Lottas mjölksyrehöjande övning

| Postat i: Övningar
0

TRÄNINGSTIPS : När utomhussäsongen närmar sig är det bra att öka hästens mjölksyrenivå så att den orkar hoppa utomhusbanorna som är lite längre jämfört med banorna inomhus. Det kan du bland annat göra genom att hoppa längre serier. Den här övningen kan användas för att träna upp hästens mjölksyrenivå och styrka. Hinder som hoppas i en S-båge ingår också i den här övningen och det gör hästen smidig och lydig.

 

 

Mål
Ryttaren tränar sin sits och position och förmågan att lätta i handen och vara kvar i balans genom serien. Ökar hästens mjöksyrenivå och styrka och får hästen att hoppa med runda språng och att öka ryggverksamheten i sprången. Hästen övas också att bli ”snabb i tanken”.

 

Svårighetsgrad:
Medelsvår övning där antalet hinder i serien och hinderhöjden kan anpassas till hästens utbildningsståndpunkt. Övningen rids i ridhus eller på ridbana med måtten 20 x 60 m.

 

Uppvärmning:
Börja med att värma upp hästen i samtliga gångarter. Galoppera sedan på en volt och lägg små volter i den stora volten. Var noga med att vända hästen för ledande innertygel och yttre skänkeln och balansera hästen genom att hålla stöd på yttertygeln. Om hästen är svår att vända kan du ligga kvar ytterligare ett varv på den lilla volten. Byt varv och gör volter i andra varvet.

 

Hinderuppställning:
Använd gärna ”karaktärshinder” som exempelvis små grindar i serien för att göra det tillräckligt intressant för hästen. Serien kan hoppas från båda håll.

 

Hindren på S-båge:
Hinder 1: Räcke med utfyllnad.
Hinder nr 2: Räcke med grindar under.
Hinder nr 3: Räcke med utfyllnad. 

 

Serien:
Starta med oxer med cavalettibock 5.5 m framför (kort avstånd) och 6.5 m fram till nästa hinder. Därefter kommer en studsserie med tre räcken varav det mittersta är en låg planka. Avstånd ca 3.2 m. Därefter är det 9.5 m (två galoppsprång) fram till nästa hinder (en oxer) och 6.80 m fram till det sista hindret som består av ett räcke.

 

Så här rider du övningen på S-båge:
Börja med att hoppa fram på hinder nr 2 med travbom framför (2.20 m). Därefter hoppar du övningen i båda varven (1-2-3 och 3-2-1). Var noga med att forma hästen i svängarna och ”vidga vägen” genom att flytta hästen en aning undan för innerskänkeln i varje sväng.

 

Så här rider du serien:
Börja med att bygga upp det sista hindret i serien och bygg på med det näst sista osv. Det gör att hästen inte står emot i serien. Det gäller att hålla hästen är intresserad av hindren i serien så att den inte rusar igenom. Därför är det bra att använda karaktärshinder. Hästen ska jobba mot hindren och stå emot något så du kan lätta på handen och lägga om benen. Då får hästen förutsättningar att runda av sprången och hoppa med ordentlig ryggverksamhet.



För yngre hästar som har svårt att bära sig så kan du gärna öka avstånden mellan hindren så att de blir 2-3 dm längre. Det är viktigt att du alltid anpassar avstånden så att de är ”bekväma” för hästen. Kom ihåg att övningarna alltid ska främja en god ridning. Om du märker att avstånden inte passar din häst måste du vara beredd att ändra dem. Var noga med att hästen går spikrakt genom hela serien.

 

Tänk på
Det är väldigt trångt mellan cavalettibocken och första hindret i serien. Avstånden blir något kortare om du rider genom serien i vänster varv.

Hittills till Lottas mjölksyrehöjande övning





Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: