Idag började jag och Johanna med att skritta fram hästarna ute innan vi gick in i stora ridhuset och trimmade dem där.
Jag jobbade mycket i galopp, tempoväxlingar, skänkelvikning och även förvänd galopp för att få honom ordentligt lösgjord. Han var kanon idag, jättefin och jätteambitiös! Det är en sån löjlig skillnad nu när vi fixat sadeln så att jag känner mig dum att jag inte litade på mig själv när det var något jag tyckte kändes konstigt. Men men, nu har jag lärt mig det ännu en gång.
Med tanke på hur fin han var idag så borde gas och broms fungera utan problem och han borde lätt dansa undan för skänkeln om de skulle behövas imorgon. Bara att hoppas att de håller i sig över natten, hehe :))
Vi skrittade av hästarna ute och sedan duschade och schamponerade jag Fimpe så han är ren och fin tills imorgon. Jag och Johanna smörjde alla våra saker samtidigt som vi lyssnade på Alex & Sigges podcast. Man kan ha det värre faktiskt ;) Tävlings-mys på hög nivå!
(bild från när jag skrittade ut en sväng för nån dag sedan, jag har alltid skydd när jag trimmar ordentligt)
Idag red jag och Emma ut en sväng och skrittade innan vi gick in i ridhuset och trimmade. Idag fokuserade jag på att hålla henne positiv inför morgondagen. Jobbade med skänkelvikningar på diagonalen tycker att hon gjorde det superbra med tanke på hur tjurig hon var här om dagen och inte alls ville då.
Red som vanligt dagen innan tävlig mycket tempoväxlingar, avbrott och igångsättningar hon lyssnade bra och var alert. Sedan red jag förvänd galopp i bägge varv fick jobba lite mer i höger varv.
Sedan travade jag av henne och la ner henne i en lite lägre form. Imorgon är det som sagt tävling är ganska laddad, jag har ju inte tävlat sedan juni så..
Hej, om ni som jag gillar när ridstövlarna är blanka och glänser snyggt så kan jag tipsa om skokräm och en nylonstrumpa sen är det bara att gnugga med den så mycket du orkar. Då blir stövlarna superblanka!
Riktigt pissväder har vi! Red ut och klättrade lite med Fimpe idag. Tanken var egentligen uteritt i alla gångarter men det går ju inte alls när det regnar så här mycket. Så klättrade lite och sedan gick jag in och travade samt galopperade några varv i ridhuset. :)
– I alla ridhandböcker står det att man ska använda vikthjälperna, men egentligen svänger hästen på rotation. Det är ditt bröstben som visar vägen. Hästen strävar efter att vara parallell med dina axlar, om du lutar tippar den och blir framtung, säger Karin Öljemark. Hon har tysk beridarexamen och tävlar Grand Prix, plus att hon har elever bland annat på Segersta Equestrian utanför Stockholm. Många av de elever hon träffar har missat den här enkla grundtanken, menar hon.
Rotera från midjan Det är alltså bröstbenet som visar vägen för hästens framdel och att prova om det fungerar är enkelt. Om du ska göra öppna, rotera från midjan och uppåt och försök att inte använda händerna för att svänga. Om du ska göra en volt, tänk att du ska rotera så mycket som volten roterar - mer rotation för en mindre volt. – Jag brukar säga att man ska lysa med bröstbenet dit man ska, mellan öronen och framåt. De flesta brukar fatta skitfort, säger Karin. Det vanligaste problemet i svängar är att man använder för mycket vikt och välter in hästen. – Du pekar då med lampan utåt och drar och trycker hästen runt. Det är där all korrigeringsridning börjar och man får dra runt hästen.
Naprapat kan hjälpa Det går bra att prova hemma. – Var stilla med höfterna och vrid bröstkorgen. Är en sida jättelätt och en jättesvår vet du varför hästen inte vill svänga åt det hållet. Det är inte ovanligt att Karin skickar sina elever till naprapat. – Om man inte kan vrida sig funkar inte öppnor och slutor... Hästen ska följa lätt. När det börjar bli svårt att göra en sväng får man analysera, säger Karin. – Ofta får hästen flera budskap. Axlarna säger "gå snett till vänster", tygeltagen säger "du ska till höger" medan vikten säger "gå med bredsidan till höger". Och sedan det är hästen som är dum. Men varför är det inte fler som lär ut det här? (Undrar Hippsons testryttare som verkligen har kommit framåt i ridningen tack vare Karins sätt att beskriva hjälpgivningen.) – Jag har ingen aning faktiskt. De kanske menar rätt i ridhandböckerna, men det är inte så vi reagerar när vi hör vikthjälp. Om man lyser med bröstbenet och roterar axlarna sitter man lite mer på inner sittben. Funkar det här på alla hästar? – För att det enkla systemet med vändningar ska fungera måste hästen bjuda ärligt och vara framför skänkeln. Det är klart att en häst som inte bjuder inte svänger för att man vrider på axlarna. Först måste du ordna bjudningen.
