Anridning ,avsprångspunkt & språnget

| Postat i: Allmänt
0
Hittad en intressant text som kan vara bra att läsa och ha i åtanke!
 
Anridningen:
Vid anridning mot hindret är det viktigt att galoppen är balanserad och reglerbar och att tempot är väl avpassat för hindrets storlek och karaktär. För att få ett bra språng måste du lära dig att känna var hästen är i förhållande till hindret. Vid ridning på marken rider man hästen mellan skänkel och hand och där hästen ska vara väl framme för skänkeln. Den måste svara framåt och även vara tillräckligt skolad och svara tillbaka på förhållande hjälper, det vill säga hand understödd både av ryttarens kroppspråk och skänkel, för att du ska kunna påverka galoppsprången.

Avsprångspunken:
För att få en bra avsprångspunkt är det viktigt att du tränar på bommar och låga hinder där du kan påverka hästen ända fram till bommen/hindret. Ryttaren behöver hela tiden träna på att rida i olika tempon och på att variera galoppsprångens längd. För att öva på att rida rytmiskt är det bra att rida över bommar, upphöjda cavalettibockar eller små hinder med exempelvis 14-15 meter mellan. Då kan du träna på att rida så att bommen/hindret kommer mitt i hästens galoppsprång. Öva först på 4 jämna språng och därefter rider du på 5 jämna språng. När de fungerar kan du även prova att rida på 3 språng för att kontrollera att de både går att länga och korta.

Det är viktigt att ha en bra galopp, men vad är egentligen en bra galopp?
En bra galopp är när hästen har en bra bjudning och samtidigt svarar på ryttarens hjälper och där du både kan korta och länga galoppsprången. Tempot, anspänningen i hästen och galoppsprångets längd är beroende av vilken typ av hinder och vilken hinderhöjd du rider på. Ett lågt hinder ska ridas i ett lägre tempo och med något kortare galoppsprång, och där krävs ingen direkt anpänning och kraft hos hästen utan där kan du låta hästen bara galoppera över hindret. Försök att rida i samma rytm före, över och efter hindret. Ett större hinder kräver en starkare och mer balanserad galopp och ett högre tempo.
Ryttaren behöver lära sig att rida hästen i en balanserad och rytmisk galopp. Och att utifrån den galoppen stötta hästen fram till den avsprångspunkt som man får. Hästen kan hoppa av tidigt och den kan hoppa av sent. Båda är rätt beroende på hur hästen är i förhållande till hindret. Känner du att hästen bjuder och ligger på framåt så är det bara att bjuda hästen till avsprångspunkten. Om den däremot står emot hindret kan du ta ett något senare avsprång. Om hästen ökar för mycket och rusar mot hindret, har du inte gjort jobbet över bommar och småhinder tillräckligt noga. Viktigt är dock att du hela tiden försöker behålla en jämn rytm i ridningen.

Hästen ska ridas ned till kortare språng respektive ridas upp till längre språng. Sylve anser att många ryttare bara sätter fart på hästen när de vill ha ett längre språng och bromsar med handen när de ska korta ned sprången. Det är också viktigt att du använder skänkeln tillsammans med handen istället för att bara använda handen när du vill reglera galoppen. Annars är de lätt att de blir för mycket "av och på" istället för en mjuk rytm.

Språnget:
Ryttarens sits påverkar hästens språng över hindret. För att ha förståelse för hur viktig sitsen är så är de bra att veta hur hästens språng går till. När hästen kommer fram till hindret så taxerar den. Den börjar första delen av språnget med att den sätter i och stampar från med det inre frambenet ( i den galopp som den går i). Sen lyfter hästen framdelen uppåt för att sen skjuta ifrån med bakbenen. Hästen använder huvud och hals som en "pendel" för att ge kraft att resa framdelen och ta vikt på bakbenen. Sen när hästen skjuter ifrån så accelererar den uppåt och framåt i språnget.

Hur påverkas hästens språng av ryttarens sits?
Det är väldigt många ryttare som är före hästen i språnget och använder sitt överliv framåt vilket inneär att man stör hästen när den ska lyfta frambenen uppåt. Att vara med hästen i rörelsen är väldigt viktigt men att gå före hästen i språnget är nästan lika störande för hästen som att man är efter den. Jag anser att många ryttare hämmar hästens chans att göra ett korrekt språng genom att de rider i ett för högt tempo och bjuder hästen en alltför tidig avsprångspunkt.

Sammanfattning:
1. Det är viktigare vad du gör fram till hindret och mellan hindren än vad som händer i själva språnget.
2. För att kunna rida hästen till en bra och bekväm avspråndspunkt behöver du träna på att reglera hästens galoppsprång.
3. Planera vilket tempo du ska ha mot hindret -  är hindret lågt eller högt?
4. Sätt hästen i en rytmisk galopp där du har en bra bjudning.
5. Låt hindret `komma till dig´ och ta den avsprångspunkt som du får.
6. Fatta beslut!
Hittills till Anridning ,avsprångspunkt & språnget





Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: