Gårdagens hoppträning

Torsdag
Idag så fick Fimpe ofrivillig vila. Det blåste så himla mycket så blev avrådd att rida ut och de kändes inte heller som en rolig idé. Trampat sig hade han också gjort, rätt rejält men som tur var tror jag kotringen ändå räddade ganska mycket. Så jag har pysslat med trampet ikväll och jag bestämde mig också för att äntligen ta tag i hans vackra kalufs :P haha.. Det var minst sagt på tiden!
Härliga trampet/revan (och ja, hela den där stora biten var helt "bortfiléad".. inte så mysigt.






Benskydd




Träningen igår


Träningen osv.
Dagens sämsta :(

Få hästen lydig efter hinder

TRÄNINGSTIPS: Det är lika viktigt att hästen är lydig efter hinder som att den är lydig före. Den här övningen är bra att börja med när du vill ha en lydig häst.
Mål
Ryttaren tränar på att få hästen lydig efter hinder. Övningen övar även ryttarens förmåga att rida i en bra rytm både före, över och efter hinder och rätt utförd blir hästen lydig.
Svårighetsgrad
Övningen rids på ridbana eller utomhusbana med måtten 20x50 meter eller större.
Starta med en hinderhöjd på 60 centimeter och öka successivt beroende på hästens utbildningsnivå.
Hinderuppställning
Ett rättuppstående hinder mitt på långsidan innanför spåret. En bom placeras cirka 15 meter (fyra normala galoppsprång) på den ena sidan av hindret och en annan bom placeras 18 meter (fem normala galoppsprång) på den andra sidan.
Framridning
Börja med att lägga en volt över en av bommarna, för att träna "ögat-känslan" att hitta bommen. Övningen är också bra att träna på för att göra hästen lydig.
Så här rider du övningen
Börja i galopp i vänster varv och galoppera i en jämn rytm över bommar och hinder. Till att börja med blir det ganska enkelt att få in fyra språng före hindret. Däremot blir de fem galoppsprången fram till nästa bom ganska svåra att få in eftersom avståndet blir kort.
Byt varv och hoppa från det andra hållet. Nu blir det enkelt att få in de fem sprången före hindret men det blir däremot svårare att få in de fyra galoppsprången efter hindret.
När det fungerar (och om du har en rutinerad häst) kan du lägga in ett galoppsprång extra, framför allt före hindret. När du höjer hindren blir det svårare att få in det extra galoppsprånget mellan bom och hinder eftersom hindret blir högre och avsprångspunkten något tidigare. Om du ändrar till oxer flyttar du bommen bakom hindret motsvarande hindrets längd.
Det här är en bra övning att träna på för att stärka hästen genom att få den att "elevera" mer (hästens språngkurva där den sätter under sig mer) och få den att hoppa mer på styrka/kraft i stället för på fart.
Tänk på
Övningen ska resultera i att du får en lydig häst så att du kan rida med en mjukare och jämnare rytm både före, över och efter hindret.
Lycka till!
Sylve Söderstrand & Mari Zetterqvist Blokhuis, Jump Club
Illustration: Hella Stening
källa:Tidningen ridsport
Uteritt


Tisdag


Morgonstund har guld i mun



Haha fy vad gullig!!
20:48


Klipp från förra träningen

Dagens ridpass


Söndag


Dagens upplägg


Vad tycker ni?


Övning av Leif Hall

A-tränaren Leif Hall bjuder på en bana som får fram rytmen i hästar och ryttare. Övningen passar unghästar och mindre rutinerade. Särskilt bra är den för hästar som inte väntar på att ryttaren ska säga vart de ska.
Tipstack till: Leif Hall
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
Den här övningen är en riktig klassiker, antagligen för att den ger både häst och ryttare så mycket - och för att den inte är krånglig. - Den är bra för oss som har blandade grupper också, för man kan variera svårighetsgraden utan att bygga om, säger A-tränaren och ridinstruktören Leif Hall.
Vad är det då övningen ger? Ett ekipage som kan rida jämnare, mer rytmiskt.
- Om man ska kunna rida rytmiskt måste hästen både bjuda och vänta. Det är det man jobbar på jättemycket - om hästen bjuder och väntar är det ganska lätt.
Övningen är särskilt bra för hästar som inte väntar på sin ryttare, eftersom de inte riktigt vet vilken väg som väntar.
- De lär sig att vänta på sin ryttare och fråga "vart ska jag någonstans?".
Bygg så här:
Bygg banan med avstånd på 22-22,5 meter inomhus. Hindren kan vara ganska låga säger Leif (som med det menar cirka 80 centimeter). Om du har ett "lättare" underlag, till exempel fibersand, kan du behöva länga lite eftersom det är mer lättgalopperat.
Det kan vara bra att använda sig av koner eller liknande för att markera vägen på kortsidan.
- Många hästar genar, och det är vanligt till och med för rutinerade ryttare att ställa till det för sig genom att rida dåliga vägar, säger Leif.
Tips! Ha gärna karaktär på hindren - då tar hästen riktiga språng även om de är små. Kan vara bra att göra många repetitioner på tittiga eller spända hästar så att de slappnar av.
Värm upp så här:
Börja med en enkel uppvärmning, eftersom övningen i sig är ganska tröttande. Värm upp och hoppa sedan på volt på ett enkelhinder några gånger i varje varv.
- På en volt kan man rida jämnare, man kan rida vägen i stället för att bromsa, säger Leif.
Träna på att hålla jämna, rytmiska språng och använd dig av vägen.
Gör så här:
När du rider banan ska det vara sex galoppsprång mellan hindren. Fokusera på rytmen. Du får gärna hålla på ett tag så att både du och hästen får upp flåset.
Tips! Vuxna ryttare klarar för det mesta av en "evighetsbana", men om Leif har ponnybarn brukar han ofta säga "hoppa det hindret, sedan det", och så vidare - för de kan tycka att det är lite krångligt annars.
Rytm och att hästen ska vänta.
Svårighetsgrad:
Bas-medel.
Tänk på det här:
Det är du som ryttare som bestämmer vägen.
Stalljour
Hejhej:) idag på förmiddagen har jag stalljour och sedan ska jag ev. hoppa in på jobbet några timmar då en kollega är sjuk. Fimpe får en tur i skogen och jag vet inte om jag hinner med att blogga så bra idag då jag ska bort senare på kvällen.
Hoppas att ni får en bra lördag iaf!
/Emma
Fredagslista
Hur har din dag varit?
Vad skulle du ha hetat om du inte fått det namn du har nu?
Mina föräldrar valde mellan Emma och Emelie, så antagligen Emelie då. Älskar själv namnet Elle, så om jag får en tjejbebi någon gång så ligger det högt på listan. Och jaaaa, jag vet.. Många gillar inte de namnet men jag tycker de är jättefint! Tänk på hur man uttalar de i USAAA (som ett L bara) och inte E-L-L-E som i schweden.
Vilket är ditt största beroende?
Lypsyl.
här är min favorit. och ja, jag vet att den är till för barn men den luktar ju så himla gott PLUS att den är rosa!!

Vad gör du när ingen annan ser?
Sjunger, läser bloggar, lyssnar på musik, kollar på film/serier.
Finns det något helt vanligt en gör som du tycker är ovanligt roligt?
Fina samtal med vännerna slår aldrig fel. Och att ha sådär roligt så man knappt kan andas.
Om du skulle bli psykiskt sjuk, vilken sorts sjukdom skulle du drabbas av?
Panikångest. Lovar. Skulle vara typsikt mig!
Vad beställer du på krogen?
Vitt vin oftast. Annars kanske rosa panter eller något annat sött och gott!
Vilken är din största skräck?
Hajar, ormar och att mina nära och kära ska försvinna från mig.
Hur gör man för att ragga på dig?
THE MILLION DOLLAR QUESTION!! hehe, skoja. Nä men man är rolig, får mig att skratta och vågar vara sig själv. Låter skitfjantigt och som en cliché, men har jättesvårt för människor som låtsas vara någon eller något som de inte är. Ser oftast rakt igenom sånt och känner liksom av det på stämningen i rummet, är ju en HSP:are för er som inte visste. Haha. (Highly Sensitive Person = känslig för omgivningen, så som stämningar osv)
Vad har du funderat över på sistone?
Vad jag ska göra. Varför, hur osv.
Vad var det konstigaste som hände i helgen?
Att det inte hände något konstigt..?
När skäms du?
När jag säger saker före jag tänkt till ordentligt. Eller när folk uppfattar saker jag sagt fel. Då mår jag riktigt dåligt.
Berätta om en minnesvärd bakfylla du haft?
Den värsta i mitt liv (och typ enda, de andra räknas inte om man jämför)var när jag inte hade ätit middag, gick på min gode vän Davids födelsedagsfest och sedan inte minns så mycket mer. Sov inte en blund och kastade typ upp magsäcken på köpet. Hade även stalljour dagen efter. Tror jag grinade mig genom 60% av den. Helt sjukt. Har aldrig hänt innan och definitivt inte efter.
Vem är den mest kända människa du talat med?
Malin Baryard? Hanapee? haha nä men vet inte.
Vilket uttryck använder du lite för ofta?
Liksom.
Har du någon gång fått en konstig komplimang som varit bra ändå?
Haha ja. Det konstigaste jag varit med om var när en helt random kille kom fram på krogen (bokstavligen trängde sig förbi mina vänner) och sa att jag typ var den finaste han sett. Haha. Konstigt just då, men rätt modigt och fint när man tänker efter liksom.
Vilket är ditt vanligaste vardagsproblem?
Att jag dricker för lite vatten.
Vad gör du när du är ledsen?
Grinar om jag vet varför jag är ledsen. Eller slår på en sorglig film så jag kan grina fast jag inte vet varför. Det känns alltid bättre när man fått grina lite. Haha.
Om du bara fick ha på dig en sak för resten av ditt liv, vad skulle det då vara?
Nä, får man säga sådär :( Men förmodligen en lagomt fin klänning som funkar vardag som fest. Eller ett par snygga jeans med en jättefin tunika? Vad svårt de här var.. haha.
Har du någon gång slagit någon?
Haha ja, min bror och jag har varit väldigt omtänksamma mot varandra när vi var yngre.
Vad ser du fram emot just nu?
Att få sova och mysa med Mozzie. Är jättetrött.