Gör så här Gå på upptäcktsfärd. Först ska hästen bjuda på raka linjer, fram till bettet. Förutsättningen för övningen är att hästen går någorlunda på tygeln och trampar på. Pröva att ha den framför skänkeln, vrid med lampan. Är den kvar i bjudning trampar den in på linjen. Kanske svänger du in på en 20-metersvolt, och rider sedan rakt fram. Rid allt riktigt noga, även hörn. – Bjudningen ska vara fram till bägge bettsidorna, du ska inte dra i en sida för att svänga. Sikta på en tiometersvolt. När du vänder in, rikta ficklampan, det blir en vinkel. Se om hästen följer dig. – När jag ber om en tiometersvolt är det vanligt att vinkeln i volten är för stor jämfört med hur man lyser. Då börjar folk dra i hästen vid medellinjen, säger Karin.
Syfte: Att prova på ett nytt sätt att styra och kontrollera vad hästen gör med sin kropp. – Jag vill att folk ska slippa traggla och fixa, utan att de ska upptäcka hur det fungerar. Var ödmjuk, vrider du dig och hästen inte svarar - kan det vara så att du inte vrider dig? De flesta har en sida där det är svårt att vrida.
Svårighetsgrad: Bas.
Tänk på: Det är överkroppen/bröstbenet som gör att hästen svänger. Låt bli tyglarna så långt det går. – I Sverige har man guldkantat de ledande tygeltagen. I tysk ridning är det en kort impuls, du kan aldrig sitta länge i det läget för du ”lyser” rakt ner i marken. Vad visar du hästen då? Jo, var lite framtung tack, säger Karin.
Idag red jag inne eftersom att det har regnat hela dagen. Red ett lättare markarbetspass där jag fortsatte lite på vad vi gjorde i uppvärmningen igår.
Försökte få henna att flytta sig för skänkeln utan att tjura för att hon tycker att det är jobbigt. Efter lite lirkande så accepterade hon det och jobbade på superbra.
Sedan red jag lite byten i galoppen, jobbade på att hon skulle byta rakt. Alltså inte skjuta ut rumpan eller bogen innan bytet, inte det lättaste att göra faktiskt. Så jobbade på med detta ett tag och fick till några riktigt fina byten.
Är nöjd med henne idag hon kändes mjuk i handen och avspänd till sist :)
Efter mycket om och men har jag fått över filmerna och klippt ihop dem. I överlag var han kanon den här träningen precis som jag sa innan, han var jättebra i markarbetet också samt travhoppningen vilket var extra kul eftersom han inte riktigt gillat travhoppning förut.
Här har ni i alla fall filmen :
Och JA min ridning är inte super just nu men jag jobbar på det :)) Han är iaf kanon!
Detta tål att upprepas: "- Skyll aldrig på hästen, dess prestation är resultatet av ditt arbete. Antagligen hade du för bråttom igår, eller så red du ofokuserat i förrgår och därför gick det inte som du hade tänkt dig idag. Respekten för hästen uteblir i samma stund som vi lägger skulden på den för att vi själva gjort ett dåligt jobb.” -Jens Fredricson
Hade årets första inomhusträning idag, lite annorlunda att komma in allt känns så litet. haha!
Vi började rida fram på en volt och på mitten av ridhuset och la små volter utåt i motsatta varvet på medellinjen efter ett tag red vi lite öppna på stora volten och flyttade de för skänkeln på lilla. Inte Rutans favorit övning så fick övertala henne lite men tills slut så funkade det rätt bra. Jag tycker ändå att hon kändes fin i framridningen.
Vi började med att travhoppa, detta gjorde vi några gånger och serdan la vi till ett hinder efter. Sedan hoppade vi några linjer med relaterade avstånd. Tycker att det kändes bra och att min avståndskänsla som varit borta de två senaste träningarna har kommit tillbaka. Vilket är super skönt!
Till sist hoppade vi en liten bana är nöjd med allt på den förutom första hindret där jag inte riktigt kom igång som jag borde ha gjort. Men hon gjorde det bra och jag är hur som helst nöjd med dagens träning.
Hej! Fimpe var kanon idag. Verkligen kanon. Hoppglad, sög tag lite i hindren och framför allt letade efter någonting att hoppa hela tiden. Denna totalomvändning i känslan tyder ju på att det var sadeln =väldigt skönt!!!
Dock så är ju problemet nu att jag under en månads tid börjat rida honom lite "jagande" eftersom att han då inte bjöd som han skulle. Det sitter liksom i nu så jag får tänka på att försöka ha mer is i magen och inte bli stressad. Men fick bara "rida iväg-syndromet" en gång så det var ju inte allt för farligt. Men jag känner verkligen att det finns där, haha :P
Filmen vet jag inte vad den håller på med, den vägrar att importeras till imovie så ska försöka ge mig på det där imorgon istället när jag har lite mer tid. Nu ska jag fixa iordning lite tills jobbet imorgon och sedan måste jag sova. Börjar ju jobba kvart i sju så måste åka hemifrån rätt tidigt och jag behöver verkligen min sömn.
Men som sagt ska reda ut det där med filmen imorgon och försöka ladda upp den :) Tills dess ska jag leva lite på känslan av att han är tillbaka och med på noterna igen efter en månads trassel! Ursäkta men fy FASEN vad skönt. Nu ska jag bara slappna av lite och hitta tillbaka till känslan vi hade innan.
Här kommer veckans planering!Måndag: Vila Tisdag: Hoppträning Onsdag: Markarbete eller uteritt Torsdag: Markarbete eller uteritt Fredag: Vila Lördag: Markarbete Söndag: Tävling 110 och ev. 120
Antingen blir det uteritt på onsdag och markarbete torsdag eller markarb. på onsdag och uteritt på torsdag, har inte riktigt bestämt mig än =) /Johanna
Hejsan,blev tyvärr dålig uppdatering i helgen.. Men idag har Rut vilat och hovslagaren kom och slog på skon som var glapp. Märkte igår att den satt löst så hade tur att hovis kunde komma så fort. Imorgon är det hoppträning för Johanna Hammarstrand, ska bli kul =) Sedan ska jag försöka få till någon dressyr träning nu i veckan också =) /Johanna
Hej på er. I lördags så var vi iväg och hoppade en 115 i hudik. Det började i kaos eftersom jag inte visste eller hade sett någonstans att det var samma bana(?) i den klassen som i klassen innan och alltså ingen ombyggnation. Så jag missade helt att gå banan. Inte sådär jättekul då man inte tävlat på jättelänge. Dessutom hade jag inte så mycket tid på mig innan jag skulle starta så var rätt stressad kan man säga.. Som tur var hjälpte Ida mig att peka ut den, säga galoppsprång osv. vilket var en himla tur, annars hade jag aldrig kunnat starta ens.
Var som sagt den första tävlngen på jättelänge och han kändes tusen gånger bättre än vad han har gjort det senaste veckorna. Dock fick vi 6 fel för jag red som en blind apa på näst sista hindret (typ lämnade honom för att fixa det själv..jättebra att få hjärnsläpp på det viset..Hm..) så vi fick ta om det. Men annars hoppade han verkligen KANON och bjöd mod hindrena som vanligt igen osv.
Kollade även upp sadeln med våran sadelprovare som var på tävlingarna och hon såg också att den inte var optimal just nu och sa saker som stämde överrens med vår massör. Så förmodligen så har den här "svackan" varit pga. sadeln och inte bara pga. mig och att jag skulle ha en dålig period. Skönt att få det utrett ;) Så sadeln är fixad och Fimpe verkar mer än nöjd med det. Galopperar på som vanligt igen och är mer "med" om man säger så. Det är otroligt tur att vi har en sadel som man kan ställa om med hjälp av verktyg och inte behöva skicka iväg den på omvärmning osv. :)
Idag red jag honom på ridbanan där jag även red över lite småhinder. Han kändes jättefin och det är stor skillnad sen massagen! Helt sjukt. Hoppas att det håller i sig :)
idag red jag först lite i skritt ocg trav på ridbanan. Hon jobbade på fint och skötte sig bra så jag fick för mig att testa att rida ut. Det brukar ju inte gå när jag rider utan sällskap. Men man ska aldrig säga aldrig, idag gick hon jättesnällt, vände bara en gång. Vi fick även möte av en annan häst, då trodde jag att hon skulle vägra gå men hon lunkade snällt förbi =)
Idag fick Fimpe massage. Han var fin i kroppen men hade som en liten spänning i ryggen (på ena sidan bara, vid manken) som hon arbetade bort. Annars var han jättefin vilket är skönt :) Förmodligen har han fått spänningen i ryggen av att ha halkat till i hagen. Sträckningen i baklåret som jag har jobbat med några veckor nu fick toppbetyg -jag kan inte arbeta något mer med den utan nu har den fått en rivstart och ska sköta resten av jobbet själv, vilket såklart tar tid, men de är stor skillnad sen innan! :)
Red efter det ut och klättrade lite med honom. Sedan gick jag och Frida, som jag red med, in i paddocken där jag red lite i trav och galopp. Han var JÄTTEFIN i galoppen.Riktigt avslappnad och bjöd ändå framåt fint och längde stegen ordentligt och var fortfarande avslappnad på ett sätt som de var ganska länge sedan jag såg. Så att han varit lite spänd i ryggen kanske har varit den här känslan i hoppningen som jag inte kan greppa. Han har ju hoppat bra som sagt men jag har inte fått den vanliga känslan. Om han då har varit spänd i ryggen några veckor och därför inte tagit för sig som vanligt i galoppen kan ju de spela med i att jag tycker jag inte riktigt hittat tillbaka till min vanliga ridning och rytm mot hindrena. Men vem vet, de kanske inte heller har spelat någon roll alls. Men samtidigt är han ju jättekänslig, så vem vet. Vi får se helt enkelt :)
Imorgon ska jag rida lite småhinder hade jag tänkt. Känna lite på honom inför helgens tävling! :)
Har blivit tokförkyld så det här är det som tar mig igenom dagen just nu..
Ett tips för att få ordentligt rent på hästens huvud innan tävling (om man har en häst man inte kan duscha huvudet på) är att använda sig utav oparfymerade baby wipes! Då kan man lätt torka bort smuts från pälsen samt i ögonvrån och i näsborrarna utan problem :)
Här har ni filmen. Det som var dåligt med den här träningen var att jag inte hade sådär klockren känsla till en början och att han dessutom nitade på den där räcke-räcke kombinationen efter trippelbarren. Men samtidigt var det också bra eftersom att jag måste inse att han har blivit äldre, klokare och framförallt lite latare. Han är PIGG och alltså inte lat i den bemärkelsen, utan mer BEKVÄM och SMART. Han inser att han förmodligen skulle få ta i lite i den kombinationen eftersom jag red rätt dåligt så att vi kom på ett lite större läge och då är de rätt lätt att stanna. Korrigerade honom efter det enligt Leifs instruktioner eftersom beteendet att stanna inte är okej och sedan hoppade han jättebra resten av träningen. Så de var ju bra ändå att de kom fram.
Sen menar jag absolut inte att han är oambitiös, nej han är verkligen en duktig och positiv häst. Han är bara känslig och rider jag dåligt/ofokuserat så får jag skylla mig själv såklart. :)
En jättefin häst har jag i alla fall och jag ska verkligen jobba på att få tillbaka känslan så att jag kan supporta honom så mycket som han behöver och hjälpa honom bättre än vad det känns som att jag gör just nu. Vill få tillbaka känslan som vi hade på tävlingarna i Brunflo för drygt en månad sen. Då kändes det lekande lätt. Vill ha det så igen :)
Nu är det dags att sätta fart på träningen igen. Här presenterar Lotta en markarbetsövning som är lösgörande för hästarna och ökar lydnaden. Ryttaren övar på att kunna reglera hästen i trav och galopp.
Övning D är en hoppövning där du tränar din blick inför omhoppningar. Dessutom är det en bra övning när du vill lära din häst att byta galopp.
Mål: Ryttaren övar sin inverkan och förmåga att kontrollera hästen och övningen ökar hästens lösgjordhet och lydnad.
