt var vi ute en timme. 
 
Här har ni en gammal film som visar hur backen upp till masten ser ut:
 
 
'
/Emma

Dagens schabrak

| Postat i: Allmänt
1
Hur fint är inte detta Antarés set?:) I favoritfärgen marin:)
/ Yoo(Hanna)

Dagens ridpass

| Postat i: Allmänt, Dagens ridpass
5
Idag trimmade jag Fimpe i ridhuset. Jobbade mycket och länge med skritten till en början. Ville få honom att ta jämnt stöd och trampa på ordentligt utan att tappa takten. Skritten var faktiskt ovanligt bra idag. ;) haha.. Gick sedan över till trav och jobbade med rakriktning och red ca 2-meter innanför spåret så att det skulle bli väldigt tydligt om han gick på dubbla spår. I vänster ville han gärna skjuta ut lite med baken, men det blev bra väldigt snabbt och jag fick ett jämnt och bra stöd på båda tyglarna och riktigt bra och engagerad trav. Jobbade väldigt basic detta pass och gjorde även igångsättningar/tempoväxlingar och halter på rakt spår några meter innanför fyrkantsspåret. Var noga med att han inte sköt ut baken åt något håll när jag samlade och saktade av, utan den skulle vara in under honom. Han gjorde detta riktigt bra. Jobbade även i galopp med samma saker innan jag sedan gjorde lite öppna, skänkelvikningar och tillslut arbetade med förvänd galopp. Han var jättefin! Fick honom att minska och sätta sig på bakbenen riktigt bra utan att han blev pigg och stretig. Fick vara på honom på bakbenen lite med ytterskänkeln någon gång, men sen var han jätteduktig :) 
 
Avslutade med att trava av honom i låg form där jag red serpentiner, volter osv och han bara skulle följa med mjukt. Sedan hoppade jag av och promenerade/skrittade av honom på så vis. Passade även på att göra lite ledarövningar då. Dvs. han ska stanna och ha tålamod och inte gå förrns jag säger åt honom osv. Det är lite svårt för honom ibland då han vill pinna på, men han fattade väldigt snabbt. Det märktes dock att jag inte hade gjort det på ett tag. ;) Så får bli lite bättre med det.
 
Men sammanfattningsvis så var detta ett jättebra pass! :) Är jättenöjd.
 
 
Väl i stallet så linementerade jag honom och stretchade :)
 
/Emma

Heheh😁

| Postat i: Allmänt
4

;)


Lördag & Söndag

| Postat i: Allmänt
1
Igår red jag ut en sväng skrittade och travade lite så har inte så mycket mer att säga om det, hade sällskap så hon skötte sig. Idag har hon vilat så åkte till stallet på eftermiddagen och pysslade om henne. =)
 
/ Johanna

Duktig häst man har..

| Postat i: Allmänt
0

Som tar av sig täcket i hagen när det regnar.. Lagom blöt och kall han blev i endast innetäcket :p Vilken tur att jag kom nu och inte klockan fyra..


Lördag

| Postat i: Allmänt, Dagens ridpass
0
Skrittade ut tillsammans med Emelie och Alexandra. Red med hackamore så att han fick vila munnen lite. Vi red mellanvägen vid Hov eftersom att det är jakt just nu och man inte riktigt vågar sig ut i skogen.. Vi hörde även en älg bli skjuten, något rädd man blev av skottet.. :o  Vi var i alla fall ute ca en timme och 20 min.
 
Suddig mobilbild.. :P
 
/Emma

Rösta!

| Postat i: Allmänt
1
Gå in och rösta på Roffe och Sara! :)
 
http://www.expressen.se/sport/idrottsgalan-2013/
 
 

Haha

| Postat i: Allmänt
0
Jockey (Gangnam) Style

Fredag

| Postat i: Allmänt
0
Har kollat upp sadeln och den var för tajt precis som jag trodde, skönt att få det åtgärdat! :) Har gått och funderat på de där ett tag så de är verkligen skönt att veta att allt nu är som det ska. Red honom även en sväng nu på kvällen. Skrittade ut som uppvärmning och sedan gick jag in i ridhuset och joggade honom. Han var lite stel i början men sen kom han igång fint. Han har ju vilat plus att han kan ju också ha lite träningsvärk sedan massören var här, så jag la inte någon större vikt vid stelheten.Jobbade på och arbetade mest med rakriktning samt flytta för skänkeln. Efter något varv åt båda håll kändes han fin! Galopperade också nått enstaka varv åt varje håll i lättsits innan jag travade av honom. 
 