Vila

Fredag


Hahaha





Kloka ord

Sadelhållare i ny tappning =)

"En sadelhållare gjord i tåligt polyetylen plast.
Trots att den väger bara 3 kg så är den väldigt tålig och kommer inte att spricka. Dessutom är den lätt att rengöra. Utrymme även för t ex hjälm, ryktsaker m m.
Bäst i test Ridsport special vår 2012!"
Källa: HÄR
Roligt minne


Torsdag


Problemet med ponnyakuten

Träningen


Gårdagens hoppträning

Rakrikta hästen

Träningstips: Att rakrikta hästen är grundläggande för allt arbete och för alla rörelser. Med den här övningen kan du kontrollera att din häst är rakriktad.
Börja med att rida på mittvolten i den svaga sidans varv i trav lättridning eller nedsittning, eller i galopp om det känns lättare. - Då blir det trevligare ridning och hästen sätter sig inte emot. Om du börjar med att bråka med hästens starka sida så förstärker du den.
Forma efter mittvolten
Rid på mittvolten och utse fyra punkter. Rid med hästen ställd och böjd efter linjen. Behåll ställningen på den inre tygeln och reglera ställningen med yttertygeln. Om hästen vill förböja sig i inre sidan, rätar du ut den med hjälp av yttertygeln. Den yttre tygeln reglerar ställningen och den yttre bogen hålls på plats genom den framåtdrivande ytterskänkeln.
När det fungerar rider du rakt fram längs fyrkanten innanför spåret och ställer hästen inåt. Kontrollera att hästen "spårar", det vill säga att den går rakt fram med fram- och bakben på samma spår.
Byt till den starka sidan
Därefter byter du varv och rider på stora mittvolten i den starka sidans varv.
- Där är principerna desamma, men var noga med att behålla stödet på den yttre tygeln genom att driva fram hästen med den svaga sidans skänkeln så att hästen spårar. Rör på den inre handen så att du "lirkar loss" den starka sidan med innertygeln. Innerskänkeln håller den inre bogen på plats och hindrar hästen från att falla inåt i volten.
Ta små ledande tygeltag på innertygeln och undvik att tränga med den inre handen. Försök att omväxlande leda in och lätta med den inre tygeln och se till så att du aldrig fastnar i den starka sidans tygel. Om du hela tiden är mjuk och följsam blir hästen mjuk, eftersom den inte har något att göra motstånd mot.
Bjuda framåt
Fortsätt runt fyrkanten och driv fram hästen på den svaga sidan samtidigt som du håller koll på den starka sidans bog, så den inte faller ut. Oavsett vad du gör ska hästen hela tiden bjuda framåt. Rakriktningen får aldrig ske på bekostnad av hästens framåtbjudning.
- Jag utgår alltid från känslan i handen, säger Mads. Det vi känner i handen är ett symptom på vad vi har bakom oss och under oss. - Jag håller stadig kontakt med den svaga sidans tygel och genom en mjuk hand på den starka sidan lirkar jag långsamt tills jag får in hästens kropp mellan hjälperna.
Handen följer med
Hästen rör sig i en pendlande rörelse från sida till sida i alla gångarter och därför är det viktigt att ryttaren är mjuk och följsam för att inte begränsa hästens rörelser. Extra viktigt är att handen följer med i hästens rörelser.
- Titta på hur hoppryttarna gör om hästen hoppar snett. Då bygger de hinder som gör att hästen lär sig hoppa rakt, i stället för att hela tiden försöka rätta in hästen. Vi dressyrryttare grejar gärna för mycket.
Mads råd om hur du rakriktar din häst
* Se till att din häst förstår de grundläggande hjälperna (framåtdrivande, förhållande, vändande och sidförande).
* Kontrollera att hästen bjuder framåt och bär sig själv och accepterar bettet, det vill säga ryttaren.
* Börja med att kontrollera att du själv sitter mitt över hästen.
* Starta med böjning och kontrollera att hästen är lika genomarbetad i den inre som den yttre sidan och är redo att bära mera vikt på bakbenen.
* Inrikta dig på att stärka den "svaga" sidan.
* Utgå från känslan i handen, eftersom den är ett symptom på vad du har bakom och under dig.
* Undvik att rikta in fram- och bakdel för mycket på en för ung häst, den behöver först lära sig att flytta sina ben.
Lycka till!
Mads Hendeliowitz och Mari Zetterqvist Blokhuis, Jump Club Dressage
Illustration: Hella Stening
källa:tidningen ridsport
Skriver om träningen imorgon!
Är så himla trött och har inte ätit middag än:) /Emma
-