Svårighetsgrad: Medelsvår övning som kan ridas med hästar som svarar för den sidförande skänkeln. Övningen rids i ridhus eller på ridbana med måtten 20 x 40 m eller större.
Uppvärmning: Värm upp hästen i trav lättridning på raka och böjda spår. Därefter rider du på volten och minskar volten med ”tagen bakdel”. Stanna kvar en stund på volten och fortsätt att rida med bakdelen något innan för voltspåret. Var noga med att leda med den inre tygeln. Därefter ökar du volten igen och rätar ut hästen på voltspåret. Upprepa övningen i andra varvet. Därefter rider du runt fyrkanten och flytta hästen undan för innerskänkeln på båda långsidorna. Räta ut hästen före och genom kortsidorna.
Så här rider du övningen: Övning A: Rid på en fyrkant och trava över bomserien (avstånd 2.80 m mellan de dubbla bommarna och ca 5.5 m mellan de båda dubbelbommarna). Flytta hästen undan för innerskänkeln på långsidan innan du rider in över de första två bommarna, räta ut över bommarna och rid med ”tagen bakdel” när du kommer ut på spåret efter de andra två bommarna. Du kan variera genom att rida ut i andra varvet och sen in över bommarna igen.
Övning B: Öka övståndet mellan bommarna till 3 m (på mitten) och anpassa dem till det böjda spåret. Avstånd ca 5 m (två korta galoppsprång) mellan de två dubbelbommarna. Galoppera på en volt över bommarna. Var noga med att reglera tempot och rid i en lugn och kontrollerad galopp. Led hästen in över bomserien. Försök att få bommarna mitt i hästens galoppsprång.
Övning C Rid runt fyrkanten i trav och flytta hästarna undan för skänkeln från mitten av kortsidan mot mitten av långsidan. Räta ut när du kommer fram till spåret. Byt varv och upprepa övningen även i andra varvet. Därefter gör du samma övning i galopp. Då kan du antingen rida skänkelvikning eller sluta (om du har en häst som är lite mer utbildad). Var noga med att rida i ett kontrollerat tempo. Avsluta med att rida små åttvolter på valfri plats och känn efter att hästarna vänder ordentligt runt den inre skänkeln åt båda håll.
Övning D Om du vill lägga in hoppning kan du hoppa de båda rättuppstående hinder som finns på skissen på låg höjd. Du kan hoppa hindren både med lång och kort anridning. När du rider med kort anridning är det viktigt att du rider ut ordentligt i hörnet före hindret och att du galopperar fram hästen efter hindret för att sen fånga upp den före kortsidan.
Tänk på: Kom ihåg att växla varv i övningarna. Hoppövningen är bra om du vill lära din häst att byta galopp. Den tränar även blicken som är speciellt viktigt i omhoppningar.
Källa
Jump Club http://www.jumpclub.se/lottas-markarbetsovning/
imorse var jag i stallet och gick en promenad med Rut ifall att hon skulle ha nån träningsverk efter igår.
Igår var det som sagt Leif Hall träning, det var inte en av mina bästa träningar kan jag säga. Men hästen skötte sig bra. Kändes inte alls bra och jag fick ingen känsla för avstånd eller hinder. Kom antingen för nära eller för långt ifrån. Och de relaterade avstånden som jag annars har lätt att hitta var inte med heller.
Tur att man har en snäll häst som ställer upp!
På slutet hoppade vi bana var väl inte katastrof men hela första delen av banan var dålig till slut fick jag till några okej språng. Var mest det att jag la henne inte i rätt lägen, och jag vet att man kan inte alltid komma perfekt men bättre än va det var igår ska det vara. Synd att det blev så när hon hoppade bra och var så snäll menmen..
Hej! Kunde träna idag som tur var, en både bra och dålig träning på samma gång. Fick problem, men de löste sig samtidigt. Det är bra att de kommer fram på träning så man vet hur man ska ta sig an det när det uppstår om man är utan tränare. Det är lite för sent för att filmen ska hinna ladda upp innan jag ska sova, börjar ju jobba så pass tidigt imorgon. Så det får bli att jag slänger upp den imorgon :)
Åh vad jobbigt det var att kliva upp idag. Jag har (såklart då jag jobbar med barn) gått och blivit ordentligt förkyld.. Har kallsvettats hela natten och inte sovit så bra. Då är det extra jobbigt att klockan ringer vid fem :(
Jobbar i alla fall bara till två och då får jag sen se hur de blir med träningen beronde på utslagen då. Håll tummarna :) /Emma
idag hade Fimpe fått utslag över hela kroppen. Konstiga utslag som inte var så roliga att se på. Som tur var har han inte ont när man trycker på dom, han har ingen feber och han har inte ens försökt att klia på dem i boxen så förmodligen är det inte så farligt ändå. Hade också en veterinär dit som kollade på honom och konstaterade att det nog var en rektion på något han är känslig emot (de kan vara pastan med lugnande som han fick igår) men att de inte var farligt.