 
Han verkade tycka att de var vädligt skönt att få röra på sig igen och såg väldigt nöjd ut. Han gillar även novabettet som jag köpte åt honom. Tror de får bli hans nya standardbett! :) De kan ju inte skada tänderna som vanliga metall-bett och för Fimpe som tuggar och leker/gnager på betten så är det kanon. Köper ju liksom hellre nya bett regelbundet än har en häst som sliter ner tänderna.. :)

fredag

| Postat i: Dagens ridpass
0
Hej! 
idag red jag och Sara ner till ridhuset, hon kändes bra ända från början idag :) fick en bra kontakt med tygeln det enda var att hon kändes lite stel i sidorna från början men efter att ha flyttat henne för skänkeln ett tag så gick det till sig. Testade även att rida förvänd galopp idag, hon har ju som sagt inte gjort det på ett tag och har lite svårt för det i vanliga fall, men idag var hon jättebra på det :D Så hon har inte tappat så mycket som jag trodde att hon skulle göra under vilan vilket känns bra!
 
/ Johanna
 

Bombana

| Postat i: Allmänt, Övningar
0

Eftersom den här övningen kan göras med enbart bommar på marken så passar den de flesta ryttare och hästar oavsett inriktning, ålder eller utbildningsnivå.

 

Gör en bana och istället för hinder så lägger du ut bommar. Rid den sedan flera gånger och försök att i första hand hitta rytmen och vägarna. Glöm inte blicken! Gå sedan vidare och rid banan i olika tempon så att du behärskar att båda ta tillbaka och driva på din häst men också kan behålla kontrollen och kontakten i ett högre tempo.


Vill du bygga på banan går det sedan utmärkt att lägga upp bommarna eller göra hinder av varje bom.

 


Torsdag

| Postat i: Dagens ridpass
0
Idag gick jag ner till ridhuset red ett lättare markarbets pass =) Red öppna och sluta, för att få henne lösgjord och slappna av. Idag lyssnade hon bra framåt och tillbaka. Hon känns rätt trevlig och mjuk att rida fast än hon har vilat så mycket, så det känns bra :) Avslutade med skrittarbete försökte få henna att verkligen jobba igenom kroppen, hon blir lätt lite kort i skritten annars men idag var hon faktiskt rätt bra :D
Det är kul att få sätta igång henne så man får rida lite :D
 
 
/ Johanna

Massage

| Postat i: Allmänt
0
Idag har massören varit här för att följa upp jobbet som equiterapeuten gjorde förra veckan. :) Imorgon kommer ju även sadelprovaren så efter det så tänkte jag sätta igång honom igen eftersom då vet vi att sadeln är 100% ok. Eller sätta igång och sätta igång, han har ju inte vilat så mycket. Men för honom räcker några dagar gott och väl, han klarar inte av så himla mycket mer psykiskt eller fysiskt. Faktum är att massören sa att han förmodligen mår bäst (kroppsmässigt) av att inte vila "vila" om ni förstår vad jag menar. Alltså om man har en häst som är som min, dvs. pigg och busig i hagen, så får den oftast mer spänningar och "problemområden" på kroppen när den vilar än när den hålls igång eftersom de blir ett så himla liv i hagen. Så de bästa för Fimpe är väl att vila genom att varva promenade, skritt-turer osv med att stå någon dag. Helt enkelt ska han nog inte vila längre perioder utan att ha någon typ utav stimulans. Men det har vi ju varit varse om sedan han fick nå ryck när han senast vilade ;) haha.
 
Längtar tills imorgon då jag ska rida :) tänkte rida lite i ridhuset för säkerhetsskull och mest skrittjobba men även kanske jogga honom lite. Han har ju inte tappat kondition eller muskelmassa på den här lilla tiden, men de kan endå vara bra med en liten mjukstart några dagar! :)

Galoppbommar på volt

| Postat i: Allmänt, Övningar
0

Den här övningen för hästen följsam och smidig eftersom att man tränar på att länga och korta galoppsprången på böjt spår.

galoppbommar.jpg

 

Hur gör man?

Du kan välja själv om du vill ha bommar på marken, eller upphöjda galoppbommar. Personligen skulle jag börja med bommar på marken, när allt känns bra skulle jag höja dem.

Börja med att försöka rida på fyra normala galoppsprång mellan bommarna. Sedan försöker du att lägga in ett femte. När det går bra så prövar du att rida på endast tre galoppsprång.

 

ATT TÄNKA PÅ!
  • Du minskar vägen genom att rida på en innerbåge, och ökar vägen när du tar ut bågen.
  • När du kortar galoppen, tänk då på att det du i varje språng förlorar i längd, ska du vinna i höjd.
  • Var noga med hur många galoppsprång det blir, och ge inte upp.