Onsdag


Lotta Björes tips för en bra hand

* Handen ska vara en förlängning av tygeln mot hästens mun.
* Håll handen "buren" med armbågen lätt böjd.
* Det ska vara en handsbredd mellan dina händer och du ska se de tre första knogarna på handen.
* Det är du själv som ryttare som formar hästen.
* Målet är att du ska kunna rida med så lite betsling som möjligt och med mjuka, fina händer och full kontroll över hästen.
* Ung ryttare ska rida på skolad ponny/häst för att kunna koncentrera sig på rätt saker.
* Öva din balans, koordination och benstyrka för att få en mjuk och oberoende hand.
* Titta på ryttare som är bättre än du själv för att få inspiration.
Galoppintervaller


Dagens ridpass


Dagens upplägg


Kommunicera bättre med din häst

TRÄNINGSTIPS: Hoppryttaren behöver ha en bra kommunikation med hästen för att lyckas på tävlingsbanan. Dessutom behöver hästen vara tillräckligt stark för att orka hoppa en hel bana.
Här presenterar JumpClubs Lotta Björe en evighetsövning som du kan använda tidigt på säsongen och som hjälper dig att hitta en bra kommunikation med din häst.
Mål
Övningen tränar kommunikationen med din häst och får den lydig för små hjälper. Dessutom övar hästen upp sin styrka.
Svårighetsgrad
Det här är en medelsvår övning som rids över låga hinder. Övningen rids i ridhus eller på ridbana med måtten 20x50 meter eller större.
Uppvärmning
Värm upp hästen i skritt, trav och galopp. Därefter rider du skänkelvikning in på diagonalen och tillbaka ut till spåret igen på den ena långsidan. Rid ett varv över cavalettiserien (hinder nr 1) på kortsidan.
Rid små serpentiner mellan hindren i serien på den andra långsidan. Håll ett långsamt tempo så att du hinner ta ut svängarna ordentligt. Rid lätt på kortsidorna och sitt ner på långsidorna. Upprepa övningen i det andra varvet.
Växla mellan att galoppera på den ena volten och att följa fyrkanten. Flytta ut hästen ordentligt för innerskänkeln i volten och rid i ett friskare tempo på långsidorna. Kom ihåg att variera din sits.
Hinderuppställning
Hinder 1: Cavalettiserien med fyra bommar (1,10-1,20 meter mellan bommarna.)
Hinder 2: Oxer med galoppbom framför och bakom (cirka 2,8 meter mellan hinder och bom).
Hinder 3: Rättuppstående hinder med utfyllnad.
Hinder 4: Oxer med utfyllnad.
Hinder 5: Serie som består av kryss och planka på studsavstånd (cirka 3 meter) följt av oxer med ett galoppsprång (5,5 meter mellan). Därefter 5,5 meter (ett galoppsprång) till nästa planka. Serien avslutas med ett kryss cirka tre meter efter plankan.
Avståndet mellan hinder 3 och 4 är cirka 20 meter.
Framhoppning
Starta i höger galopp och hoppa över cavalettibocken. Hoppa först det rättuppstående hindret (hinder nr 3) och ta ut diagonallinjen ordentligt upp mot serien. Lägg en volt över cavalettibocken ut mot långsidan innan du avslutar med att hoppa oxern (hinder nr 4). Rid en noggrann väg mot oxern.
Rid övningen i det andra varvet med volt över cavalettiserien. Forma hästen ordentligt runt innerskänkeln och var noggrann med att tempot inte blir för högt. Se till att du blir klar med handen in mot avsprångspunkten.
Starta i vänster galopp och rid över serien (hinder nr 5), fortsätt in på volten på kortsidan och rid över oxern med bom framför och bakom (hinder nr 2). Om du har en unghäst eller en häst som vill hoppa långt rider du in i trav, annars i galopp. Samma sak gäller vid anridning på serien (hinder nr 5).
Byt varv och hoppa oxern på kortsidan (hinder nr 2) och därefter serien (hinder nr 5).
Bana
Starta med att rida över serien (hinder nr 5) i vänster varv, lägg en volt och hoppa över oxern på kortsidan (hinder nr 2). Därefter hoppar du hinder 4 och 3; lägg en volt emellan, över cavalettibocken ut mot långsidan. Bryt av till trav på kortsidan och avsluta med att trava över cavalettiserien (hinder nr 1). Därefter rider du banan på samma sätt i det andra varvet.
Tänk på detta
Det här är en evighetsövning som du kan rida flera gånger tills du är nöjd med kommunikationen med din häst. Tänk på att lägga in pauser så att både du själv och din häst får tid att hämta andan.
Lycka till!
Lotta Björe och Mari Zetterqvist Blokhuis, Jump Club
Illustration: Hella Stening
Källa:tidningen ridsport
Dagens ridpass