Han fick skritta för hand idag och imorgon ska jag se hur utslagen ser ut. Är de värre så kan jag såklart inte träna för Leif men är de likadana eller bättre så ska det tydligen inte vara någon fara så länge han känns som "vanligt" när jag rider. Så vi får helt enkelt se hur morgondagen blir. :)
Jag gillar verkligen inte att prata i telefon. Pratar hellre i verkligheten eller skickar ett sms, vet inte riktigt varför men jag ogillar det verkligen. Dock så bryr jag mig inte så mycket om de är någon jag känner väl, men annars så tycker jag de är lite drygt.
Mina favoritämnen i skolan är: Svenska, Gymnastik, Musik och Engelska.
Det bästa med hösten enligt mig är när man får tända ljus och dricka varma drycker framför en bra film.
Idag red jag och Emma som sagt ut, vart en "bus" tur de fick göra lite roliga saker. Behövs sånna pass ibland oxå! Dock tyckte Rut att det roliga var slut och ville gå hem fast än hon hade sällskap. Så tog fram det stora tålamodet och väntade ut henne och fick vända tillbaka flera, flera gånger men till slut så gick hon. Känns så jäkla bra när man "vinner". =)
Red ut med Johanna och Rut. Vi Joggade dem mest men red även lite galopp bitivs i skogen. Lät dem också gå på lite småstigar så de fick kolla vart de satte fötterna, samt galopperade över ett litet sockerbitshinder som stod framme på en ridbana. Vi kunde inte hålla oss, hehe. Var ute i runt en timme :)
Lyckades även klippa Fimpe idag (wohoo!) så nu är han sin vanliga orangea och fina färg igen ;)
Dagens hiss går till det underbara nästan sommarvädret som har varit här i Sundsvall de senaste dagarna! Hoppas att vi får fler sånna!
Dagens diss går till Ruts päls som tror att det är vår igen, så hon fäller som bara den just nu=( men hon har inte så tjock päls. Så fattar inte alls vad den pysslar med men ska köpa b-vitamin till veckan iallafall!
Idag red jag ett pass på ridbanan, hon kändes rätt stumm från början men det är inte så konstigt då hon har vilat så mycket. Red skänkelvikningar och lite mindre volter och till slut så vart hon mer fokuserad och jobbade på bra. Sedan hade jag lagt fram lite travbommar på långsidan som jag jobbade med.
Sedan jobbade jag lite galopp samma där så fick jag rida volter och flyttade henne. Sedan jobbade jag vidare med tempoväxlingar. Kändes rätt bra faktiskt.
Sedan hade jag med en kompis till stallet som red ett tag så riktigt bra ut =) alltid spännande att se sin egen häst från backen. Sedan fick Rut sig en dusch eftersom att hon har rullat sig galet mycket hela veckan så var hon jätteskitig.
Idag hade jag hand om Fimpe också så mockade och packade mat åt honom. Sedan borstade jag lite och gav lite äpplen till honom så nu är vi kompisar, hehe ;)
Hejsan
Har väldigt mycket med skolan,jobb och nollning nu så vart en vilodag till för prinsessan:( men imorgon är jag helt ledig så då ska jag trimma!:)
Idag har Fimpe vilat. Var och fixade allt åt honom på kvällen samt hjälpte till att plocka undan efter ridskolans pay and jump. Lovade vår banbyggare att tvätta några bommar och ett plank så gjorde de också.