Onsdag

| Postat i: Allmänt
1

Hej!
Idag vart det vila för Rut, rider imorgon istället var jätteblåsigt ute idag så ville inte ge mig ut i skogen. Ska rida imorgon istället då blir det ett lättare pass i ridhuset:)
Åkte till stallet på kvällen och borstade, rycktade och masserade henne med massageborsten i kanske 1 timme. Det uppskattades iallafall :)
/ Johanna


Tips & trix

| Postat i: Allmänt, Tips
1
Snön väntar ju runt hörnet och de är kanske inte alla som har fått på snösulor än. Då har vi ett tips till er :)
 
Smörj med Vaselin inuti hoven (framförallt vid skon) så ska ni se att ni klarar er utan styltor under ridpasset! Vaselin är ju fett och de stöter bort vatten =snön kan inte fästa!
 
 
 
 Ett extra plus är ju att vaselinet även är bra för hovarna,de ger dem lite extra fuktighet! :)

Korta och länga galoppsprången

| Postat i: Allmänt, Övningar
0

 

Den här övningen går ut på att få hästen att länga och korta sina galoppsprång, samt att rida hindren i olika tempon. Detta är viktigt att du har kontroll över när du börjar hoppa banor och tävla. Så detta är en suverän övning för er som har det som mål. Den övar även upp och hjälper dig att få en bättre ryttarkänsla!

Du kan använda dig av antingen två bommar/upphöjda bommar eller två hinder.

 

 
Hur gör man?

Rid först i normalt tempo, gärna ett par gånger, och räkna hur många språng du får mellan hindren. Om du har en tränare eller kompis med dig, räkna gärna högt då.

Försök sedan att få in fler galoppsprång mellan hindren (då måste du samla galoppen), och därefter så få galoppsprång som möjligt (då måste du öka galoppen).

Avsluta sedan med att växla genom att varannan gång rida samlad och varannan gång ökad galopp. Glöm inte bort att hela tiden räkna galoppsprången.

 

ATT TÄNKA PÅ!
  • Man räknar första galoppsprånget som det som hästen tar efter den landat. Många räknar fel och räknar landningen som ett galoppsprång. Så låt hästen landa helt och hållet, sedan räknar du.
  • Ha gärna med någon som kan hjälpa dig om du tycker det är svårt att räkna galoppsprång.

Tisdag

| Postat i: Allmänt
5
Eftersom Fimpe har några dagar kvar på sin vila så kan jag ju inte skriva om något ridpass. Idag var jag i alla fall där och masserade med linement samt gjorde lite små övningar som equiterapeuten visade mig. Han verkade minnas övningarna väl och svarade bra på dom genom att visa sitt välbehag med tuggande, slickande och gäspande. :)
 
Grabbarna grus i hagen
(jaaa.. fimpe ser ut som en b-ponny brevid dom, men de är faktiskt dom som är väldigt höga!! Blanko äter tydligen med grimman också... ;) )
 
/Emma

Tisdag

| Postat i: Dagens ridpass
2

Idag red jag ner till ridhuset med Johanna, trimmade lite lätt i ridhuset. Jobbade henne mestadels i skritt och trav, tog något varv i galopp också. Hon kändes helt okej, man kan inte förvänta sig att hon ska vara super första passet efter vilan heller så jag är nöjd.
Imorgon ska jag trimma henne lite i ridhuset igen. Hon har blir jätte lurvig igen så måste klippa henne snart igen :/

/Johanna


Äntligen!

| Postat i: Allmänt, Utrustning
0
På Fredag denna vecka kommer vår sadelprovare att komma och kolla på sadeln. Så himla skönt då jag varit lite småorolig ang. passformen på den nu på senare tid :) men nu blir den alltså fixad! Skönt.
 
 

Evighetsövning

| Postat i: Allmänt, Övningar
0

Det här är en evighetsövning som du kan rida flera gånger efter varandra. I övningen blandas skritt, trav och galopp och genom att jobba med övergångar blir hästen mindre stark.

 

 

Mål
Ryttaren övar på att kommunicera med sin häst.

 

Svårighetsgrad
Lätt till medelsvår övning där du behöver kunna kontrollera din häst. Kan ridas med olika stor precision. Hinderhöjd 0,70-1,00 meter. Övningen kan ridas i ridhus eller på ridbana med måtten 20 x 60 meter.

Träning på övergångar
Börja med att värma upp hästen i samtliga gångarter.
Lägg ut ett par upphöjda cavalettibockar (detta saknas på skissen). Rid i ett lugnt tempo och öva på att byta galopp över cavalettibockarna. Var noga med att förbereda varje byte. Gör ett ”markerat galoppsprång” över cavalettibockarna. Det kan vara en bra hjälp att räkna ”3-2-1-byt” för att ge byteshjälpen i rätt ögonblick.
Det är viktigt att hästen har energi i galoppen även när du rider i ett lugnt tempo. Om den inte vill byta kan du behöva »knacka till« lite bestämt med skänkeln.