måndag


Vad tycker ni

Dagens ridpass
Skrittade ut tillsammans med Jossan och Victoria :-)
Våga vänta in hindret
TRÄNINGSTIPS Här presenterar Lotta Björe en hoppövning - Lottas klockövning - där ryttaren tränar på att få hästen lydig och lösgjord och där ryttaren lär sig att ha ”is i magen” och våga vänta in hindren.

Övningen består av en ”klocka” med bommar och låga hinder samt en studsserie och två kombinationer.
Mål:
Ryttaren övar sig på att få hästen lydig och även att på att forma den ordentligt i sidorna. Ryttaren tränar sin framförhållning och sin förmåga att våga ”vänta in” hindren.
Svårighetsgrad:
Det här är en medelsvår övning som rids på ridbana eller i ridhus med måtten 20 x 60 m eller större. Övningen startar med låga hinder som kan höjas upp till 1,20 m.
Uppvärmning:
Värm upp hästen genom att rida på volten. Sitt ned och flytta hästen för innerskänkeln i långsam trav. Lägg små volter runt bommar och koppelräck. Rid nära bommar och stöd så du får hjälp att få loss hästen i den inre sidan. Växla tempo och sits och rid framåt mellan volterna och ta tillbaka hästen igen före nästa volt. Rid övningen i både nedsittning och lättridning och i båda varven.
Hinderuppställning
Hinder nr 1: Lågt räcke på ca 50-60 cm.
Hinder nr 2: Lågt räcke på ca 50-60 cm.
Hinder nr 3: Studsserie med kryss, bom och kryss. Avstånd ca 3-3,2 m mellan hinder och bom.
Hinder nr 4: Två kryss oxrar med ca 10,2 m emellan.
Hinder nr 5: Två räcken med ca 10,2 m emellan.
Övning A
Rid i galopp på volten och galoppera över bockarna i lugnt tempo. Forma hästen ordentligt runt inre skänkeln på volten och över bockarna och se till att hästen väntar. Var noga med att hela tiden hålla blicken på nästa bock. Därefter byter du varv och rider hela klockan med både bommar och koppelräck i galopp. Jobba på att galoppera med korta, runda språng och våga vänta in hindret när du rider över bommar och koppelräck.
Om du rider iväg hästen blir landningen långt bakom hindret och då blir hästen onödigt stark mot nästa hinder.
Övning B (se ovan)
Rid klockan i höger varv. Sväng vänster och rid över studsarna i vänster varv. Byt varv och starta med klockan i vänster varv, sväng höger och hoppa studsen i höger varv.
Övning C (se nedan)
Starta med klockan igen i höger varv, sväng vänster och hoppa studsen. Fortsätt i galopp in på diagonalen och hoppa hinder nr 4 (oxer-oxer) och därefter hinder nr 5 (räcke-räcke). Det är kontrasterna mot varandra eftersom det blir mer plats när du hoppar oxer-oxer och mindre plats (kortare) när du hoppar räcke-räcke.
Använd utdragen markbom i räcke-räcke kombinationen och starta med låga hinder. När det går bra kan du höja och länga oxrarna och hoppa övningen en gång till.