Nu har jag precis kvällsfodrat hästarna och kollar på mammas lektion och ska snart åka hem:) /Emma
Haha, detta kanske inte är ett utav våra vanligare tips.. men det är ändå bra tycker jag ;)
Det är i alla fall något så simpelt som en Tv-serie. En Tv-serie man blir helt beroende av (som jag redan är, haha)
Den serien jag menar är Keeping up with the Kardashians. De flesta av er har väl redan sett den, om inte så måste ni göra det. Dom är så roliga, haha! Önskar att man kunde hänga med dom i verkligheten :)
Red ut barbacka med Josefin, Victoria och Linnea. Skrittade först en tur och sedan joggade jag honom lite på en ridbana i både trav och galopp. Red på hacket så han blev lite tung bitvis men ändå helt ok :) Skönt att han inte busade så mycket i galoppen när jag satt barbacka också, haha :)
Har ganska nyligen kommit in från em-prommisen med vovven och innan det från jobbet.
Idag ska Fimpe enligt schemat bara skrittas, men mötet i måndags tog sån tid så de blev ingen ordentlig ridning då, så jag ska rida ut idag i allla gångarter så han inte går i taket. :)
Gustaf Johansson, medelsvår C-domare, tränare och GP-ryttare, tipsar om en övning som på ett enkelt sätt gör att ryttaren tänker mer på att komma hela vägen ut i hörnen.
– Ur ett domarperspektiv är det självklart så att man vill se en korrekt utförd hörnpassering. Det är vanligt att ekipaget genar, att det går för fort igenom hörnet och att hästen inte alls är böjd eller ställd. Hästen måste gå ut ordentligt i hörnet, formas runt innerskänkel och bibehålla sin form, säger han.
Kanske är det att fokus ligger på de svåra vägarna och rörelserna i programmet som gör att ryttaren glömmer av det som anses vara lite enklare och som även ses som en transportsträcka mot nästa utmaning.
– Men där har du ju massor med poäng att hämta, hörnpasseringarna är en egen bedömningspunkt och det ger ett betydligt bättre helhetsintryck om de utförs korrekt, säger Gustaf.
Flytta undan för inner
Övningen som han tipsar om kan delas upp i två olika delar vilka kan ridas sammankopplade eller var för sig. Till att börja med kan du träna hörnpasseringar genom att lägga tiometers-volter i ridbanans fyra hörn.
– Hästen ska gå undan för innerskänkel och lära sig att flytta sig undan för den, ta en halvhalt innan du går in på voltspåret och se till att hästen går hela vägen ut i hörnet genom att trycka den utåt med innerskänkeln. Hästen ska vara försiktigt ställd inåt och behålla bjudningen utan att det går för fort. Tänk att du ska lägga mer vikt på din innerskänkel så att du själv inte sitter och lutar dig utåt, utan att du följer hästen i rörelseriktningen, förklarar Gustaf.
När du fått kläm på att rida tiometers-volterna genom hörnen kan du lägga till nästa steg, som bidrar till att hästen blir mjuk och smidig – samtidigt som ryttaren får träna sin tajming.
– Rid skänkelvikning på långsidan, rakrikta tre-fyra meter innan hörnet, ställ om och sitt om och gå sedan in på volten, förklarar Gustaf.
Hur stor tvärning hästen ska ha i skänkelvikningen beror lite på vilken effekt du vill att övningen ska få.
– Om du tvärar lite mindre blir det snarare en öppna som samlar hästen, medan en hårdare tvärning i skänkelvikning där hästen korsar benen gör den lösgjord och smidig, säger Gustaf.
Backa ett steg om hästen inte förstår
Det svåraste med att rida skänkelvikning på fyrkantspåret är att få hästen att behålla sin bjudning framåt.
– Om hästen tappar bjudningen är det bra att gå över i mellantrav och rida rakt fram i några steg och sedan flytta igen. Ett annat problem som kan dyka upp är att hästen inte förstår den sidförande skänkeln, alltså ytterskänkeln. Då får man backa ett steg i svårighetsgraden – gå ner i skritt och se till att hästen förstår att den ska flytta undan för skänkeln. Även här är det viktigt att tänka på att fördela vikten i den skänkel som flyttar hästen i sidled, alltså ytterskänkeln.
Det absolut svåraste i övningen är momentet där du ska få hästen att gå över från skänkelvikning där den går undan ytterskänkel till att ställa om och gå undan innerskänkel med inåtställning på volten.
– Men det är det momentet som lär hästen att den ska gå ut i hörnet. Om den lyssnar på din skänkelhjälp vet den att den ska gå undan innerskänkel när du lägger till den strax innan hörnet. Det är viktigt att ta en förhållning innan hörnet men att ändå få hästen att behålla bjudningen, samtidigt som den formar sig, säger Gustaf.
Han menar att hörnpasseringarna borde vara något som man tränar på oftare.
– I dressyrprogrammet är det en möjlighet för dig som ryttare att samla upp hästen och checka av energin. De kan vara en stor hjälp och då är det ju dumt att inte utnyttja möjligheten som hörnpasseringarna faktiskt innebär. Att de sedan bidrar till att höja betyget från domaren är ytterligare en anledning till att plocka in träning av hörnpasseringar i den vardagliga trimingen, säger Gustaf.
Idag började vi med att rida fram dem tillsammans. Red på en stor volt, red tagen framdel, växlade tempo osv. i alla gångarter. Började sedan rulla på några sockerbitshinder som låg på långsidan där de var två galoppsprång emellan. Sedan gick vi över och hoppade lite olika linjer och hinder innan vi tillslut satte ihop det som lite slingor.
Tycker han var tusen gånger bättre idag i munnen, han vågar verkligen ta tag i bettet (dock blir han ju väldigt stark stundtals, men de tar jag hellre) och de är ju jättebra. Han var bra på marken och på bomarbetet men jag känner åter igen att hoppningen inte sitter sådär i ryggmärgen som de gjorde tidigare.. Irriterande och kämpigt. Men de är väl bara att jobba på antar jag. Han var kanon iaf :) Lite busig och så men sån är ju han också!
Här kommer några snuttar från träningen, hoppningen som ni får se är inte direkt kanon, men jag har med lite av varje iaf :)
Det blev ingen klippning igår. Pastan med lugnande var ute på vift och när vi väl hittade igen den igen så var de lite för sent eftersom att effekten av den måste hinna gå ur kroppen innan han får äta nästa gång. Så vi ska nog försöka klippa till helgen igen :)
Ikväll ska jag, enligt schemat, rida markarbete. Ska dock på ett möte först ang. tävlingarna vi ska ha senare i höst, så kommer rida rätt sent. Men slänger förmodligen in ett inlägg om det senare ikväll :)
Hej, eftersom att det vart en klass 1 varning på regn här i Sundsvall så bestämde vi oss för att inte åka till tävlingen idag. Det kommer fler tävlingar att åka på helt enkelt. Rut får vila idag så ska jag rida markarbete imorgon =)
Idag hade jag tänkt att ge mig på att klippa Fimpe då han ändå ska vila. Han gillar de inte och förra året klippte jag han nere på kliniken där han också fick lugnande. Men nu tänkte jag testa hemma, har köpt pasta med lugnande som han ska få plus att jag tror att han har mognat ytterligare och dels vant sig vid klippmaskinens ljud nu då många i mitt stall klipper ganska ofta, vissa även på sommaren :)
Det som är skönt med Fimpes päls är att han sätter den rätt snabbt (i slutet av Augusti) och då klipper jag honom en gång och sen brukar de räcka för hela vintern tills de är dags att köra igång med träningarna ordentligt igen :) Han har väldigt tunn och fin päls så hans vinterpäls är inte så himla tjock utan han blir mer lite "luddig" eller vad man ska säga, men de blir ju jobbigt nu på sensommaren så därför klipper jag nu så slipper han svettas.
Idag skulle egentligen jag och Johanna ha tävlat i Matfors. Tyvärr så visade prognosen imorse att de skulle regna supermycket och de hade redan regnat väldigt mycket inatt, så vi strök oss faktiskt. Fimpe har ju redan en gammal sträckning (sen han levde rövare i hagen, som vanligt... haha) som jag fortfarande håller på att massera och försöka jobba bort, så ville inte riskera en till i onödan pga. blött underlag. Nu ser jag ju dock (kollar på livesändningen därifrån) att de trots allt inte regnar och att de är lite blött på banan men de verkar gå bra ändå, lite typiskt men sånt är livet. Jag lovar att hade jag åkt dit hade det ösregnat och varit en lervälling ;)
Nu ska jag hålla tummarna och heja på min kompis Emma som ska hoppa i 110 & 120 :)
Vi heter Johanna Näsholm Johansen & Emma Nyberg. I vår blogg får du följa med oss och våra hästar på tävling och träning men även i vardagen. Vi hoppas att du kommer att trivas :)
Kommentera gärna och ställ frågor om du undrar något! Kram