 

Hinderuppställning
Bomserie 1:
Bomserie med varannan bom på marken och varannan upphöjd cavaletti med lite kort avstånd (avstånd 1,10 meter).
Hinder nr 2:
Räcke med travbom framför (2,2 meter framför räcket).
Hinder nr 3:
Serie med ett kryss och en kryssoxer (med 5,5 meter emellan och en travbom 2,2 meter framför det första krysset).
Hinder nr 4:
Räcke.
Hinder nr 5:
Oxer.

 

Så här rider du övningen
Börja med att rida över bomserien i höger varv, bryt av till skritt och skritta cirka fem till tio meter. Sedan travar du igen och travhoppar hinder nr 2. Därefter bryter du av till trav och hoppar serien (hinder nr 3) i trav och fortsätter i galopp över hinder nr 4. Bryt av till skritt efter hindret och lossa hästen. Fatta galopp igen och galoppera över hinder nr 5. Börja om från början.

 

Avstånd för ponny
Om du rider ponny kan avståndet mellan travbom och hinder minskas till 2,0-2,2 meter beroende på ponnyns storlek. Avståndet mellan kryss och kryssoxer (hinder nr 3) kan minskas till 5,0-5,5 meter. Avståndet mellan travbommarna kan kortas till 0,80-0,90 meter för B-ponny, 0,90-1,00 meter för C-ponny och 1,00-1,10 för D-ponny.

 

Tänk på
Rama in hästen hela tiden och var noga med att inte ”rida iväg den”, speciellt på hinder nr 4 och 5. Var noga med att ha kontroll över hästen. Om du inte lyckas är det bara att upprepa banan igen.

 

Lycka till!
Lotta Björe

 

Källa:jumpclub


Hemlis så länge

| Postat i: Allmänt
0
...men om ett tag kommer jag och Fimpe göra en väldigt rolig grej :)
 
 
/Emma

Måndag

| Postat i: Dagens ridpass
0
Idag red jag ut med Evelina och QB var ute i kanske 40 minuter, vi skrittade mest eftersom att det är ganska hårt ute. Vi travade en liten bit precis när jag säger åt henne att börja trava blir hon jätteivrig och börjar galoppera och studsa på stället, hon var jättepigg idag. Men det är inte så konstigt när man har vilat & tagit det lugnt i tre och en halv vecka <3 hehe. Men nu ska hon sättas igång succsesivt =)
 
/ johanna

FML.

| Postat i: Allmänt
0
Har lyckats pajja min MacBook så det blir inte så mycket uppdatering från min sida just nu.. så ni vet.. /Emma

Börja hoppa vattenmatta

| Postat i: Allmänt, Övningar
1

På en del banor förekommer olika naturhinder som exempelvis bank, pulvermangrav, torrgrav, hinder med vatten och vattengrav. Just vatten kan ofta ställa till problem för ryttare och hästar, det visade sig inte minst under EM i Madrid, där det blev många fel på vattengraven. Därför är det bra att starta tidigt med att hoppa olika typer av karaktärshinder.  

 

- I gruppen karaktärshinder ingår hoppning av vattenmatta, säger Sylve. Det kan du börja med redan på våren när hästen blir fyra år. Naturligtvis är det skillnad mellan att hoppa vattenmatta med överbyggt hinder och att hoppa vattengrav.

 

Vatten är en stor svårighet för många hästar, och det kan antingen bero på att de rent allmänt är tittiga eller på att de har dåliga erfarenheter från inhoppningen.
- Hästar reagerar väldigt olika. Vissa hästar har svårare att hoppa vattenmattor på gräs, medan andra har svårare på sand. Därför behöver du träna på både och.

 

Det är lika bra att den unga hästen tidigt får vänja sig vid nya saker. Väntar du för länge så finns risken att hästen reagerar så fort det kommer in något nytt på banan. Vissa hästar är väldigt tittiga på vattenmattor, och då behöver ryttaren hoppa vattenmatta i princip på varje hoppträning, åtminstone inför tävling.

 

En vattenmatta kan vara en blå plastmatta med kanter som läggs under hindret och som även går att använda inomhus. Börja med att använda smala mattor med rättuppstående hinder över. Det ska vara enkla hinder som är väl infångande och inbjudande. Här gäller samma sak som vid inhoppning på andra karaktärshinder.

 

Vattenmattan ska bestå av enbart plast utan vatten till en början. När hästen har vant sig vid att hoppa mattan är det dags att hälla i vatten. Bygg gärna vattenmattan så att hindret ligger mot stallet eller mot utgången eftersom hästen oftast har bättre bjudning däråt.

 

-  Tag gärna hjälp av en gammal, rutinerad häst om du har svårt att få hästen att hoppa vattenmattor. Ett annat alternativ är att använda en annan häst som står bakom hindret, så att hästen hoppar mot istället för från andra hästar.

 

Det gäller att du tar reda på hur just din häst reagerar och att du bygger upp hästens självförtroende genom att göra det enkelt.  

 

Varför är det svårare att hoppa vattenhinder jämfört med andra hinder?
Hästar har svårt att avgöra djup. Därför är det oftast lättare för hästen att se plastmattan på sand än på gräs. En torrgrav kan uppfattas som ett hål rakt ner i marken, och det kan vara likadant med en vattengrav eller plastmatta.

 

Det är oftast lättare för hästen att hoppa en plastmattan när den ligger upphöjd över marken. När hästen väl har vant sig vid att hoppa över en upphöjd plastmatta är det dags att gräva ner den i samma nivå som markytan.
- Till en början ska plastmattan vara väl framdragen eftersom hästen då får hjälp med att hitta avsprångspunkten. Använd alltid räcke först ,och när det fungerar kan du bygga på med att hoppa stigsprång och sist oxrar. Först därefter är det dags att den lär sig att hoppa kombinationer med vattenmatta.

 

Vattenhinder och vattenmattor används även vid sidan av andra hinder, och då tappar hästen ofta fokus på själva hindret.
-  Träna gärna på att hoppa småhinder där det ligger vattenmattor bredvid.

 

Ett annat tips är att ställa upp många olika typer av karaktärshinder och att rida runt hindren med den unga hästen. Då har hästen tid att vänja sig vid de olika hindren och slappna av innan man börjar hoppa dem.

 

- Drar du in ett karaktärshinder och inte har tillräckligt material runtomkring så kan hästen lätt bli spänd och det är lätt att man skapar framtida problem.

 

Att rida unga hästar i naturen och hoppa över stockar och diken är väldigt bra för framåtbjudningen, men det är inte säkert att det gör det lättare för hästen att hoppa vattenhinder.

 

- Det är en väldig skillnad mellan diken och vattenhinder. Även om hästen är van vid vatten i naturen så tittar den i alla fall när det är dags för att hoppa plastmattor.

 

Sylve anser att det är bra att vänta med att hoppa vattenhinder som är överbyggda i bakkanten tills hästen är på 1.30m-1.40m nivå.
- Det är bra att testa att rida på lite olika sätt. Om man exempelvis använder Safety Systems vattenmattor, som är 3 m långa och har olika bredd, så kan de läggas ihop så de blir dubbla. Då får du ett längre hinder. Det går också att lägga dem sida vid sida så hindret blir bredare, upp till 6 m, och då blir det ett imponerande hinder. Det finns även vattenmattor som är runda.

 

Vissa hästar har väldigt dålig erfarenhet av att hoppa vattenmatta.
- Det finns extrema fall och då kanske hästen behöver ha en plastmatta i hagen eller i boxen som den exempelvis får dricka vatten eller äta ur. Använd din fantasi så att just din häst vänjer sig vid mattan och blir avspänd.

 

I många fall är det ryttaren som skapar problem genom att stressa hästen. Rida därför lika avspänt som på andra hinder men supporta din häst lite extra genom en stadig sits och starka skänkelhjälper.
- Det hjälper inte att sätta i sporrarna och skrika för då undrar hästen vad det är som är konstigt.

 

Det finns även hästar som inte reagerar alls på vattenmattor. Då behöver ryttaren ändå träna regelbundet men inte alltför ofta på att hoppa dem. Annars finns det risk för att hästen tappar intresset för att hoppa tillräckligt långt över vattenmattan.

 

Sylves tips

1. Börja träna på att hoppa vattenmattor på våren när hästen är fyra år.
2. Starta med att hoppa smala vattenmattor som är väl infångade med rättuppstående hinder över.
3. Börja med att hoppa vattenmatta utan vatten och lägg mattan så att den är upphöjd över marken.
4. Ha vattenmattan väl framdragen så att hästen får hjälp att hitta sin avståndspunkt.
5. Hoppa gärna småhinder med vattenmattor bredvid.
6. Träna på att hoppa vattenmatta både på gräs och på sand.
7. Rid lika avspänt på vattenmattan som över andra hinder men supporta hästen lite extra med en stadig sits och starka skänkelhjälper.

/ Sylve

Källa:jumpclub

 

Hahaha!

| Postat i: Allmänt
0
Eftersom jag var borta igår då de senaste avsnittet utav "så mycket bättre" sändes, så har jag satt mig och kollat på det idag. Vart tvungen att printscreena dessa roliga citat från när de får pröva att skjuta. Ni förstår nog varför. Hahahah. så kul.
 
