Haha roligt!

| Postat i: Allmänt
0
Hittade genom Emmas blogg detta roliga inlägg, skrivet utav Katarina
 
Hur du hanterar en horseman;
Jag tänkte på det här fenomenet Natural Horsemanship (NH) och hur man hanterar hästar på bästa sätt. Jag har därför läst igenom Parelliprinciperna. Plötsligt insåg jag att man kan omvända parelliprinciperna till det omvända. Alltså, inte som en handbok i hur man hanterar sin häst. Utan en handbok i hur man hanterar sin NH-människa. Det flanerar ju många NH-människor i hästmiljön nu för tiden, och det kan ju vara bra att veta hur man bemöter dem. Det blir ett slagshorsemanship-ship. Inte särskilt krångligt alls. Så här kan det bli, om man byter roller och gör en fri omtolkning. 

Detta är givetvis gjort med glimten i ögat. Jag har inget emot NH-principen eller Parelliprinciperna. Jag tänker bara på hur man skulle behandla en NH-människa från ett NH-perspektiv. Inget ont menat... 




1. En NH-människa kan ha svårt att acceptera dig som ledare. För att NH-människan inte ska bli frustrerad på dig så måste du visa denna människa ett ändlöst tålamod. Det är viktigt att du är emotionellt stabil för att du ska utveckla en relation av god kvalitet med en NH-människa. 

2. Det är aldrig okej för en NH-människa att bete sig respektlöst mot dig. När de exempelvis kliver in i din personliga sfär och kommer för nära din integritet så är det viktigt med ett klart och tydligt "nej". Vänligt men bestämt. 

3. Kommunikation är en dialog mellan dig och NH-människan. För att kunna få ut det bästa av din NH-människa så måste du ta en noggrann titt på hur den leker, beter sig och yttrar sig. Du måste göra dig förtjänt av NH-människans respekt, och då måste du vara uppmärskam. 

4. Bete dig inte hotfullt mot en NH-människa. En NH-människa känner direkt på sig om du är frustrerad eller irriterad. Det är därför viktigt att du är emotionellt stabil med din NH-människa och inte blir rädd, arg eller frustrerad på denne. Det är viktigt att hålla sig lugn och tänka innan man reagerar mot en NH-människa.  Respektlösa NH-människor som inte lärt sig upprätthålla sina egna plikter har en tendens att byta samtalsämne. Man måste hålla dem tillbaka eller konstant driva dem framåt. Bli inte samtalsledare åt din NH-människa. Han måste lära sig själv att hålla sig till ämnet. Låt honom hålla på om han håller sig inom ämnet men låt honom uppleva en konsekvens av sitt handlande om  han byter ämne. 

5. Ge små konsekvenser för små misstag, och stor konsekvenser för stora misstag, när du hanterar din NH-människa. 

6. Kroppspråket är ovärdeligt när du kommunicerar med din NH-människa. Kroppspråket kan ta sig över vilka barriärer som helst. Vi har lätt för att börja skrika i stället för att göra oss förstådda med kroppen.

7. Du utbildar din NH-människa - NH-människan utbildar dig. Hantera inte en helt nyfrälst NH-människa om du inte kan något om hanteringen av denne. Låt NH-människan lära dig om du har mindre erfarenhet än denne. En äldre och erfarnare NH-människa står ut med din okunskap mycket bättre och kan lära dig mycket. 

8. En NH-människa gör i princip vad som helst för dig så länge den förstår vad du vill och så länge det känns meningsfullt för dem. Förstår inte NH-människan dig så tappar den motivationen. Omväxlande träning tillsammans med din NH-människa är ett måste för att ge NH-människan en emotionell paus och hålla den full av entusiasm. Man kan inte skynda fram en utveckling tillsammans med sin NH-människa.  
Hittills till Haha roligt!





Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: