Övning
Gustaf Johansson, medelsvår C-domare, tränare och GP-ryttare, tipsar om en övning som på ett enkelt sätt gör att ryttaren tänker mer på att komma hela vägen ut i hörnen.
– Ur ett domarperspektiv är det självklart så att man vill se en korrekt utförd hörnpassering. Det är vanligt att ekipaget genar, att det går för fort igenom hörnet och att hästen inte alls är böjd eller ställd. Hästen måste gå ut ordentligt i hörnet, formas runt innerskänkel och bibehålla sin form, säger han.
Kanske är det att fokus ligger på de svåra vägarna och rörelserna i programmet som gör att ryttaren glömmer av det som anses vara lite enklare och som även ses som en transportsträcka mot nästa utmaning.
– Men där har du ju massor med poäng att hämta, hörnpasseringarna är en egen bedömningspunkt och det ger ett betydligt bättre helhetsintryck om de utförs korrekt, säger Gustaf.
Flytta undan för inner
Övningen som han tipsar om kan delas upp i två olika delar vilka kan ridas sammankopplade eller var för sig. Till att börja med kan du träna hörnpasseringar genom att lägga tiometers-volter i ridbanans fyra hörn.
– Hästen ska gå undan för innerskänkel och lära sig att flytta sig undan för den, ta en halvhalt innan du går in på voltspåret och se till att hästen går hela vägen ut i hörnet genom att trycka den utåt med innerskänkeln. Hästen ska vara försiktigt ställd inåt och behålla bjudningen utan att det går för fort. Tänk att du ska lägga mer vikt på din innerskänkel så att du själv inte sitter och lutar dig utåt, utan att du följer hästen i rörelseriktningen, förklarar Gustaf.
När du fått kläm på att rida tiometers-volterna genom hörnen kan du lägga till nästa steg, som bidrar till att hästen blir mjuk och smidig – samtidigt som ryttaren får träna sin tajming.
– Rid skänkelvikning på långsidan, rakrikta tre-fyra meter innan hörnet, ställ om och sitt om och gå sedan in på volten, förklarar Gustaf.
Hur stor tvärning hästen ska ha i skänkelvikningen beror lite på vilken effekt du vill att övningen ska få.
– Om du tvärar lite mindre blir det snarare en öppna som samlar hästen, medan en hårdare tvärning i skänkelvikning där hästen korsar benen gör den lösgjord och smidig, säger Gustaf.
Backa ett steg om hästen inte förstår
Det svåraste med att rida skänkelvikning på fyrkantspåret är att få hästen att behålla sin bjudning framåt.
– Om hästen tappar bjudningen är det bra att gå över i mellantrav och rida rakt fram i några steg och sedan flytta igen. Ett annat problem som kan dyka upp är att hästen inte förstår den sidförande skänkeln, alltså ytterskänkeln. Då får man backa ett steg i svårighetsgraden – gå ner i skritt och se till att hästen förstår att den ska flytta undan för skänkeln. Även här är det viktigt att tänka på att fördela vikten i den skänkel som flyttar hästen i sidled, alltså ytterskänkeln.
Det absolut svåraste i övningen är momentet där du ska få hästen att gå över från skänkelvikning där den går undan ytterskänkel till att ställa om och gå undan innerskänkel med inåtställning på volten.
– Men det är det momentet som lär hästen att den ska gå ut i hörnet. Om den lyssnar på din skänkelhjälp vet den att den ska gå undan innerskänkel när du lägger till den strax innan hörnet. Det är viktigt att ta en förhållning innan hörnet men att ändå få hästen att behålla bjudningen, samtidigt som den formar sig, säger Gustaf.
Han menar att hörnpasseringarna borde vara något som man tränar på oftare.
– I dressyrprogrammet är det en möjlighet för dig som ryttare att samla upp hästen och checka av energin. De kan vara en stor hjälp och då är det ju dumt att inte utnyttja möjligheten som hörnpasseringarna faktiskt innebär. Att de sedan bidrar till att höja betyget från domaren är ytterligare en anledning till att plocka in träning av hörnpasseringar i den vardagliga trimingen, säger Gustaf.
Källa: Hippson