 

Söndag

| Postat i: Allmänt
0
Har varit i stallet och mockat, packat mat samt kratsat hovarna osv. på Fimpe. Han har ju viloperiod nu, eller ja, han kommer vila ca en vecka för mer verkar han inte palla (har redan börjat göra slidestops, caprioler etc. i hagen..) han blir så himla pigg och det kan ju inte vara kul att vara som ett dynamitpaket. Så han får vila helt en vecka, sedan ska jag promenera, skritta och tömköra honom ett tag. :) Helt enkelt ta de lite lugnt och låta honom vila från trimmning och den vardagliga ridningen med samtidigt göra lite nyttiga saker emellanåt som längre skritt-turer och tömkörning. :) Ska även komma igång ordentligt med tömkörningen efter denna vila och ha som mål att göra det minst en gång i veckan! Det är så himla nyttig träning för både häst och ryttare. 
 
Nöjd Fimpe i hagen. Han är mycket nöjd med ensilagebalen, men mest nöjd över att han kan öppna sitt eget täcke.......;)

Före,över,efter

| Postat i: Allmänt, Övningar
0

Det är lika viktigt att hästen är lydig efter hinder som  före. I den här övningen handlar det om att få hästen lydig efter hinder –  samtidigt tränas även ryttarens förmåga att rida i en bra rytm både före, över och efter. Rätt utförd blir hästen lydig. 

 

Svårighetsgrad:
Övningen rids på ridbana eller utomhusbana med måtten 20 x 50 m eller större. Starta med en hinderhöjd på 60 cm och öka successivt beroende på hästens utbildningsnivå.

 

 

Hinderuppställning:
Ett rättuppstående hinder mitt på långsidan innanför spåret. En bom placeras ca 15 m (4 normala galoppsprång) på ena sidan av hindret och en annan bom placeras 18 m (5 normala galoppsprång) på den andra sidan. 

 

Framridning:
Börja med att lägga volt över en av bommarna, för att träna ”ögat-känslan” att hitta bommen. Övningen är också bra att träna på för att göra hästen lydig.

 

Så här rider du övningen:
Börja i galopp i vänster varv och galoppera i en jämn rytm över bommar och hinder. Till att börja med blir det ganska enkelt att få in 4 språng före hindret. Däremot blir de 5 galoppsprången fram till nästa bom ganska svåra att få in eftersom avståndet blir kort.

 

Byt varv och hoppa från andra hållet. Nu blir det enkelt att få in de 5 sprången före hindret men det blir däremot svårare att få in de 4 galoppsprången efter hindret.

 

När det fungerar (och om du har en rutinerad häst) kan du lägga in ett galoppsprång extra, framförallt före hindret. När du höjer hindren blir det svårare att få in det extra galoppsprånget mellan bom och hinder eftersom hindret blir högre och avsprångspunkten något tidigare. Om du ändrar till oxer flyttar du bommen bakom hindret motsvarande hindrets längd.

 

Det här är en bra övning att träna på för att stärka hästen genom att få den att ”elevera” mera (hästens språngkurva där den sätter under sig mer) och få den att hoppa mer på styrka/kraft istället för på fart.

 

Tänk på:
Övningen ska resultera i att du får en lydig häst så att du kan rida med en mjukare och jämnare rytm både före, över och efter hindret.

 

Lycka till med din träning!

Sylve och Mari

Källa:jumpclub


Påväg hem

| Postat i: Allmänt
2
Nu sitter jag i bilen och har en resa på 11 timmar framför mig. Ska bli skönt att komma hem och sova i min egen säng och pussa på Rut! <3
 
/ Johanna

Barbackasadel

| Postat i: Allmänt, Utrustning
2
Ibland blir jag sugen på att köpa en barbackasadel och ha för variation. Jag tänkte inte använda stigbyglar då jag har förstått att de kan ge obehag på hästen då de ger en tryckpunkt på ryggraden. Men de skulle ju vara skönt att ha så man sitter skönt när man rider barbacka samtidigt som de kan vara bra för hästen att få vila ryggen från den vanliga sadelns tryckpunkter. :)
 
                                                                       
                                     
 
Har någon av er erfarenhet utav sånna här sadlar? 

 

-

| Postat i: Allmänt
1
Såå här tror jag att jag såg ut igår när pether markne satt bordet bredvid oss i cafeterian igår. Något pinsam jag är.. hehe.
 
/ Johanna

Rätt rytm & tempo

| Postat i: Allmänt, Övningar
0

Här ger Lotta tips på en övning som du kan använda när du vill träna på att känna rytmen och att rida i rätt grundtempo. Dessutom övar du på att ha bra framförhållning. Det är en övning som passar bra inför inomhussäsongen.

 

Mål:
För ryttaren att lära sig att rida i ett bra grundtempo och behålla rytmen. Rätt utförd förbättrar övningen ryttarens kontroll över hästen.

 

Svårighetsgrad:
Det här är en övning som rids över cavalettibockar och låga hinder. Övningen rids i ridhus eller på ridbana med måtten 20 x 50 m eller större.