Tänk på
Ju högre hinder på klockan, ju närmare avståndspunkt krävs för att hästen inte ska hoppa iväg för långt bakom hindret.
Lycka till med din träning!
JumpClub/Lotta Björe och Mari Zetterqvist Blokhuis
Illustrationer: Hella Stening
Källa:ridsport
Tävling på Timrå HSF


Lördag
Hej! Idag red jag ut i det fina vädret Rut skötte sig bra men hon var lite busig och bockade lite hehe:) skrittade förutom hennes bus då, var ute i ca 30 min:)
/Johanna
Dagens ridpass
Red ut i skogen idag. Jobbade med övergångar och halter. Han var riktigt fin så det kändes roligt!

Det jag köpte igår


Gymnastikövning

Mål:
Ryttaren övar sin takt och rytm och på att renodla sina hjälper och få hästen att svara både framåt och tillbaka. Dessutom tränar ryttaren sin framförhållning. Övningen ger ett kvitto på om hästen är lydig och svarar på ryttarens hjälper.
Svårighetsgrad:
Det här är en medelsvår övning där hinderhöjden kan varieras upp till max 1 m. Övningen rids i ridhus eller på ridbana med måtten minimum 20 x 50 m eller större.
Uppvärmning:
Trava över bom/cavalettiserien (hinder nr 1) på volt i båda varven ett par gånger som uppvärmning.
Hinderuppställning
Hinder nr 1: Bom/cavalettiserie (bom, 2 st cavaletti och bom med 1.3m emellan, 0.9-1.2m för ponny). Placeras ca 2 m innanför spåret.
Hinder nr 2: Rättuppstående hinder med travbom framför (ca 2.5 m framför, 2-2,4m för ponny). Placeras ca 2 m innanför spåret.
Hinder nr 3: Studsserie som består av kryss in och ut och två räcken i mitten. Avstånd ca 2.8m (2.4-2.6 för ponny) mellan hindren i serien.
Hinder nr 4 och 5: Oxrar.
Så här rider du övningarna:
Övning A:
Trava över bom/cavalettiserien och travhoppa därefter hinder nr 2. Fortsätt i galopp, byt varv och byt galopp och hoppa tillbaka över hinder nr 2 (OBS! rulla in travbommen). Bryt till trav och trava över bom/cavalettiserien (hinder nr 1). Upprepa övningen ett par gånger.
Övning B:
Starta i trav i höger varv och trava in i studsen (hinder nr 3), fortsätt i galopp och bryt till trav på kortsidan, rid utanför hinder nr 1 och travhoppa hinder nr 2. Fortsätt i galopp och hoppa hinder nr 4 i galopp. Bryt till trav och trava över bommarna (nr 1). Om det är svårt att få ner hästen till trav kan du bryta av till skritt istället. Gör halt, rygga hästen, skritta fram och trava igen.
Övning C:
Avsluta med att rida exakt samma övning som övning B men fatta galopp efter bom/cavalettiserien (nr 1) och hoppa hinder nr 5 i galopp. Bryt av till trav och travhoppa hinder nr 2.
Tänk på
Var noga med att hela tiden påverka hästen mellan hindren och vara ”före” i tanken och förberedd på vad som ska hända i nästa moment. Rid övergångar från galopp, ner till trav och ner till skritt. Trava igen och fatta galopp. Känn att hästen väntar på dej i alla gångarter. Lägg in en volt om du behöver för att skola hästen. Hästen ska vara lydig men ändå tänka framåt.
Lycka till med din träning!
JumpClub, Sylve och Mari
Källa:ridsport
Fredag


uteritt


Shopping
Har shoppat lite idag! Kan ni gissa vad jag köpt? :)
Ny stigbygeltrend?