 

Hinderuppställning:

 

Hinder nr 1: Cavalettibock på böjt spår

 

Hinder nr 2: Cavalettibockar på böjt spår (10-10.5 m efter hinder nr 1).

 

Hinder nr 3: Cavalettibock

 

Hinder nr 4: Serie som startar med kryss och sen kommer en planka 3-3.2m efter. Serien avslutas med en oxer 5.5-5.8m efter plankan.

 

Hinder nr 5: Räcke med utfyllnad.

 

Hinder nr 6: Oxer.

 

Hinder nr 7: Oxer.

 

Hinder nr 8: Plank (räcke).

 

Uppvärmning:
Värm upp hästen i trav och galopp. Rid på en volt över cavalettibockarna (hinder nr 1 och 2) med tre språng mellan bockarna. Var noga med att ha hästen runt den inre skänkeln och anpassa tempot.

 

Så här rider du övningarna:

 

Övning A:

Rid på en volt över cavalettibockarna (hinder nr 1 och 2) och fortsätt över den andra cavalettibocken (hinder nr 3). Byt varv och rid övningen åt andra hållet. Träna på att använda blicken och att tidigt titta mot nästa hinder.

 

Övning B:

Starta i höger galopp och rid hindren i ordningen 1 – 2 – 3 – 4 – 5 och avsluta med hinder nr 3. Sväng till höger och börja om på hinder nr 1 igen. Det här är en evighetsbana där du tränar på att bibehålla kontroll och rytm.

 

Övning C:

I den sista övningen rider du samma bana men efter hinder nr 3 vänder du till höger och rider in mellan cavalettibockarna och hoppar hindren 6, 7 och 8 i en S-formad båge. Dessa hinder kan vara lite högre.

 

Tänk på:
Var noga med att ha framförhållning och att bibehålla en bra rytm och kontroll över din hästen genom hela övningen.

 

Lycka till med din träning!
Lotta Björe och Mari Zetterqvist Blokhuis

 
 
 
Källa:jumpclub
 

Ponny SM

| Postat i: Allmänt
0

Har haft lite dåligt uppdatering från min sida, är på ponny Sm i Borås och coachar Emma som hoppar mountain horse ponny cup finalen. Står nu och väntar på att hon ska få starta. :)
/ Johanna


Fredag

| Postat i: Allmänt
1

Idag har vår equiterapeut varit här och gått igenom Fimpe. Han verkar ha sträckt sig lite i hagen på ett baklår så jag ska massera honom där en tid nu och även linementera två dagar i veckan. Fick även lite andra små övningar som hon visade och som jag skulle göra någon gång ibland! :) känns skönt att hon har gått igenom honom och att han är bra samt att jag fått övningar jag kan underhålla med :)


Bild från idag då hon gick igenom honom.

/Emma


Kombinationer för ökad koordination

| Postat i: Allmänt, Övningar
0

Kombinationer ställer ofta till problem på tävlingsbanan. Därför är det viktigt att träna på att rida kombinationer med olika antal galoppsprång mellan hindren.

 

Här är exempel på två olika kombinationer som är gymnastiserande för hästen och där hästen tränar upp sin koordination. Dessutom blir den uppmärksam genom att det är fyra hinder i rad.

 

Mål
Öva kombinationer och få hästen uppmärksam. Bra förberedelse för att hoppa kombinationer på tävling.

 

Svårighetsgrad
Medelsvår övning som rids i galopp. Observera att avstånden i kombinationen är ganska korta. Hinderhöjden kan varieras mellan 0.80-1.20 m. För orutinerade hästar räcker det med att öva på att rida en två- eller trekombination.

 

Uppvärmning
Värm upp hästen i trav åt båda håll. Börja med att hoppa fram på hinder 1 (snett ut mot spåret) och därefter på hinder 4 (vänd in från spåret).

 

Hinderuppställning:

 
Serie A
Startar med ett stigsprång (hinder 1) och därefter en oxer ca 6.5 m (ett galoppsprång) efter stigsprånget. Därefter kommer ytterligare en oxer (hinder 3) ca 9.5 m (två galoppsprång) efter hinder 2. Serien avslutas med ett rättuppstående hinder med markbom ca 7 m (ett galoppsprång) efter oxern. Där är det viktigt med utdragen markbom när hindret blir högt!
 
 
Serie B
Startar med ett stigsprång (hinder 1) och därefter ett rättuppstående hinder 9 m efter (hinder 2, två galoppsprång). Hinder 3 i serien är också ett rättuppstående som är ca 6.8 m efter (ett galoppsprång) efter hinder 2. Serien av slutas med en oxer 6.8 m (ett galoppsprång) efter hinder 3. Det sistnämnda avståndet längs ut till 7 m för orutinerade hästar eller när hindren blir högre.

 

Så här rider du övningarna
Serie A
Starta i höger varv med att hoppa hinder 1 ut mot spåret, gör en mjuk båge och hoppa hinder 3 i riktning från spåret. Därefter byter du varv och hoppar hinder 4 från spåret och hinder 2 tillbaka till spåret igen. Obs! Lägg ned den bakre bommen på hinder 2 så det blir ett räcke. Därefter hoppar du hela serien 1-4.

 

Serie B
Övningen rids på samma sätt som serie A. Därefter hoppar du hela serien.

 

Tänk på
Det är ganska svårt och krävande för hästen att hoppa kombinationer med fyra hinder. Kom ihåg att variera hinderhöjden genom att höja ett eller ett par hinder i taget i kombinationen så det inte blir för jobbigt för hästen. För orutinerade hästar räcker det med att öva på att rida en två- eller trekombination.

 

Lycka till med din träning!

 

Sylve Söderstrand
 
 
Källa:jumpclub

Förlåt för dålig uppdatering!

| Postat i: Allmänt
0
Men Fimpe har vilat idag och jag har varit med Emma hela dagen! Har nu på kvällskvisten ridit ut tillsammans med henne och har då lånat en fin och gul westernhäst. :) Nu ska vi snart sova (ska sova här ikväll) då vi ska upp rätt tidigt och åka till SRK för löshoppning. Så Godnatt, det blir bättre uppdatering imorgon. Jag lovar! :)
 
 
/ Emma
 

Gymnastikövning signerad Lotta

| Postat i: Allmänt, Övningar
0

Även under tävlingssäsongen kan ryttare och häst ibland behöva putsa på styrkan och tekniken. Det här är en gymnastikövning som består av både studs och kombination och som rids i omväxlande trav och galopp. Ryttaren behöver planera vägen noga och tränar därmed även sin framförhållning.

 

Mål:
Hästen tränar både styrka och teknik. Ryttaren tränar på att planera vägen och att rida med framförhållning.

 

Svårighetsgrad:
Det här är en medelsvår övning där hinderhöjden kan varieras mellan 0.50 m och uppåt. Övningen rids i ridhus eller på ridbana med måtten 20 x 50m eller större.

 

Uppvärmning:
Värm upp hästen i trav och galopp. Rid övergångar mellan rättvänd och förvänd galopp.



Hinderuppställning: 

Hinder nr 1: Rättuppstående hinder med travbom 2.3m framför.
Hinder nr 2: Travbommar med 1.10m mellan bommarna.
Hinder nr 3: Oxer med travbom framför (2.2-2.5 m framför för ridhästar, 2-2.2 m för ponny).
Hinder nr 4: Smalhinder med markbom.
Hinder nr 5: Kombination med tre oxrar med markbom framför (6-6.5 m mellan A och B, 9-9.5 m mellan B och C,  för ponny 5.8-6.30m och 8.5-9.2m).
Hinder nr 6: Studsserie med kryss, bommar, kryss och bommar (3 m mellan hindren, för ponny 2.25-2.75m).


Så här rider du övningarna:

Övning A:
Travhoppa hinder nr 1, fånga upp hästen mot väggen och rid några steg i öppna (med huvudet från väggen), runda hinder nr 3 och trava över bommarna (hinder nr 2) på volten i höger varv. Avsluta med att travhoppa oxern (hinder nr 3).

 

Övning B:
Travhoppa hinder nr 1, rid ett par steg i öppna mot väggen, travhoppa oxern (hinder nr 3) och rid återigen ett par steg i öppna längs väggen. Fatta galopp, vänd in och hoppa smalhindret (hinder nr 4). Det är viktigt att du rider i ett lugnt tempo och med mer precision eftersom hindret står lite skymt. Var noga med att inte hoppa före hästen. Bryt av till trav och starta med att hoppa hinder nr 1 igen. Det här är en evighetsövning som kan hoppas flera gånger.

 

Övning C:
Starta i vänster galopp och hoppa över oxrarna (hinder nr 5A, B och C). Rid i en lugn, balanserad galopp. Här behöver hästen bromsa upp sig och övningen tränar både hästens styrka och teknik och ryggverksamhet.

 

OBS! För yngre hästar behöver avståndet längas. Bryt av till trav, rid några steg i öppna, fatta galopp igen och hoppa smalhindret (hinder nr 4). Här behöver ryttaren organisera sig i tid eftersom ryttare och häst går från längdhinder till ett kort och smalt hinder.

 

Övning D:
Starta i höger galopp och hoppa över studsarna (hinder nr 6). Här behöver hästen ta i och det tränar både snabbhet och mjölksyra.

 

Tänk på:
Kom ihåg att det är jobbigt för hästen att hoppa studs och kombinationer. Ta korta pauser och var uppmärksam på om hästen blir trött.



Lycka till med din träning!

Lotta Björe och Mari Zetterqvist Blokhuis

 

Källa: Jumpclub