Torsdag


Vila


VILL HA





Ny häst


Träningen


Dagens hoppträning

Påväg hem från stallet!
Film osv från dagen träning kommer upp så fort klippet laddat färdigt!
Gårdagens ridning


Ridövning: Bästa uppvärmningen inför hoppning

- Att galoppera över bommar är något jag gör på nästan varje träning. Man får en så bra känsla för vilken galopp man har, säger Mia Grane - B-tränare i hoppning - som lånat övningen från Henk Noreen.
Många som ska rida den här övningen för första gången får problem på ena eller andra sättet.
- Hemligheten är att komma in bra på första bommen så att man kan vara lugn till andra och tredje, säger Mia. Sätt en bra galopp och håll den genom svängen.
Hon brukar rekommendera sina elever att göra några bomövningar dagen innan de kommer till träning, så att de är lite förberedda.
Lär sig galoppen
- Den här övningen är bra för ryttarens avståndsbedömning och för att lära sig att reglera hästens galopp. Du kan göra det här varje dag utan att det sliter, men du får ändå öva på väldigt mycket.
Det är svårt för många att hålla igång galoppen i sväng, det här ger bra träning, menar tränaren.
- Man får ett kvitto: Hur lång galopp har jag? Det är vanligt att man inte riktigt vet.
Försök att ha bommen mitt i galoppsprånget så att du har hästens framfötter en bra bit från bommen. Annars blir det lätt att de trampar på bommen med bakbenen.
Rid som om det var ett hinder, med tanke på var du ska placera bommen.
- Men försök att sitta ner när du gör det här, ställ dig inte upp för då hoppar hästen ofta iväg och tappar sin balans. Gör det här i en vanlig sits.
Bygg så här:
Lägg tre bommar på varje långsida i ridhuset, innanför spåret. Det ska vara 15 meter mellan bommarna.
KORT RIDHUS? Använd två bommar på varje långsida.
UNGHÄST? Använd två bommar på varje långsida. Det här är ett bra sätt att vänja unghästen vid att korta sig, eftersom det är korta sträckor (mellan bommarna) det handlar om.
LÄTTARE? Använd två bommar i stället för tre.
SVÅRARE? Höj upp bommarna med kavallettiblock.
Gör så här:
Börja med att rida med fyra språng mellan bommarna. På 15 meter innebär det en "vanlig" galopp (tremeterssprång).
- Det går ofta för sakta, för det är en ganska kort sväng när man vänder upp. De flesta rider lite för kort och får öka på till andra bommen, och då blir det trångt till tredje.
När du rider på bommarna på båda långsidorna blir det ganska tajta svängar. Se till att hålla igång galoppen i svängarna.
När fyra språng fungerar bra är det bara att börja experimentera. Kan du rida på fem korta? Fyra mellan första bommen och andra - och fem mellan andra och tredje?
Att lära känna hästens galopp - och att lära sig vad som krävs för att reglera den.
Svårighetsgrad:
Bas.
Tänk på det här:
Sitt ner i sadeln, du behöver inte tänka att bommarna är hinder. Men sitt inte bakom lod utan lite lätt.
Tipstack till: Mia Grane
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
Källa: Hippson
Dagens ridpass


Tisdag


Klättring


Måndag
Hejsan! Idag red jag ut en sväng i skritt och trav. Hon skötte sig bra, det var inte så kallt så var skönt att rida ut idag :) imorgon ska jag rida ett markarbetspass i ridhuset!
/Johanna
Kvällsbloggning
Hej! Skrittade ut tillsammans med Victoria och Frida på eftermiddagen. Alltid lika roligt att rida tillsammans med dem:-) jobbade på förmiddagen och skulle bort direkt efter stallet (fick typ springa genom duschen och sedan torka håret samtidigt som jag sminkade mig och åt en macka innan jag åkte, haha) så därför blev de sen bloggning idag!
Vila
Hej! Idag vilade Rut var bara i stallet och mockade å packade mat:) sen pysslade jag om henne lite oxå!
/Johanna
Nytt täcke
Ja. Nu har vi köpt ytterligare ett nytt vintertäcke. Vi har ett på lagning och de han fick förra veckan gick ju som sagt sönder.. Så nu har vi köpt ett likadant till då själva tyget var så pass slitstarkt. Det var ju kantbanden de hade bitit sönder och sedan dragit i för att rispa upp täcket.
Tyvärr fanns inte täcket i den blå färgen vi köpte förra gången. Så han fick ett lila då de var de enda som fanns, haha ;) men de gör inget -Fimpe är säker i sin manlighet ;)
Nya täcket: (missvisande färg iom. instagram-filtret. Men det är metallic-mörklila :P
Uteritt
Idag red jag och Johanna ut tillsammans! :) Vi var ute i ca en timme och red i alla gångarter. Hästarna var snälla och de var riktigt kallt!
Vila


Heja SRK!



Dagens ridpass
Red ut tillsammans med Josefin och Gurra idag. Skrittade mest men travade även lite så de fick sträcka lite på benen :) Var ute i ca en timme.
Vila
Hejsan, idag fick rutan vila så pysslade om henne lite extra :) fick även laga hagen idag :( hon hade lyckats förstöra den igen! /Johanna
Hoppträning onsdag

Onsdag
Hej!
Idag red jag ut en kort tur själv var ute i ca 30 min och klättrade upp till masten:) Rut skötte sig bra och försökte inte vända, snacka om att jag vart nöjd :D
/Johanna
Film osv kommer!


Det visste ni inte om mig..



Kvällsuppdatering


Tisdag
Hej!
Idag Hopptränade jag för Johanna, vi red fram ganska mycket. Fokuserade på att ha dem mellan hjälperna, red på volten och skiftade med att rida på den stora volten och flytta in de på en liten volt. Sedan hoppade vi fram på volt i bägge varv. Sedan hoppade vi en liten slinga med studs å små hinder. Hon hoppade på bra och snärtigt! Den här slingan hoppade vi som en liten evighetsbana! Sedan hoppade vi slingan igen och kopplade ihop den med att hoppa på volten:) är nöjd med henne idag hon jobbade på bra och hoppade bra, kul med sånna här träningar:D
Nya tyglar



Feb. 04, 2013
Skrittade ut en sväng idag så att han fick sträcka på benen sen trimningen igår :) Hans täcke var även sönderbitet idag, på kanten ( kandbanden liksom) KUUUL :):):) men men.. Inte så mycket att göra åt. De är i alla fall helt och fint på ryggen osv där de är bitmärken, så de har ju hållt bra endå:) kandbanden är ju liksom bara tyg. Får laga de och bara hoppas att de inte händer igen :-)
Idag & Igår


Bilder från Leif Hall träning dag 2





Söndagens ridpass
Skulle iväg på bio igår efter att jag hade ridit och innan det så jobbade jag, därav dålig uppdatering!
Trimmade i alla fall Fimpe i ridhuset. Jobbade mycket i skritt till att börja med, flyttade för skänkeln, gjorde bakdelsvändningar och tempoväxlingar (SVÅRT i skritt! Speciellt när man har en häst som föredrar snabbare gångarter..:p ) Gick sedan över till trav. Jobbade honom lång och låg och red serpentinbågar där jag var noga med att jag verkligen formade igenom, rakställde samt formade igenom nya innersidan. När han kändes bra där så tog jag upp honom i formen och satte ihop honom lite mer. La på benen lite extra, gjorde långa halvhalter och mycket tempoväxlingar för att få honom kvick och alert samt lätt i handen. Jobbade på stora mittvolten och red tagen bakdel samt tagen framdel. Det gjorde han bra! I galopparbetet fortsatte jag att fokusera på tempoväxlingar. Satte ihop honom ordentligt och försökte tänja på gränserna när jag minskade samt att han lätt sedan skulle gå fram i vägvinnande galopp när jag bad om det. Inte springa iväg, utan en aktiv, bärig och helt enkelt vägvinnande galopp hur fjantigt det ordet än låter, haha.
När jag var nöjd med det jobbade jag honom i förvänd galopp i båda varven. Började på fyrkanten nått varv men gick sedan in på volten och jobbade med att få honom ordentligt på bakbenen samtidigt som han var ställd och genomsläpplig på insidan (han kan bli lite hängig och skjuta in bogen och liksom "falla" inåt i förvänd galopp) Tycker att han gjorde de bra! Det tog något varv men sen så släppte de relativt snabbt. När jag hade gjort det åt båda håll så nöjde jag mig och travade samt skrittade av honom. :)
Lördag
Hej! Idag fick Rut vila så har inte så mycket att skriva. Var där och pussade på henne å fixade. Imorgon ska jag rida en tur i ridhuset :)
/Johanna
Dagens ridpass
Red ut en sväng i skritt och trav. Han var pigg och alert med tanke på att han nu vilat i två dagar :) imorgon tänkte jag antingen rida ut en längre sväng eller trimma lite i ridhuset, vi får se!:)
Förlåt!

